Cunard Line

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Cunard Line
One of the 900 (9367351896).jpg
Perustettu 1840
Toimitusjohtaja Peter Shanks
Kotipaikka Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Southampton
Yhdysvaltain lippu Santa Clarita (Kalifornia)
Toiminta-alue Atlantin valtameri
Välimeri
risteilyt eri puolilla maailmaa
Toimiala matkailu
Emoyhtiö Carnival Corporation & PLC
Kotisivu cunard.co.uk

Cunard Line (entinen Cunard White Star Line) on brittiläinen laivanvarustamo, joka liikennöi Ison-Britannian ja Pohjois-Amerikan välillä.

Cunard Linen päämaja sijaitsee Santa Claritassa, Kaliforniassa, Yhdysvalloissa ja Lontoossa Isossa-Britanniassa. Princess Cruisesilla on samassa rakennuksessa päämaja.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cunard Line perustettiin vuonna 1838 kanadalaisen laivamagnaatin Samuel Cunardin johdolla. Aluksi yrityksen nimi oli British and North American Royal Mail Steam Packet Company. Yhtiö sai luvan postin kuljetukseen Ison-Britannian ja Pohjois-Amerikan välillä, minkä vuoksi sen laivat saivat liittää nimensä eteen tunnuksen RMS (Royal Mail Steamship). Myöhemmin yhtiö vaihtoi nimekseen Cunard Steamships Limited, ja siitä kasvoi yksi maailman suurimmista laivayhtiöistä.

Vuonna 1934 Cunard ja sen kilpailija White Star Line yhdistyivät. Fuusion tuloksena syntyi Cunard-White Star Limited, josta Cunard Line omisti 62 % ja White Star 38 %. Vuonna 1947 Cunard osti White Starin osuuden, ja 31. joulukuuta 1949 Cunard osti hallintaansa sekä White Starin toiminnan että sijoitukset. Tämän jälkeen varustamon nimi muutettiin takaisin Cunard Lineksi.

Cunard alkoi kärsiä tappioita 1950-luvulla, kun Atlantin yli ryhdyttiin matkustamaan lentokoneilla. 1900-luvun lopussa yhtiön liikennettä Atlantilla hoiti lähinnä vain Queen Elizabeth 2. Vuonna 2004 Queen Elizabeth 2 siirtyi risteilykäyttöön ja Atlantin reitillä alkoi liikennöidä RMS Queen Mary 2 (QM2). Queen Mary oli maailman suurin valtamerilaiva kunnes se hävisi vuonna 2006 Freedom of the Seasille.

Cunard Line on nykyisin osa Carnival Corporation & Plc -yhtiötä.

Cunard Linen aluksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Postikortti vuodelta 1912 näyttää siirtolaiskuljetuksissa käytetyn Cunardin Aquitania-höyrylaivan poikkileikkauksen

Käytössä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entisiä laivoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Cunard Linen aluksia.
Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.