FC St. Pauli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
St. Pauli
FC St. Paulin tunnus.svg
Koko nimi Fußball-Club St. Pauli von 1910 e. V.
Lempinimet Kiezkicker
Freibeuter der Liga
Perustettu 15.toukokuuta 1910
Kenttä Millerntor-Stadion
– kapasiteetti 29 546
Sarja 2. Bundesliiga
Puheenjohtaja Saksa Oke Göttlich
Päävalmentaja Saksa Timo Schultz
}}
Kotipeliasu
}}
Vieraspeliasu
}}
Kolmas peliasu

FC St. Pauli on saksalainen jalkapalloseura Hampurin Sankt Paulin kaupunginosasta. Seuran edustusjoukkue pelaa kaudella 2020–2021 Saksan 2. Bundesliigassa.

Vaikka jalkapallojoukkueen menestys on ollut vain kohtalaista, on seurasta tullut kultti-ilmiö ja sen ottelut vetävät paljon yleisöä. Seuran kannattajat tunnistaa merirosvolippusymboleista, vaikkei merirosvolippu olekaan seuran virallinen tunnus. Se kuvaa kuitenkin hyvin seuran punk-imagoa.[1]

FC St. Paulin kannattajien tunnus auton kyljessä.

Seuran paikallisvastustaja on Hamburger SV, jonka kanssa St. Pauli on kilpaillut jo sadan vuoden ajan. HSV on Hampurin menestynein seura ja sillä on pieni uusnatsikannattajakunta, jonka kanssa St. Paulin faneilla on ollut yhteenottoja.lähde?

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuran juuret ovat alun perin Hamburg - St. Pauli Turnverein von 1862 -seurassa. Seurassa alettiin pelata jalkapalloa vasta vuonna 1907 ja joukkue liittyi Norddeutschen Fußball-Verbandiin vuonna 1910. Se pelasi nimellä St. Pauli TV aina vuoteen 1924, jolloin se otti nimekseen FC St. Pauli, joka on edelleenkin seuran nimi. Vuonna 1919 seura nousi pelaamaan maan korkeimmalle tasolle. Toisen maailmansodan loppuun saakka FC St. Pauli nousi ja putosi eri sarjojen välillä[2].

1945–1974[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen maailmansodan jälkeen seuraa odottivat todelliset haasteet. Sen areena oli tuhottu ja koko St. Paulin alue oli pahasti pommitettu. Joukkue lähti vuonna 1946 pelaamaan Hampurin Stadtligaa. Tällöin kuitenkin arkkivihollinen Hamburger SV oli parempi. Seuraavana vuonna St. Pauli oli kuitenkin kaupungin mestari [3]. Seuran ensimmäinen Oberliga-kausi oli 1947–1948. Vuonna 1963 valmistui seuran areena, Millerntor-Stadion, jossa seura pelaa edelleenkin pelinsä. Kun Bundesliiga perustettiin 1963, ei St. Paulia hyväksytty mukaan, vaan he joutuivat pelaamaan Regionalligassa. Joukkue pääsi monesti yrittämään nousua korkeammalle, mutta ei kuitenkaan onnistunut siinä. Kun seura onnistui kaudella 1973–1974 sijoittumaan sarjassaan toiseksi, se nousi 2. Bundesliigaan, joka perustettiin vuonna 1974. Kaudella 1973–1974 joukkue oli murskaava tehden 113 maalia 36 pelissä, joka on edelleenkin seuran ennätys.

1974–1979[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen 2. Bundesliiga kautensa joukkue aloitti hyvin sijoittuen kolmanneksi, ollen lähellä nousua 1. Bundesliigaan. Kausi 1975–1976 ei ollut kuitenkaan yhtä helppo. Joukkue sijoittui 20 seuran sarjassa 14:nneksi, mutta mikä tärkeintä, joukkue ei joutunut karsimaan sarjapaikastaan. Kausi 1976–1977 oli seurahistorian tärkein[4]. Se hävisi vain kolmasti ja kauteen mahtui myös 27 ottelun mittainen tappioton jakso. Kauden päätteeksi joukkue nousi ensi kertaa Bundesliigaan, jonka joukkue oli asettanut tavoitteekseen jo ennen kauden alkua. “Bundesliiga-seikkailu“ alkoi joukkueelta hyvin: se voitti Werder Bremenin 3–1. Kaudella joukkue kohtasi myös vihollisensa eli HSV:n. Ensimmäisen ottelun St. Pauli voitti vieraissa, mutta toisen vei nimiinsä HSV. Kauden päätteeksi St. Pauli joutui putoamaan. Putoaminen jatkui kaudella 1978–1979 kun seura oli lähellä konkurssia ja se pudotettiin Oberligaan. Tällä kertaa putoamisen syynä ei siis ollut pelilliset syyt, sillä joukkue oli sarjassaan kuudes.

Seuralla on n. 200 rekisteröityä faniklubia[5]

1979–1991[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Köyhä seura taisteli faniensa avulla taloudellista ahdinkoaan vastaan ja onnistui säilyttämään paikkansa Oberligassa. Joukkue oli lähellä nousua, mutta ei kuitenkaan jaksanut loppuun saakka. Vasta kaudella 1983–1984 joukkue onnistui varmistamaan nousunsa takaisin 2. Bundesliigan. Tälläkään kertaa visiitti ei ollut pitkäaikainen vaan joukkue putosi kaudeksi 1985–1986 takaisin Oberligaan. Joukkue nousi samana vuotena takaisin 2. Bundesliigaan. Joukkue selviytyi kolmanneksi, mutta ei pystynyt nousemaan Bundesliigaan. Kaudella 1987–1988 nousu onnistui. Joukkue sijoittui Bundesliigassa 10:ksi ja piti sarjapaikkansa. Kauden 1989–1990 päätteeksi joukkue sijoittui 13:ksi. Seuraavalla kaudella joukkue oli vasta 16. ja joutui karsimaan paikastaan. Karsintasarjassa kaksi tasapeliä ja yksi tappio merkitsivät putoamista seuraavaksi kaudeksi.

Pääkatsomo vuonna 2006

1991–2000[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uudistetussa 2. Bundesliigassa St. Pauli sijoittui ensimmäisellä kaudellaan neljänneksi. Kaudella 1992–1993 joukkue oli 17. välttäen näin niukasti karsinnat. Kausi 1993–1994 oli seuralta hyvä, mutta loppukauden tappiot laskivat lopulta sijoituksen jälleen kerran neljänneksi. Joukkue onnistui jälleen kerran nousemaan Bundesliigaan kaudella 1994–1995, kun se voitti kaikki kotipelinsä. Bundesliigassa joukkue oli 15. ja säilytti sarjapaikkansa. Jälleen kerran kauden päätteeksi edessä oli pudotus 2. Bundesliigaan, jossa joukkue sijoittui taas neljännelle sijalle. Kaudella 1998–1999 St. Pauli oli yhdeksäs.

2000–[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2000-luku alkoi seuralta hyvin kun se pääsi jo neljännen kerran historiassaan nousemaan Bundesliigaan[6]. Tälläkin kertaa joukkue kävi yhden vuoden vierailulla, jonka jälkeen se joutui putoamaan. Seuraavalla kaudella joukkue joutui putoamaan edelleen Regionalligaan. Joukkue haki monen kauden ajan vauhtia, kunnes sen onnistui nousemaan 2. Bundesliigaan kaudeksi 2007–2008. 2. Bundesliigassa joukkue sijoittui yhdeksänneksi. Kaudella 2009–2010 seura nousi jälleen ylimmälle sarjatasolle[7], josta se putosi jo yhden kauden jälkeen.

Seurakulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kannattajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

St. Paulista on tullut Saksassa kulttijoukkue. Vuonna 1981 seuran yleisökeskiarvo oli vain 1 600, mutta 1990-luvun lopussa seuran areena oli useaan otteeseen loppuunmyyty. Seura oli ensimmäisiä seuroja, jotka pistivät jalkapallohuliganismin kuriin ja kielsivät nationalisteilta pääsyn areenalle. 1990-luvun alussa media alkoi kiinnostua seuran punk-faneista. Myös lempinimet, kuten Freibeuter der Liga ("Liigan merirosvot") ja das Freudenhaus der Liga ("Liigan ilotalo"), jota tosin St. Paulin kannattajat eivät itse käyttäneet, yleistyivät.

Joukkueen kannattajat pitävät itseään antifasisteina, antirasisteina ja antiseksisteinä. Tämän takia seuran fanit ovat joutuneet konflikteihin uusnatsien ja huligaanien kanssa, joita Hansa Rostockin kannattajissa oli jonkun verran vielä 1990-luvullakin.

Seura sanoo, että sillä on eniten naispuolisia kannattajia koko Saksassa. Seuralla on kaiken kaikkiaan 11 miljoonaa fania Saksassa [8]. Joukkue on ottanut pääkallot ja merirosvot aiheekseen, joita se painattaa paitoihinsa ja muihin fanituotteisiinsa. Joukkueen tunnettuihin faneihin kuuluvat muun muassa Andrew Eldritch, Asian Dub Foundation, Turbonegro (levytti I Got Erection singlestään uuden version Der FC St. Pauli ist schuld, dass ich so bin!), Bad Religion (soitti St. Paulin kolmosjoukkueen hyväntekeväisyyskonsertissa) sekä Sascha Konietzko.

Ystävyysseurat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joukkueella on myös monia ystävyysseuroja ulkomailla. Näkyvin niistä on Celtic FC, jonka kanssa seuralla on paljon yhteyksiä[9]. Syyksi tähän on arveltu sitä, että HSV:llä on ystävyysseurana Rangers F.C., joka on Celticin pahimpia kilpailijoita. Muita ystävyysseuroja ovat mm. ‪Ternana Calcio‬ (Terni, Italia), ‪Hapoel Tel Aviv FC‬ (Tel Aviv, Israel) ja ‪Bohemians 1905‬ (Praha, ‪Tšekki‬). Lisäksi Ultrá Sankt Paulilla on ystävyyssuhde Schickeria Müncheniin, ‪FC Bayern München‬in ultraryhmään.

Ottelutapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

St. Pauli avaa jokaisen kotiottelunsa AC/DC:n kappaleella Hell's Bells ja jokaisen kotimaalin jälkeen soitetaan Blurin Song 2.

Peliareena[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuran areena nimettiin vuonna 1970 seuran entisen presidentin, Wilhelm Kochin, mukaan. Nimi vaihdettiin kuitenkin takaisin Millerntoriin vuonna 1999, kun Kochin tausta NSDAP:ssa tuli esille.

Millerntorin areenan katsojakapasiteetti on 2010-luvulla tehtyjen parannustöiden jälkeen 29 546 henkilöä.

Pelaajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämänhetkinen joukkue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[10]

Nro. Paikka Pelaaja
1 M Saksa Dennis Smarsch
2 P Ruotsi Sebastian Ohlsson
3 P Wales James Lawrence
4 P Saksa Philipp Ziereis
5 K Saksa Marvin Knoll
6 P Saksa Christopher Avevor (kapteeni)
7 K Yhdysvallat Kevin Lankford
8 K Uruguay Rodrigo Zalazar (lainassa Eintracht Frankfurtista)
9 H Itävalta Guido Burgstaller
10 K Saksa Christopher Buchtmann
11 K Saksa Maximilian Dittgen
12 K Japani Ryo Miyaichi
13 K Saksa Lukas Daschner
14 K Nigeria Afeez Aremu
15 P Saksa Daniel Buballa (varakapteeni)
16 H Tanska Simon Makienok
Nro. Paikka Pelaaja
17 H Saksa Daniel-Kofi Kyereh
18 K Ruotsi Eric Smith (lainassa Gentistä)
19 P Saksa Luca Zander
20 K Saksa Finn Ole Becker
21 M Pohjois-Makedonia Dejan Stojanovic (lainassa Middlesbroughista)
22 H Egypti Omar Marmoush (lainassa Wolfsburgista)
23 P Kosovo Leart Paqarada
24 H Ukraina Borys Tashchy
25 P Puola Adam Dźwigała
26 K Saksa Rico Benatelli
28 P Saksa Marvin Senger
29 K Saksa Christian Viet
32 P Saksa Jannes Wieckhoff
33 M Saksa Svend Brodersen
34 H Saksa Igor Matanović
36 K Dominikaaninen tasavalta Luis Coordes
38 K Yhdysvallat Leon Flach


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta FC St. Pauli.