Harmaa norjanhirvikoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Harmaa norjanhirvikoira
Norwegian Elkhound.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Norja
Määrä Suomessa rekisteröity 56 139[1]
Rodun syntyaika 1800-luku
Alkuperäinen käyttö metsästyskoira
Nykyinen käyttö seurakoira, metsästyskoira
Elinikä tavallisesti 14 vuotta
Muita nimityksiä norjanharmaa
FCI-luokitus ryhmä 5 Pystykorvat ja alkukantaiset koirat
alaryhmä 2 Pohjoiset metsästyskoirat
#242
Ulkonäkö
Paino ihanne 25 kg
Säkäkorkeus noin 52 cm
Väritys harmaa tai puolisoopeli (harmaa selkä ja ruskehtavat kyljet)

Harmaa norjanhirvikoira (norsk elghund grå) on niin perinorjalainen koirarotu, että se on valittu Norjan kansalliskoiraksi. Rotu on Pohjoismaissa hyvin yleinen (esimerkiksi Suomessa vuonna 2019 yhdeksänneksi suosituin koirarotu[2]), mutta muualla maailmassa melko harvinainen. Rodusta on olemassa myös tummempi versio, musta norjanhirvikoira.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harmaa norjanhirvikoira

Harmaa norjanhirvikoira on tyypillinen pystykorva lyhyine kehoineen, raskaine rakenteineen ja hyvine ryhteineen. Häntä on kiertynyt tiukalle kiepille selän keskiviivan päälle. Karvapeite on runsas mutta ei tiukka, silmät ovat tummat. Harmaa norjanhirvikoira on melko rotevarakenteinen, kestävä ja sietää hyvin sadetta sekä koleaa säätä. Rodun ihannesäkäkorkeus on 52 cm uroksilla (-3/+4) ja 49 cm nartuilla (-3/+4). Harmaa norjanhirvikoira on tiivisrakenteinen, neliömäinen, ryhdikäs, tyypillinen pystykorva. Sen korvat ovat kiinnittyneet korkealle ja ovat jäykästi pystyt, kärjistään terävät, verraten pienet. Silmät ovat ruskeat, mieluummin tumman ruskeat. Runko on tiivisrakenteinen ja lyhyt. Etutassut ovat aina vaaleat edestä päin katsottuna. Häntä on korkealle kiinnittynyt, voimakas ja verraten lyhyt, tiiviillä kiehkuralla, mieluummin selän keskiviivalla.[3]

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harmaa norjanhirvikoira viihtyy perhekoirana ja on täynnä tarmoa. Se on helppo koulutettava, mutta on ensisijaisesti ja enimmäkseen hyvä metsästyskoira sekä kävelykaveri. Sillä on äänekäs haukku. Yleensä sitä pidetään pihakoirana, mutta se soveltuu olemaan myös sisällä.

Harmaata norjanhirvikoiraa on käytetty lähinnä kaikenlaiseen suurriistan metsästykseen, mutta enimmäkseen hirven ja karhun metsästyksessä. Se on myös hyvä vahtikoira ja on ollut vuosisatojen ajan tärkeä pihakoira Norjassa. Viikingit käyttivät sitä myös taistelukoirana.lähde?

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harmaa norjanhirvikoira on melko vanha rotu, mutta tarkkaa syntyaikaa on mahdotonta sanoa. On melko varmaa, että rotu oli olemassa jo ennen viikinkiaikaa (vuosina 800–1500). Ensimmäisen kerran se oli esillä koiranäyttelyssä Oslossa vuonna 1877. Jotkut uskovat harmaan norjanhirvikoiran olevan suora seuraaja ”torvmosekoirasta”, joka oli olemassa yli 5 000 vuotta sitten, mutta tämä on epävarmaa.

Nykyään DNA-kokeet osoittavat, että harmaa norjanhirvikoira ei ole niin vanha koirarotu kuin on tähän asti uskottu, ehkä vain 150–200 vuotta nykyisessä olomuodossaan. [4]

Harmaa norjanhirvikoira on norjalaisruotsalainen rotu, joka polveutuu vanhoista skandinaavisista pystykorvista.[3] Kantarotu oli gråhund, ja kyseinen nimi viittasi alun perin sekä norjanhirvikoiraan että jämtlanninpystykorvaan. Alun perin FCI tunnusti gråhundin norjalais-ruotsalaisena rotuna[5], joka jakaantui myöhemmin tanakampaan harmaaseen norjanhirvikoiraan ja korkeampaan ja pitkänomaisempaan jämtlanninpystykorvaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen Kennelliitto. Harmaa norjanhirvikoira. Koiranet Jalostustietojärjestelmä Haettu 17.8.2019.
  2. Labradorinnoutaja on Suomen suosituin koirarotu. Suomen Kennelliitto, 23.1.2020. Viitattu 24.1.2020.
  3. a b Saki Paatsama: Suuri suomalainen koirakirja. Otava, 1991. ISBN 951-1-11144-2. s. 43-44
  4. Mark Derr: Collie or Pug? Study Finds the Genetic Code (The New York Times, 21.5.2004) (englanniksi)
  5. FCI Centenary Book 1911-2011. Pixels Prepress, Belgia: 2011

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Petra Pallukka, Nina Toukoluoto, Riitta Maaniemi ja Annikki Verkkoniemi: Harmaa norjanhirvikoira (Perhemediat 2006)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Norjanhirvikoira.