Ihmisistä juhlissa ja pidoissa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ihmisistä juhlissa ja pidoissa
Διατριβή περὶ τῶν ἐν συμποσίῳ
Alkuperäisteos
Kirjailija Dion Khrysostomos
Kieli muinaiskreikka (klassinen)
Genre puhe
Julkaistu 1. vuosisata/100-luku
Suomennos
Suomentaja Juhana Torkki
Kustantaja Otava
Julkaistu 2022
ISBN 978-951-1-42569-4
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Ihmisistä juhlissa ja pidoissa (m.kreik. Διατριβή περὶ τῶν ἐν συμποσίῳ, Diatribē peri tōn en symposiō) on Dion Khrysostomoksen eli Dion Prusalaisen kirjoittama puhe, joka käsittelee ihmisten luonteenlaatua.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dion Khrysostomos kirjoitti ensimmäisen vuosisadan lopulla ja 100-luvun alussa. Puhe Ihmisistä juhlissa ja pidoissa on Dionin kirjoitusten luettelossa numerolla 27.[1] Tekstin on suomentanut Juhana Torkki osana Dionin tekstien kokoelmaa Onnellisuudesta (Otava 2022).

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmisistä juhlissa ja pidoissa on lyhyt puhe. Dion aloittaa toteamalla, että ihmisten luonteenlaatu tulee parhaiten näkyväksi niin yleisissä juhlissa (panēgyris) kuin yksityisillä kutsuilla eli pidoissa (symposion). Pidot paljastavat, että monet tulevat niihin vain juomaan. Puheliaat taas löytävät illallisvieraista itselleen yleisön pitääkseen loputtomia ja pitkästyttäviä puheita. Kolmannet rasittavat muita laulamalla, oli se sitten nuotilleen tai nuotin vierestä. Yleisissä juhlissa puolestaan on monenlaista esiintyjää, jotka yrittävät saada ihmisten huomion, rasittaen niitä, jotka ovat tulleet juhlille saadakseen niistä virkistystä. Järkevät ja järkeviä puhuvat ihmiset moinen häly vain ajaa muualle. Lopuksi Dion nostaa esille filosofien osan tällaisessa huomiokilpailussa: Suurin osa ihmisistä suhtautuu filosofeihin kuin lääkäreihin — ihmiset haluavat kuunnella filosofien opetuksia vasta, kun heitä kohtaa joku kärsimys tai muu yleisesti pahana pidetty asia.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Dio Chrysostom LacusCurtius. Viitattu 25.4.2022.
  2. Dion Khrysostomos: Ihmisistä juhlissa ja pidoissa 1–10.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomennos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Dion Prusalainen: Ihmisistä juhlissa ja pidoissa. Teoksessa Dion Prusalainen: Onnellisuudesta, s. 55–60. Muinaiskreikasta suomentanut ja esipuheen kirjoittanut Juhana Torkki. Helsinkäi: Otava, 2022. ISBN 978-951-1-42569-4.

Muita käännöksiä ja tekstilaitoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Dio Chrysostom: On Symposia. Teoksessa Dio Chrysostom: Discourses 12–30. Translated by J. W. Cohoon. Loeb Classical Library 339. Cambridge, MA: Harvard University Press, 1939.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]