Harmaa norjanhirvikoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Harmaa norjanhirvikoira
Avaintiedot
Alkuperämaa  Norja
Määrä Suomessa rekisteröity 56 139[1]
Rodun syntyaika Ikivanha rotu, nykyisessä olomuodossaan 1900-luku.
Alkuperäinen käyttö Metsästyskoira
Nykyinen käyttö Hirven ja karhun metsästykseen käytettävä suurriistakoira
Elinikä tavallisesti 10-15 vuotta
Muita nimityksiä norsk elghund grå, Norwegian Elkhound[2], Grey Norwegian Elkhound[2], Grey Elkhound[2], Norwegian Elkhound Grey[3], Norwegischer Elchhund Grau[3], chien d'elan norvegien gris[3], cazador de alces noruego gris[3], hall norra põdrakoer, Grey Elk Dog[2], grå dyrehund[2], dyrehund[2], norjanharmaa
FCI-luokitus ryhmä 5 Pystykorvat ja alkukantaiset koirat
alaryhmä 2 Pohjoiset metsästyskoirat
#242
Ulkonäkö
Paino Ihanne paino naaraalla 18-23kg ja uroksella 20-25kglähde?
Säkäkorkeus Ihanne säkäkorkeus uroksella 52 cm
Nartulla 49 cm
Väritys harmaa
- musta maski
- mustat korvat

Harmaa norjanhirvikoira (norj. norsk elghund grå) on norjalainen koirarotu, joka on valittu Norjan kansalliskoiraksi.[2] Rotu on Pohjoismaissa hyvin yleinen (esimerkiksi Suomessa vuonna 2020 kymmenenneksi suosituin koirarotu[4]), mutta muualla maailmassa melko harvinainen. Rodusta on olemassa myös tummempi versio, musta norjanhirvikoira.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harmaa norjanhirvikoira

Harmaa norjanhirvikoira on tyypillinen pystykorva lyhyine kehoineen, rotevine rakenteineen ja hyvine ryhteineen. Se on tiivisrakenteinen, neliömäinen, ryhdikäs. Se on kestävä ja sietää hyvin sadetta sekä koleaa säätä. Sen korvat ovat kiinnittyneet korkealle ja ovat jäykästi pystyt, kärjistään terävät, verraten pienet. Silmät ovat ruskeat, mieluiten tumman ruskeat. Runko on tiivisrakenteinen ja lyhyt. Etutassut ovat aina vaaleat edestä päin katsottuna. Häntä on korkealle kiinnittynyt, voimakas ja verraten lyhyt, tiukalle kiepille kiertynyt, mieluiten selän keskiviivan päälle.[5]

Karvapeite on runsas, keskipitkä, tiheä ja karhea. Väritys on aina harmaa, eri sävyissään; perusväriä vaaleampaa väritys on rinnassa, raajoissa ja vatsassa; korvien pitää olla tummat ja kuonossa tulee olla tumma maski. Rodun ihannesäkäkorkeus on 52 cm uroksilla ja 49 cm nartuilla.[6]

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harmaa norjanhirvikoira on rohkea, tarmokas ja peloton.[6] Se viihtyy perhekoirana ja on täynnä tarmoa. Se on helppo koulutettava, mutta on ensisijaisesti ja enimmäkseen hyvä metsästyskoira sekä kävelykaveri. Sillä on äänekäs haukku. Yleensä sitä pidetään pihakoirana, mutta se soveltuu olemaan myös sisällä.lähde?

Harmaata norjanhirvikoiraa on käytetty lähinnä kaikenlaiseen suurriistan metsästykseen, mutta enimmäkseen hirven ja karhun metsästyksessä. Se on myös hyvä vahtikoira ja on ollut vuosisatojen ajan tärkeä pihakoira Norjassa. Viikingit käyttivät sitä myös taistelukoirana.lähde?

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paljon nykyistä harmaata norjanhirvikoiraa muistuttava "grå dyrehund" vuonna 1932.

Harmaa norjanhirvikoira on melko vanha rotu, mutta tarkkaa syntyaikaa on mahdotonta sanoa. Ensimmäisen kerran se oli esillä koiranäyttelyssä Oslossa vuonna 1877. Jotkut uskovat harmaan norjanhirvikoiran olevan suora seuraaja ”torvmosekoirasta”, joka oli olemassa yli 5 000 vuotta sitten, mutta tämä on epävarmaa.lähde?

Nykyään DNA-kokeet osoittavat, että harmaa norjanhirvikoira ei ole kuitenkaan niin vanha koirarotu kuin on tähän asti uskottu, ehkä vain 150–200 vuotta nykyisessä olomuodossaan. [7]

Harmaa norjanhirvikoira on norjalaisruotsalainen rotu, joka polveutuu vanhoista skandinaavisista pystykorvista.[5] Kantarotu oli gråhund, ja kyseinen nimi viittasi alun perin sekä norjanhirvikoiraan että jämtlanninpystykorvaan. Alun perin FCI tunnusti gråhundin norjalais-ruotsalaisena rotuna[8], joka jakaantui myöhemmin tanakampaan harmaaseen norjanhirvikoiraan ja korkeampaan ja pitkänomaisempaan jämtlanninpystykorvaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen Kennelliitto. Harmaa norjanhirvikoira. Koiranet Jalostustietojärjestelmä Haettu 17.8.2019.
  2. a b c d e f g Morris, Desmond. Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1000 Dog Breeds, s. 101. Trafalgar Square, 2008: North Pomfret, Vermont.
  3. a b c d Norsk Elghund Grå. Fédération Cynologique Internationale. Haettu 13.1.2021.
  4. Suomen suosituimmat koirarodut vuonna 2020. Suomen Kennelliitto. Viitattu 3.2.2021.
  5. a b Saki Paatsama: Suuri suomalainen koirakirja. Otava, 1991. ISBN 951-1-11144-2. s. 43-44
  6. a b Rotumääritelmä: Harmaa norjanhirvikoira. Suomen Kennelliitto, 19.5.1998. Haettu 13.1.2021.
  7. Mark Derr: Collie or Pug? Study Finds the Genetic Code (The New York Times, 21.5.2004) (englanniksi)
  8. FCI Centenary Book 1911-2011. Pixels Prepress, Belgia: 2011

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Petra Pallukka, Nina Toukoluoto, Riitta Maaniemi ja Annikki Verkkoniemi: Harmaa norjanhirvikoira (Perhemediat 2006)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Norjanhirvikoira.