Kakku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Syntymäpäiväkakku.
Voileipäkakku.

Kakku (vanhahtavasti tai murteellisesti kaakku) on leivonnainen, joka tehdään useimmiten rasvasta, sokerista, kananmunista, jauhoista ja leivinjauheesta valmistetusta taikinasta.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perinteisesti kakkuja on leivottu juhliin, esimerkiksi syntymäpäivän, häiden tai valmistujaisten kunniaksi. Lasten syntymäpäiväkakkuihin on tapana laittaa kynttilöitä täytettävien vuosien mukaan.

Kakut ovat suosittuja myös komedian piirissä; monissa vanhoissa komediaelokuvissa tapahtuu kakutus, eli kermakakkuja heitellään ihmisten kasvoille.

Kakkutyyppejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Täytekakku koostuu kakkukerroksista ja täytekerroksista. Täytteisiin voi käyttää kermavaahtoa, kreemiä tai esimerkiksi kermahyytelöä ja muuta täytettä, joka on valmistettu marjoista, suklaasta tai hedelmistä.

Voileipäkakku koostuu yleensä kasvisliemellä tai muulla nesteellä kostutetuista leipäkerroksista ja täytekerroksista. Täytteisiin voi käyttää erilaisia kaloja (esimerkiksi savustettu lohi tai silakat, tonnikala, mäti), lihaa (esimerkiksi broileri, naudanliha, metwursti) tai erilaiset kasvikset, kananmuna, maitotuotteet (tuorejuustot, rahka, ranskankerma). Kakun koristeisiin voi käyttää samaa raaka-ainetta, jota täytteessä on. Voileipäkakun voi myös valmistaa kääretortun muotoon.

Raakakakkua tai sen ainesosia ei kypsennetä, vaan kakku valmistuu pakkasessa jähmettymällä. Raakakakku on aina gluteeniton ja maidoton ja useimmiten vegaaneille sopiva. Kakun pohjaan käytetään useimmiten pähkinöitä korvaamaan viljatuotteet.[1]

Vegaaninen kakku makeutetaan hunajan sijaan esimerkiksi agavesiirapilla, riisisiirapilla tai vastaavalla.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kesän hittikakku syntyy ilman uunia – kokeile! 6.7.2014. MTV Uutiset. Viitattu 8.3.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]