Crust punk

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee punkin alalajia. Tähän sivuun ohjaava termi Crust voi tarkoittaa myös Sarcófago-yhtyeen Crust-nimistä EP:tä
Crust
Alkuperä Anarcho-punk
Extreme metal
Hardcore punk
D-beat
Thrashcore
Alkuperämaa Englanti
Kehittymisen
ajankohta
1980-luvun välillä
Tyypillisiä
soittimia
sähkökitara, basso, rummut, laulu
Kehittyneitä
tyylilajeja /
suuntauksia
Grindcore
Crustcore
Crustgrind

Crust punk (usein vain crust) on anarcho-punkista ja hardcore punkista kehittynyt punk-musiikkityyli, johon on sekoitettu extreme metalia. Crust punk syntyi 1980-luvulla Britanniassa. Sanoitukset ovat usein synkkiä, pessimistisiä ja poliittisesti tai sosiaalisesti kantaa ottavia.

Crust punk on tyypillisesti nopeatempoista rääkyvällä ja huutavalla laululla varustettua rosoista hardcorea. Monet crust punk -yhtyeet ovat ottaneet mallia hardcore-yhtyeiltä, kuten Crassilta ja Dischargelta, sekä extreme metalin puolelta esimerkiksi Celtic Frostilta. Crust punkissa on usein myös elementtejä muista punktyyleistä, kuten post-punkista. Innoittajana post-punkin puolelta toimii pääasiassa Killing Joke. Ensimmäisiä crust punk -yhtyeitä olivat Doom, Amebix, Deviated Instinct, Nausea, Antisect, Hellbastard ja Extreme Noise Terror.

Soitanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crust punk on kehittynyt hardcore-punkista ja anarcho-punkista, johon on sekoitettu metallimusiikkia. Tempo on usein nopeaa. Kappaleet saattavat sisältää joskus myös puhdasta thrashcorea ja grindcorea. Tämän nopeuden lisäksi crust punk painottaa myös raskaisiin sekä välillä hitaihin elementteihin ja kappaleisiin sekoitetaan usein myös sludge metallia. Näin musiikista saadaan entistäkin erikoisempaa tai monipuolisempaa. Useiden crust punk -kappaleiden kitarasoolot kopioidaan muilta yhtyeiltä, kuten Aus-Rottenilta. Rumpuja soitetaan tyypillisesti nopeasti, D-beat-musiikin vaikutteita ja blast beatia käyttäen.

Laulu ja sanoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laulu on usein kahden henkilön huutamaa (joskus mies ja nainen). Se on yleensä äänekästä tai möreää. Vaikutteita otetaan anarcho-punkista.

Sanoitukset ovat synkkiä, nihilistisiä ja poliittisesti kantaa ottavia. Crust punk -kappaleet kertovat useimmiten ydinsodasta, militarismista, eläinten oikeuksista, virkavallasta, epäkohdista/epäoikeudenmukaisuudesta, fasismista ja kansallissosialismista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1980-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crust punk syntyi 1980-luvun alulla englantilaisen anarcho-punk-liikkeen piirissä. Vuonna 1985 Amebix ja Antisect julkaisivat LP-levyn Arise ja singlen Out from the Void. "Crust"-termi tuli tunnetusti Hellbastardin demosta Ripper Crust vuonna 1986. Yhtyeet aloittivat hardcore punkilla/metallilla ja päättivät sekoittaa muun muassa metallia eri punklajeihin, kuten anarcho-punkiin, hardcore punkiin ja aikaisempaan peace punkiin. Vaikka optimistinen ja idealistinen Crass olikin crust punkin innoittaja, crustit päättivät pysyä karulla puolella.

Musiikillisen tyylin innoittajana toimivat bristolilaiset Amebix ja Disorder. Amebixin musiikki oli hidasta, raskasta ja rosoisen kuuloista, Disorderin nopeaa, huonolaatuisesti äänitettyä ja meluisaa. Kappaleissa oli paljon thrash metalia ja Killing Joke -vaikutteita. Crust punk -yhtyeet ottivat myös paljon inspiraatiota 1980-luvun skandinaavisesta D-beat-tyylistä, jonka mukana tuli äänekkäämpi ja nopeampi musiikki sekä huutava laulu. Joskus kappaleissa saatettiin käyttää jopa blast beatia. Doom, Excrement of War, Electro Hippies ja Extreme Noise Terror olivat ensimmäisiä tunnettuja brittiläisiä crust-yhtyeitä. Extreme Noise Terror oli ottanut vaikutteita myös grindcoresta.

Yhdysvaltalaiset crust punk -yhtyeet tulivat New Yorkista 1980-luvulla, kuten esimerkiksi Nausea. Yhdysvaltalaiset elivät vallatuissa taloissa ja heillä oli niin sanottu oma hardcore-tyyli, New York hardcore, jonka oli kehittänyt Roger Miret Agnostic Front -yhtyeestä. Aikaisempi Neurosis oli myös ottanut vaikutteita Amebix-yhtyeeltä. Yhdysvaltojen tunnetuimmat crust-yhtyeet olivat Bostonista kotoisin oleva Disrupt, Etelä-Carolinasta kotoisin oleva Antischism ja Minneapolisista kotoisin oleva Destroy.

1990-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1990-luvulla Pittsburghista kotoisin oleva Aus-Rotten otti vaikutteita aikaisemmalta D-beat-tyyliltä, johon myös The Pist kuului ja näin he saivat crust punkin tunnetummaksi maailmalla. Levy-yhtiöt Profane Existence ja Slap-A-Ham Records kiinnostuivat ja julkaisivat monia crust punk -levyjä. Slap-A-Hamilla kävivät vieraina muun muassa yhtyeet Man Is the Bastard ja Dropdead. Myös eteläamerikkalaiset levy-yhtiöt Prank Records ja CrimethInc olivat kiinnostuneita crustista. Tunnetuin eteläinen crust punk -yhtye oli His Hero Is Gone. 1990-luvulla crust punk kukoisti pohjoismaissa, varsinkin Ruotsissa. Driller Killer, Totalitär, Skitsystem, Wolfbrigade ja Disfear kuuluivat 1990-luvulla syntyneisiin ruotsalaisiin yhtyeisiin. Myös D-beat oli hyvin tunnettua Ruotsissa. Monet yhtyeet ottivat vaikutteita skandinaavisesta death metalista.

2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2000-luvulla syntyi lisää suosittuja crust punk -yhtyeitä, kuten Iskra, Behind Enemy Lines, Extinction of Mankind, Hellshock ja Tragedy.

Alalajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Industrial[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Industrial rock muodostautui mukaan crust punkiin, kun Amebix oli ottanut vaikutteita industrial rockia soittavalta Killing Jokelta. Crust punk -yhtye Nausean kappaleista löytyy vivahteita industrial rockista.

Grindcore[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crust punk toimii läheisesti grindcoren kanssa. Ensimmäiset grindcore-yhtyeet Napalm Death ja Extreme Noise Terror vaikuttivat vahvasti crust punkiin. Grindcoren ja crust punkin sekoitusta kutsutaan nimellä "crustgrind". Powerviolence on lähellä crustgrindiä. Tunnettuja powerviolence-yhtyeitä ovat esimerkiksi Man Is The Bastard, Capitalist Casualties, Hellnation ja Dropdead.

Black metal[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crust punk -yhtyeet, kuten Amebix, ottivat vaikutteita aikaisimmilta black metal -yhtyeiltä, kuten Venomilta ja Celtic Frostilta. Black metal-yhtye Bathory taas otti vaikutteita crust punkilta ja metalilta. 1990-luvulla joidenkin crust punk-yhtyeiden kappaleissa oli selviä vaikutteita black metalista. Iskra sekoitti toisen aallon black metalia ja crust punkia toisiinsa. Iskra keksi tälle musiikkityylilleen oman nimen, ”blackened crust”. Pohjois-Carolinalainen Catharsis soitti myös blackened crustia. Japanilainen yhtye Gallhammer sekoitti myös crust punkia black metalliin. Norjalaiselta Darkthronelta löytyy crust punk -materiaalia.

Vaatetyyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crust punk -muoti on kehittynyt perinteisestä punk-muodista, ja muotiin ovat vahvasti vaikuttaneet esimerkiksi yhtyeet Doom, Amebix ja Antisect. Tyypilliseen crust punk -muotiin kuuluvat mustat tai maastokuvioiset housut kangasmerkeillä (työhousut ovat suosittuja niiden kestävyyden takia), revityt t-paidat ja hupparit kangasmerkeillä, mustat niittiliivit ja takit, panosvyöt, erilaiset korut ja joskus vyölaukut. Kangasmerkit ovat usein poliittisia, myös yhtyeiden kangasmerkit. Vaatteet ovat pesemättömät. Dreadlocksit ovat suosittuja. Crustit joutuvat joskus ompelemaan vaatteensa löydetyllä tai halvalla ostetulla materiaalilla, kuten hammaslangalla. Lippalakit kangasmerkeillä ja rautaosilla ovat suosittuja. Housut ovat usein kyllästetty langalla, hampulla ja tekonahalla eläinten oikeuksien vuoksi.

Merkittäviä 80-luvun crust punk -julkaisuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]