Dion Khrysostomos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo varhaisemmasta historioitsijasta. Nimellä Cassius Dio Cocceianus tunnettiin myöhempi historioitsija Dion Kassios.

Dion Khrysostomos (m.kreik. Δίων Χρυσόστομος, Diōn Khrysostomos; myös Dion Prusalainen, lat. Dio Chrysostomos, Dio Cocceianus; n. 40120) oli kreikkalais-roomalainen reettori, filosofi, kirjailija ja historioitsija. Hän sai lisänimensä Khrysostomos ("Kultasuu") hyvien puhujanlahjojensa ansiosta.[1]

Dion oli kotoisin Prusasta roomalaisesta Bithyniasta, nykyisen Turkin Bursasta. Hän sai opetusta Roomassa stoalaiaselta filosofilta Musonius Rufukselta. Hänestä tuli kyynikko ja stoalainen, ja hänet on luettu myös toisen sofistiikan edustajiin.[1] Hän vaikuttaa asuneen Roomassa Domitianuksen aikana. Domitianus ajoi hänet maanpakoon kaupungista vuonna 82.

Maanpako päättyi Nervan aikana, ja hän otti lisänimen Cocceianus loppuiäkseen kunnioittaakseen keisaria, jonka koko nimi oli Marcus Cocceius Nerva. Nervan kuoltua hänestä tuli läheinen Trajanukselle. Hän pystyi ohjaamaan Trajanuksen ajattelua stoalalaiseen suuntaan ja etsimään valtakuntaan sopusointua. Hadrianuksen kaudella virisi kreikkalaisen kulttuurin harrastus ja ihailu, jossa Dio Khrystosomos oli keskeisesti mukana. Aatetta kutsuttiin toiseksi sofistiikaksi. Vanhalla iällään hän palasi Prusaan.[1]

Dionin teoksista Keskusteluja käsittelee useita aiheita, ja se vaikuttaa olevan kooste hänen puheistaan. Ne käsittelevät muun muassa kuninkuutta ja hyvää hallintoa, Diogenes Sinopelaisen elämäntapaa, hyveitä ja paheita, vapautta ja orjuutta, vaurautta sekä sotaa ja rauhaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Castrén, Paavo: Uusi antiikin historia, s. 431, 437, 440. Helsinki: Otava, 2011. ISBN 978-951-1-21594-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Dio Chrysostom