Kakku

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Syntymäpäiväkakku.
Voileipäkakku.

Kakku (vanhahtavasti tai murteellisesti kaakku) on leivonnainen, joka koostuu useimmiten sokerista, kananmunista, jauhoista ja leivinjauheesta valmistetusta taikinasta.

Täytekakku koostuu taikinan lisäksi kermavaahdosta ja täytteestä, joka on usein valmistettu marjoista, suklaasta tai hedelmistä. Muita kakkutyyppejä ovat muun muassa voileipäkakku, joka koostuu yleensä vuokaleivästä ja täytteistä, joita voi olla esimerkiksi majoneesi, kinkku, lohi ja juustoraaste.

Perinteisesti kakkuja on leivottu juhliin, esimerkiksi syntymäpäivän, häiden tai valmistujaisten kunniaksi. Lasten syntymäpäiväkakkuihin on tapana laittaa kynttilöitä täytettävien vuosien mukaan.

Kakut ovat suosittuja myös komedian piirissä; monissa vanhoissa komediaelokuvissa heitellään kermakakkuja ihmisten kasvoille.

Raakakakku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raakakakkua tai sen ainesosia ei kypsennetä, vaan kakku valmistuu pakkasessa jähmettymällä. Raakakakku on aina gluteeniton ja maidoton ja useimmiten vegaaneille sopiva. Kakun pohjaan käytetään useimmiten pähkinöitä korvaamaan viljatuotteet.[1]

Vegaanisen kakun teossa on huomioitava, että hunajan sijaan makeutetaan kakku agavesiirapilla, riisisiirapilla tai vastaavalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kesän hittikakku syntyy ilman uunia – kokeile! MTV Internet. Viitattu 8.3.2017.