Kultti (yhdistys)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry (perustettu 1991) on noin 200 Suomessa ilmestyvän lehden kattojärjestö.

Kultti valvoo pienlehtien etuja sekä tarjoaa lehdille koulutusta ja markkinointiväyliä. Vuonna 1991 perustettu Kultti on riippumattoman journalismin äänitorvi. Kultin jäsenlehdet tarjoavat kanavia aiheille ja ihmisille, jotka eivät valtamediaan mahdu. Kultin jäseninä ovat useimmat Suomessa ilmestyvät taide- ja kulttuurilehdet sekä valtaosa mielipidelehdistä ja tiedejulkaisuista. Kultin lehdet sisältävät juttuja kulttuurin ilmiöistä, tieteistä ja taiteista, politiikasta ja yhteiskunnasta, enemmistöistä ja vähemmistöistä, ympäristöstä, scifistä.

Kultti valvoo 200 jäsenlehtensä etuja poliittisessa päätöksenteossa, toimien asiantuntijana lainvalmistelutyössä ja edistävät jäsenlehtien rahoitusmahdollisuuksia. Kultti pitää yhteyttä lehtialan kansallisiin ja kansainvälisiin toimijoihin. Se tarjoaa myös neuvontaa ja pitää jäsenet ajan tasalla muun muassa kulttuurilehtituesta.

Järjestön toimisto on Helsingissä. Vuonna 2013 Kultti ry allekirjoitti Julkisen sanan neuvoston perussopimuksen ja osallistuu Julkisen sanan neuvoston toimintaan tärkeän journalistisen sektorin edustajana ja edistäjänä.

Vuodesta 2006 Kultti ry on myöntänyt Vuoden laatulehti -palkintoa. Kultti ry:n hallituksen puheenjohtaja vuonna 2020 Tuomas Rantanen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lehtiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.