Happamuudensäätöaine

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Happamuuden säätöaine)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Esimerkki kahdesta happamuuden säätämiseen käytetystä aineesta omenasosepurkin tuoteselosteessa. Varsinaisesti happamuudensäätöaineeksi on tuotteessa nimetty E330 (eli sitruunahappo), minkä lisäksi hapettumisenestoaineena käytetyllä E300:lla (eli askorbiinihapolla) on samoja vaikutuksia.

Happamuudensäätöaine on elintarviketeollisuudessa käytetty termi säilöntäaineesta, jonka käyttöikää pidentävä vaikutus perustuu elintarvikkeen happamuuden muuttamiseen[1]. Happamuuden muuttaminen tehdään yleensä jollakin hapolla tai sen suolalla, mutta kyseessä voi olla myös jokin emäs.[2]

Happamuudensäätöaineiden säilöntäteho perustuu siihen, että ympäristön happamuus vaikuttaa bakteerien kasvuun[3]. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on listannut happamuuden säätöön käytettäviä aineita noin 90 kappaletta. Ne ilmoitetaan useimmiten niin sanotuilla E-koodeilla, jotka koostuvat E-kirjaimesta ja kolminumeroisista numeroyhdistelmistä. Paljon käytetty happamuudensäätöaine on esimerkiksi omenahappo, jota käytetään laajasti makeisissa.

Happamuudensäätöaineiden ja happojen E-koodeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lisäaineopas Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Viitattu 27.1.2013.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Elintarvikelisäaineryhmät Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Viitattu 27.1.2013.
  2. Yleistä mikrobeista Evira. Viitattu 18.4.2014.
  3. Yleistä mikrobeista Evira. Viitattu 18.4.2014.
Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.