Lippalakki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lippalakki on päähine, jossa on edessä lippa. Sen tarkoituksena on suojata silmiä auringonvalolta. Suomessa nimitystä "lippalakki" käytetään useista erilaisista päähineistä.

Baseball-lakki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Baseball-lakki, jota kutsutaan usein lippikseksi, on kehittynyt baseball-pelaajien käyttämästä lakista. Siinä on pyöreä kupu ja jäykkä, usein kaareva, lippa. Edessä on yleensä joko kirjailtu tai painettu kuvio. Alun perin se oli jonkin baseball-joukkueen logo; nykyään se on usein myös lakin valmistajan tunnus, tai jonkin yrityksen tai yhteisön mainos. Lippikset ovat ensisijaisesti kesäpäähineitä, ja valmistettu ohuesta, kovitetusta tai pehmeästä kankaasta, tai verkosta. Useimpien baseball-lakkien kokoa voi säätää lakin takapuolelta.

Flat cap[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flat cap eli lätsä on litteä, lyhytlippaisempi ja hattumaisempi päähine. Se on kehittynyt Isossa-Britanniassa vanhoista villakankaisista myssyistä. Koska valtio halusi lisätä villan kotimaista käyttöä, villakankaiset hatut määrättiin 1571 pakollisiksi sunnuntaina ja juhlapyhinä muille kuin yläluokalle. 1800-luvulla se oli tyypillinen työväen päähine, mutta yläluokkakin käytti sitä maaseudulla mm. metsästäessään. Tämän seurauksena nykyään flat capilla ei ole Britanniassa selvää luokka-assosiaatiota. Villakankaasta, esim. tweedistä tehdyt versiot ovat yhä yleisiä, mutta kesäkäyttöön tehdään kevyempiä lakkeja puuvilla- ja pellavakankaasta tai näiden sekoituksesta.

Kipparilakki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kipparilakkina tunnettu päähine polveutuu kalastajien ja merimiesten käyttöön 1800-luvulla tehdyistä. Ne muistuttavat muodoltaan ylioppilaslakkia, ovat perinteisesti väriltään tummia ja materiaaliltaan lämmintä, hengittävää ja kosteutta hylkivää villahuopaa. Suomessa ja Ruotsissa kipparilakeissa on yleensä punottu koristenauha lipan yläpuolella ja mahdollisesti koristeltu lippa.

Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.