Animalia (yhdistys)

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Eläinsuojeluliitto Animalia)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Logo

Animalia ry (perustettu 1961), aikaisemmilta nimiltään Eläinsuojeluliitto Animalia ry ja Koe-eläinten suojelu ry[1] on Suomen toiseksi suurin eläinsuojelujärjestö. 1960-luvulla se keskittyi nimensä mukaisesti eläinkokeiden valvontaan, mutta 1990-luvulla suurimmiksi kysymyksiksi nousivat turkistarhaus ja kotieläinten kohtelu. 2000-luvulla Animalian toiminnassa painottuvat tasapainoisesti koe-eläinten, tuotantoeläinten sekä turkiseläinten oikeuksiin liittyvät teemat.

Animalian tavoite on eläinten oikeuksien tunnustaminen sekä eläinten hyvinvoinnin parantaminen yhteiskunnassamme. Animalia vastustaa sellaista eläinten kohtelua, kasvatusta ja käyttöä, joka aiheuttaa eläimille kärsimystä tai estää niitä toteuttamasta olennaista luontaista käyttäytymistään. Kärsimyksellä tarkoitetaan kipua, tuskaa, stressiä, pelkoa, psyykkistä tai fyysistä pahaa oloa, vammaa tai sairautta. Animalia ei harjoita eikä hyväksy rikollista toimintaa eläinten olojen parantamiseksi (esimerkiksi turkiseläinten vapauttamista turkistarhoilta).

Animalialla on paikallisia toimintaryhmiä ja se julkaisee eläinsuojelun erikois- ja ajankohtaislehteä Animalia. Se järjestää kampanjoita herättääkseen keskustelua sekä harjoittaa edunvalvontaa ja lobbaamista Suomessa sekä EU-tasolla.

Kesällä 2005 huomiota herätti ulkomainoskampanja, jonka julisteet mainostoimisto JCDecaux Finland Oy veti pois katukuvasta päivän esilläolon jälkeen.[2] JCDecaux vetosi saamaansa kielteiseen palautteeseen. Syyskuussa 2005 JCDecaux pyysi mainonnan eettiseltä neuvostolta lausuntoa kampanjan sopivuudesta ulkomainontaan. Neuvoston lausunnon mukaan mainokset eivät olleet mainonnan kansainvälisten perussääntöjen vastaisia.[3]

Animalian nykyinen toiminnanjohtaja on VTM Salla Tuomivaara.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Animalian tiedote
  2. Kampanjan kuvia
  3. Mainonnan eettisen neuvoston lausunto

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.