Kulttuuriareena Gloria

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kulttuuriareena Gloria
Perustettu 18. tammikuuta 1999
Lakkautettu maaliskuu 2019
Toimitusjohtaja Pekka Mönttinen
Kotipaikka Pieni Roobertinkatu 12, Helsinki
Toimiala Konsertti- ja tapahtumatalo
Henkilöstö Janne Friman (Tuottaja)
Juha Oinonen (Tuottaja)
Kotisivu www.gloriahelsinki.fi

Gloria oli kulttuuriareena, joka toimi säännöllisesti vuosina 1999-2019 ja sijaitsi Helsingin Kaartinkaupungissa osoitteessa Pieni Roobertinkatu 12–14. Gloriassa järjestetyt tilaisuudet painottuivat erityylisiin musiikkitapahtumiin, mutta mukana oli myös teatteria, tanssia, elokuvia, taidenäyttelyitä sekä ulkotapahtumia. Glorian toiminnan periaatteena oli luoda uutta tuotantokulttuuria tuottamalla vapaa-ajan palveluita yhteistyössä nuorten omien toiminta- ja kulttuuriryhmien kanssa. Kävijöistä suurin osa on 15–25-vuotiaita nuoria.lähde?

Kahdenkymmenen vuoden aikana Gloriasta kehittyi erityislaatuinen areena tuhansien esiintyjien sekä noin 5000 tapahtuman ansiosta.[1]

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gloria oli osa Helsingin kaupungin Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan Nuorisopalveluiden tapahtumayksikköä. Gloriassa järjestettiin vuosittain noin 200 tapahtumaa oopperasta rockiin, performanssista taidenäyttelyihin, teatteriin ja installaatioihin. Talo vuokrasi tilojaan myös kokous-. seminaari-, koulutus-, ja juhlatilaisuuksia varten. Glorian toiminta perustui yhteistyöhön nuorten kanssa. Lisäksi, Gloria vuokrasi tilojaan kaikille helsinkiläisille, yrityksille, yhteisöille, ja bändeille.lähde?

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Glorian sisätila

Gloria toimi historiallisessa elokuvateatteritilassa. Elokuvateatteri Gloria avattiin samalla paikalla 8.11.1929. Teatteri oli alansa teknisiä edelläkävijöitä Suomessa. Salissa oli jo sen avajaishetkellä maan ensimmäisten joukossa äänielokuvien näyttämiseen tarvittava tekniikka, ja 1950-luvulla sinne asennettiin Suomen ensimmäinen panorama-kangas. Samalla vuosikymmenellä yleisö saattoi elokuvanäytöksen alkua odotellessa katsoa televisiolähetyksiä aulaan rakennetussa erityisessä katsomossa, ja nauttia virvokkeita Bio-Baarissa, jonka ruokalista edusti aikansa pikaruokaa ja etnistä keittiötä. Ravintolatila toimi samalla galleriana nuorten taiteilijoiden vaihtuville näyttelyille. Teatteri kuului Adams-Filmille, jonka muita teattereita Helsingissä olivat mm. Erottajan Adams sekä Lasipalatsin Rex.[2]

Teatteri remontoitiin 1973 perusteellisesti, ja siinä yhteydessä tilojen pinnat saivat syvänpunaisen värin.[3]

Elokuvateatteritoiminta päättyi 1995. Sen jälkeen tila toimi joitakin vuosia teatterikäytössä, kunnes Helsingin kaupungin Nuorisoasiainkeskus perusti Kulttuuriareena Glorian vuonna 1999.lähde?

Kulttuuriareena Gloria päätti suljettiin keväällä 2019, mutta sen toiminta siirtyi jatkamaan Suvilahden Tiivistämöön.

Ravintolatila

Tilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Glorian muuntautumiskykyiset tilat ja tekniikka mahdollistivat esimerkiksi näytelmän ja rock-konsertin pitämisen saman päivän aikana. Tilat, tekniikka ja ravintolapalvelut räätälöitiin aina tapahtumakohtaisesti.[4]

Gloriassa oli estradin ja muunneltavien tilojen lisäksi valo- ja äänitekniikka sekä kolme baaritiskiä. Lisäksi, Gloria tarjosi videotallennusta ja ravintolapalvelua tapahtumien yhteydessä. Päänäyttämö oli 65 m², ja salin yleisökapasiteetti oli 600 henkilöä. Täydellä tuolikatsomolla kahdessa kerroksessa saliin mahtui 300–400 henkilöä järjestelyistä riippuen.lähde?

Työllistäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsinkiläisten alle 30-vuotiaiden nuorten työllistäminen oli oleellinen osa Glorian nuorisotyöllistä toimintaa. Gloria tarjosi työkokeilu-, palkkatuki- sekä oppilaitosharjoittelupaikkoja valo- ja äänitekniikan, mediatuotannon sekä tapahtumatuotannon tehtävissä. Kahdenkymmenen vuoden aikana Gloria työllisti satoja nuoria valo- ja äänitekniikkaan sekä erilaisiin tapahtumatuotannollisiin tehtäviin.lähde?

Tapahtumakuva

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gloria 1999-2019 - Gloria web.archive.org. 15.6.2019. Arkistoitu 15.6.2019. Viitattu 2.3.2024.
  2. Elokuvateattereita elokuvateattereita.blogspot.fi.
  3. Kinolehti, 4/1973
  4. Glorian tekniikka