Dion Khrysostomos

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo noin vuonna 40 syntyneestä historioitsijasta. Vuonna 155 syntyneestä historioitsija Dio Cassiuksesta, joka tunnettiin myös nimellä Cassius Dio Cocceianus, on erillinen artikkeli.

Dion Khrysostomos (Dio Cocceianus, Dion Prusalainen) (n. 40 – n. 120) oli kreikkalais-roomalainen reettori, filosofi, kirjailija ja historioitsija. Hän sai lisänimensä Khrysostomos ("Kultasuu") hyvien puhujanlahjojensa ansiosta.

Dion oli kotoisin Prusasta, roomalaisesta Bithyniasta, nykyisestä Bursasta, Turkista. Hänestä tuli kyynikko ja stoalainen, ja hänet on luettu myös toisen sofistiikan edustajiin. Hän vaikuttaa asuneen Roomassa Domitianuksen aikana. Domitianus ajoi hänet maanpakoon kaupungista vuonna 82. Maanpako päättyi Nervan aikana, ja hän otti lisänimen Cocceianus loppuiäkseen kunnioittaakseen keisaria, jonka koko nimi oli Marcus Cocceius Nerva. Nervan kuoltua hänestä tuli läheinen Trajanukselle. Vanhalla iällään hän palasi Prusaan.

Dionin teoksista Keskusteluja käsittelee useita aiheita, ja se vaikuttaa olevan kooste hänen puheistaan. Ne käsittelevät kuninkuutta ja hyvää hallintoa, Diogenes Sinopelaisen elämäntapaa, hyveitä ja paheita, vapautta ja orjuutta, vaurautta, sotaa ja rauhaa, jne.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Dio Chrysostom