Halva

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee makeista. Halva on myös makeisia valmistava yritys.
Halva
Seesamihalvaa, jossa on pistaasimanteleita.
Seesamihalvaa, jossa on pistaasimanteleita.
Tiedot
Ruokalaji jälkiruoka
Tyyppi makea leivonnainen
Pääainesosat esim. seesamitahna

Halva (pers. ‏حَلوا‎, halva) viittaa useisiin erilaisiin makeisiin leivonnaisiin Balkanin, Lähi-idän, Pohjois-Afrikan ja Keski-Aasian seuduilla.

Seesamitahnasta, tahinista, valmistettu halva on tuttu itäisen Välimeren ja Balkanin alueilta. Se on myös yleisin muoto Euroopassa ja Amerikassa. Toinen yleinen halvatyyppi on mannaryyneistä valmistettu halva, joka on suosittua Intian, Pakistanin ja Iranin seuduilla. Halvasta on myös versioita ilman viljatuotteita, kuten munasta ja sokerista valmistettava halva Kreikan ja Turkin seuduilla. Halvaan saatetaan lisätä kostukkeeksi öljyä tai muuta rasvaa, kuten kirkastettua voita, gheetä.

Makeuttamiseen käytetään sokeria, glukoosia, hunajaa, taatelisiirappia tai muuta vastaavaa. Halvan sekaan voidaan myös lisätä useita eri aineksia, kuten esimerkiksi pähkinöitä, rusinoita, kaakaota, porkkanaa, sahramia.

Halva on yleensä tarkoitettu syötäväksi sellaisenaan. Tahinista valmistettua halvaa voidaan käyttää myös leivonnaisten raaka-aineena.

Halvatyyppejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mannaryynihalvaa.
Auringonkukan siemenistä valmistettua halvaa.

Seesamihalva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itäiselle Välimerelle ja Balkanille tyypillinen seesamihalva koostuu pääasiassa tahinista ja sokerista, glukoosista tai hunajasta. Sen sekaan saatetaan lisätä esimerkiksi kaakaota, pistaasimanteleita, manteleita, vaniljaa tai appelsiinimehua. Se on rakenteeltaan tiivistä, kuivahkoa ja murenevaa.

Seesamihalvassa on runsaasti energiaa. Se sisältää myös kalsiumia, proteiineja, tyydyttymättömiä rasvahappoja, magnesiumia ja rautaa. Ravitsevuutensa vuoksi sitä syödään ortodoksien paaston aikaan.

Mannaryynihalva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Enimmäkseen Keski-Aasiassa ja Intiassa syötävä halva valmistetaan yleensä vehnämannaryyneistä, sokerista tai hunajasta sekä kasviöljystä tai voista. Sen sekaan laitetaan usein taateleita, rusinoita tai muita kuivattuja hedelmiä tai pähkinöitä. Intiassa mannaryynit korvataan joskus porkkanalla tai mungopavuilla. Kreikassa mannaryynihalvaa syödään paljon, ja siitä tehdään usein muotin avulla kakunmuotoinen, juhlavampi jälkiruoka.

Auringonkukkahalva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auringonkukan siemenistä valmistettu halva on suosittua entisen Neuvostoliiton alueella.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]