Samuel Cunard

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Samuel Cunard.

Sir Samuel Cunard, Cunardin baronetti (21. marraskuuta 1787 Halifax, Nova Scotia28. huhtikuuta 1865 Kensington, Lontoo) oli kanadalaissyntyinen brittiläinen laivanvarustaja. Hän perusti ensimmäisen säännöllisen höyrylaivareitin Atlantin yli.[1]

Cunardin isä oli puuseppä ja puukauppias joka pakeni Amerikan vallankumousta ja asettui asumaan Halifaxiin. Samuel Cunard oli jo lapsena mainio liikemies, hän perusti menestyvän kaupan 17-vuotiaana. Myöhemmin hän liittyi isänsä liiketoimintaan, mutta laajensi tuotantoa muuan muassa hiileen, teräkseen, laivanvarustukseen ja valaanpyyntiin.

Vuoden 1812 sodan aikana Cunard liittyi vapaaehtoisena armeijaan. Hän palveli 2. pataljoonassa ja Halifaxin rykmentissä, saaden kapteenin arvon.

Cunard menestyi liikemaailmassa Halifaxissa. Hän matkusti Englantiin, josta käsin hänen laivanvarustamonsa aloitti kuljetustoiminnan Britannian ja Pohjois-Amerikan välillä.

Hän perusti vuonna 1838 Cunard Line -laivayhtiön. Vuonna 1840 yhtiön ensimmäinen alus, Britannia, purjehti Liverpoolista Bostoniin. Matkustajia aluksella oli 64, mukaan lukien Cunard itse. Alus kuljetti myös rahtia. Cunard Line sai myöhemmin kilpailijoita kuten Canadian Northern Steamships Limitedin ja White Star Linen, yhtiön joka myöhemmin omisti RMS Titanicin.

Cunard Line keskittyi myöhemmin ainoastaan matkustajaliikenteeseen.

Varustamon lisäksi Cunard omisti yhtiöitä Kanadassa, muun muassa useita hiiliyrityksiä, jotka tuottivat koksia hänen laivoilleen. Cunard omisti runsaasti maata, muun muassa Prinssi Edwardin saarelta.

Vuonna 1859 Britannian kuningatar Viktoria aateloi Cunardin baronetiksi.

Cunard kuoli Kensingtonissa Lontoossa, ja hänet on haudattu Bromptonin hautausmaalle.

Halifaxin merimuseossa on Cunardin ja hänen varustamonsa vaiheista kertova näyttely.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sir Samuel Cunard, 1st Baronet Encyclopedia Britannica. Viitattu 12.8.2014. (englanniksi)