Lapsen Maailma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lapsen Maailma
Lehtityyppi Erikoisaikakauslehti
Perustettu 1937
Päätoimittaja Ulla Siimes
Kotikunta Helsinki
Sivukoko A4
Ilmestymistiheys 8 kertaa/vuosi
Aiheesta muualla
lapsenmaailma.fi

Lapsen Maailma on 8 kertaa vuodessa ilmestyvä erikoisaikakauslehti, joka käsittelee lasten ja nuorten kasvatusta sekä lastensuojelukysymyksiä. Se on suunnattu lapsiperheille ja lasten kanssa työskenteleville. Lapsen Maailman kustantaja on Lastensuojelun Keskusliitto.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lastensuojelun Keskusliitto ja sen myötä myös Lapsen Maailma -lehden ensimmäinen versio, Lapsi ja nuoriso, perustettiin 27.11.1937. Ennen lehden perustamista Suomessa ilmestyi kaksi kilpailevaa lastensuojelulehteä, joiden tilalle uusi lehti perustettiin. [1] Ensimmäisenä päätoimittajana toimi Keskusliiton puheenjohtaja, Turun lastensuojelujohtaja Daniel Hedman. Alussa pienilevikkisen lehden toimittamisesta jouduttiin luopumaan sodan ajaksi 1942–44, kunnes rahatilanteen parantuessa lehden toimittamista jälleen jatkettiin. [2]

Vuonna 1973 lehden nimi muutettiin ajan hengen mukaisesti ja siitä tuli Lapset ja yhteiskunta. Vuonna 1989 lehden nimeksi vakiintui Lapsen Maailma. Järjestö- ja ammattilehdestä tehtiin laajoja lukijapiirejä kiinnostava monipuolinen aikakauslehti, jonka aiheiksi nousivat kasvatus, lapset, perhe-elämä ja lastensuojelu. Samalla aloitettiin lehden aktiivinen markkinointi, jonka myötä levikki kasvoi 6 000:sta yli 30 000:een. Lehdestä tuli tällöin myös merkittävä tulonlähde Lastensuojelun Keskusliitolle. [1]

Lehden aiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehden teemoja ovat esimerkiksi lastensuojelu, perhe ja terveys. Lisäksi lehdessä julkaistaan Ismo Loivamaan Kuukauden Kirjat -palstaa.

Lehden kolumnisteina toimivat Heikki Hiilamo, Päivi Alasalmi ja Atte Ahokas.

Lapsen Maailma on Aikakauslehtien Liiton sekä Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry:n jäsen. Lehden artikkeleita on uudelleenjulkaistu lukuisia kertoja Kultin julkaisemassa asunnottomien myymässä Iso Numero -katukulttuurilehdessä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Paavilainen, M: "Ristiaallokosta lapsen oikeuksiin: lastensuojelun yhteistoiminnan historia." Kariston kirjapaino, 2012.
  2. Paavilainen, M: "Syntyi sodasta, kasvoi lamassa." Lapsen Maailma, 2011, sivut 26-29.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]