Appelsiinimehu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Appelsiinimehua.

Appelsiinimehu on tuoreista appelsiineista puristamalla tehty mehu, jota nautitaan eri puolilla maailmaa. Länsimaissa mehu kuuluu tyypillisesti aamiaiseen. Suomessa myytävä appelsiinimehu on usein valmistettu pakastetusta mehutiivisteestä, johon on lisätty alkuperäistä mehua vastaava määrä vettä.[1] Maailman suurimmat appelsiinimehun tuottajat ovat Yhdysvallat ja Brasilia.[2]

100 g eli noin 1 dl appelsiinimehua sisältää 10 g hiilihydraatteja ja 187 kJ (45 kcal) energiaa. C-vitamiinia on 36 mg.[3] Eräät valmistajat lisäävät C-vitamiinia niin, että sitä on yhteensä 60 mg per 100 g.[4] C-vitamiini suojaa tuotetta hapettumiselta.[5]

Appelsiinimehulla on yhteisvaikutuksia eräiden lääkeaineiden kanssa, sillä se voi vähentää merkittävästi feksofenadiinin ja seliprololin vaikutusta estämällä suoliston kuljetusproteiinien (OATP, organic anion-transporting polypeptide) toimintaa. Appelsiinimehu vähentää merkittävästi myös korkean verenpaineen hoidossa käytettävän aliskireenin pitoisuuksia veriplasmassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Esim. Valio täysmehut (Arkistoitu – Internet Archive) Rainbow appelsiinimehu Pirkka appelsiinitäysmehu (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. orange Juice (Arkistoitu – Internet Archive) Citrus Fruit UNCTAD
  3. Appelsiinitäysmehu (Arkistoitu – Internet Archive) Fineli
  4. Valio Appelsiinitäysmehu Valio
  5. Tuoremehu - täysmehu[vanhentunut linkki] Alavuden tuoremehuasema

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Appelsiinimehu.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.