SS Imperator

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta RMS Berengaria)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
S/S Imperator ankkurissa vuonna 1913. Keulan suuri kotkakoriste on HAPAGin tunnusmerkki.

Höyrylaiva S/S Imperator oli ensimmäinen kolmesta menestyksekkäästä suuresta valtameriristeilijästä (Imperator, Vaterland ja Bismarck), jotka toimitettiin saksalaiselle Hamburg-Amerika Linie eli HAPAG-yhtiölle Atlantin ylittävää matkustajaliikennettä varten. Imperatorin rakentaminen alkoi 1910 Bremer Vulcanin telakalla, ja se suoritti neitsytmatkansa vuonna 1913. 51 680 tonnin Imperator oli RMS Titanicin upottua 15. huhtikuuta 1912, maailman suurin alus[1] aina vuoteen 1914 jolloin sen sisaralus Vaterland aloitti liikennöinin.

Jotta Imperator olisi ollut pidempi kuin Cunard Linen RMS Aquitania, ennen vesillelaskua 23. toukokuuta 1912 sen keulaan kiinnitettiin pronssinen kotkaveistos. Siihen liittyi myös baneeri, johon oli kirjoitettu motto Mein Feld ist die Welt (maailma on kenttäni). Kotkan siivet murtuivat myöhemmin myrskyssä Atlantilla, ja veistos poistettiin.

Imperatorin painopiste oli poikkeuksellisen ylhäällä ensimmäisen luokan hyteissä ja tiloissa käytettyjen raskaiden sisustusmateriaalien vuoksi. Myös aluksen korkeat savupiiput vaikuttivat heikentävästi sen tasapainoon. Jotta painopiste saatiin alemmas, betonia valettiin lisäpainoiksi aluksen pohjaan, piippuja lyhennettiin 22,86 cm ja suuri osa raskaista sisustusmateriaaleista korvattiin kevyemmillä. Kulkuominaisuuksiensa vuoksi alus oli kuitenkin jo ehtinyt saada lempinimen Limperator (nilkuttaja).

Ensimmäisen maailmansodan syttyessä Imperator oli New Yorkin satamassa. Kun Yhdysvallat liittyi sotaan, saksalaisomisteinen Imperator takavarikoitiin. Sodan jälkeen lukuisia takavarikoituja saksalaisia valtameriristeilijöitä luovutettiin korvauksena sodassa upotetuista aluksista. Imperator luovutettiin Cunard Line -yhtiölle korvauksena RMS Lusitaniasta, ja se sai nimekseen RMS Berengaria. Alus palveli Cunardin lippulaivana vuoteen 1934, ja se romutettiin lopulta 1938. Imperatorin sisaralus Bismarck taas luovutettiin White Star Line.yhtiölle korvauksensa HMHS Britannicsta, ja se sai nimekseen RMS Majestic.

Tekniset tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • kokoluokka: 51 680 brt
  • pituus: 280,11 metriä
  • leveys: 29,9 metriä
  • koneistus: höyryturbiinit kytkettynä neljään potkuriin, teho potkuriakselilla 60 000 hv (45 MW)
  • suunnittelunopeus: 22,5 solmua (42 km/h)
  • matkustajakapasiteetti: 4 234
1. luokka: 908 henkeä
2. luokka: 592 henkeä
3. luokka: 962 henkeä
siirtolaisluokka: 1 772 henkeä
  • miehistöä: 1 180

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tieteen kuvalehti Historia 18/2013, s.75