Cunard Line

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cunard Line
Perustettu 1840
Toimitusjohtaja Peter Shanks
Kotipaikka Southampton, Yhdistynyt kuningaskunta
Toiminta-alue Atlantin valtameri
Välimeri
risteilyt eri puolilla maailmaa
Toimiala matkailu
Emoyhtiö Carnival Corporation & plc
Kotisivu cunard.co.uk

Cunard Line (entinen Cunard White Star Line) on brittiläinen laivanvarustamo, joka liikennöi Ison-Britannian ja Pohjois-Amerikan välillä.

Cunard Linen päämaja sijaitsee Santa Claritassa, Kaliforniassa, Yhdysvalloissa ja Lontoossa Isossa-Britanniassa. Princess Cruisesilla on samassa rakennuksessa päämaja.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cunard Line perustettiin vuonna 1839 kanadalaisen laivamagnaatin Samuel Cunardin johdolla. Aluksi yrityksen nimi oli British and North American Royal Mail Steam Packet Company. Yhtiö sai luvan postin kuljetukseen Ison-Britannian ja Pohjois-Amerikan välillä, minkä vuoksi sen laivat saivat liittää nimensä eteen tunnuksen RMS (Royal Mail Steamship). Yhtiön ensimmäiset laivat olivat höyrysiipiratasalukset Britannia, Acadia, Caledonia ja Columbia.[1] Yhtiön laivat kuljettivat 1850-luvulla hevosia Krimin sotaan, ja 1870-luvulla sen laivoissa oli ensimmäiset vesiklosetit[2]. Vuonna 1878 yhtiö vaihtoi nimekseen Cunard Steamships Limited[3]. Cunard kuljetti suuren siirtolaisuuden aikana 1880-luvulla laivoillaan yli miljoona siirtolaista Yhdysvaltoihin[2].

Vuonna 1934 Cunard Line ja sen kilpailija White Star Line yhdistyivät.[2] Fuusion tuloksena syntyi Cunard-White Star Limited, josta Cunard Line omisti 62 % ja White Star Line 38 %. Vuonna 1947 Cunard Line osti White Star Linen osuuden, ja 31. joulukuuta 1949 Cunard Line osti hallintaansa sekä White Star Linen toiminnan että sijoitukset. Tämän jälkeen varustamon nimi muutettiin takaisin Cunard Lineksi.

Cunard Line alkoi kärsiä tappioita 1950-luvulla, kun Atlantin yli ryhdyttiin matkustamaan lentokoneilla. 1900-luvun lopussa yhtiön liikennettä Atlantilla hoiti lähinnä vain Queen Elizabeth 2 (QE2). Vuonna 2004 Queen Elizabeth 2 siirtyi risteilykäyttöön, ja Atlantin reitillä alkoi liikennöidä RMS Queen Mary 2 (QM2). Queen Mary 2 oli maailman suurin valtamerilaiva, kunnes vuonna 2006 valmistui Freedom of the Seas, josta tuli vuorostaan maailman suurin valtamerilaiva.

Cunard Line on nykyisin osa Carnival Corporation & Plc -yhtiötä.

Cunard Linen aluksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Postikortti vuodelta 1912 näyttää siirtolaiskuljetuksissa käytetyn Cunard Linen Aquitania-höyrylaivan poikkileikkauksen

Käytössä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entisiä laivoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cunard History at a Glance Cunard. Arkistoitu 26.3.2009. Viitattu 9.1.2023. (englanniksi)
  2. a b c 180 years of sailing with Cunard – A History of Cunard Line Cunard.com. Viitattu 9.1.2023. (englanniksi)
  3. Rederiet Cunard Titanic Norden. Viitattu 9.1.2023. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Cunard Linen aluksia.
Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.