Christo ja Jeanne-Claude

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Christo ja Jeanne-Claude
Christo and Jeanne-Claude.jpg
Henkilötiedot
Kansalaisuus bulgarialainen ja amerikkalainen
Taiteilija
Ala ympäristötaiteilija
Taidesuuntaus uusi realismi,ympäristötaide
Aiheesta muualla
christojeanneclaude.net
Paketoituja huonekaluja Museo Würth La Riojan näyttelyssä Espanjassa.
Pont Neuf, 1985 Pariisi.
Valley curtain 1972.

Christo ja Jeanne-Claude ovat taiteilijapariskunta Christo Javacheff (alkuaan Hristo Javašev, bulg. Христо Явашев, s. 13. helmikuuta 1935, Gabrovo) ja Jeanne-Claude Denat de Guillebon. Christo on bulgarialaissyntyinen Yhdysvalloissa asuva ympäristötaiteilija.

Christo ja Jeanne-Claude tunnetaan paketointiteoksistaan, joilla kritisoidaan kulutusyhteiskuntaa. Aluksi Christo paketoi pienehkojä esineitä, mutta paketointikohteet ovat sittemmin kasvaneet monumentaalisiksi.[1] Paketoinnin ovat saaneet muun muassa Pariisin Pont Neuf -silta (1985) ja Berliinin valtiopäivätalo (1995), jonka paketointia Christo suunnitteli runsaat 20 vuotta. Rakennusten ohella Christo on paketoinut maisemakohteita,[2] kuten Miamin edustalla olevat saaret vuonna 1983.

Christon nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Christon isä Vladimir Javacheff oli tiedemies ja äiti Tsveta Dimitrova Sofian taideakatemian jäsen. Christo kiinnostui nuorena teatterista, etenkin Shakespearen näytelmistä. Vuodesta 1953 alkaen opiskeli Sofian yliopistossa, mutta joutui eroamaan, koska hallitseva kommunistipuolue ei hyväksynyt hänen taidenäkemystään. [1]

Christo meni aluksi jatkamaan opintojaan Prahaaan, josta hän pakeni Wieniin. Hän piiloutui junailijoiden lahjomisen avulla erääseen junaan, joka vei lääkkeitä Itävaltaan. Loikkauksensa myötä Christo menetti Bulgarian kansalaisuuden.[3] Vuonna 1957 Christo aloitti opiskelut Wienin taideakatemiassa. Valmistuttuaan sieltä hän muutti asumaan Geneveen, josta hän muutti myöhemmin Pariisiin.

Pariisissa Christo ansaitsi elantonsa maalaamalla muotokuvia. Samalla hän sai vaikutteita Joan Mirólta, Nicholas de Staelilta, Jackson Pollockilta ja Jean Tinguelyltä.

Avioliitot ja kansalaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Christo tapasi ranskalaisen Jeanne-Claude Denat de Guillebonin lokakuussa 1958, kun hän oli maalaamassa Precilɱda de Guillebonin muotokuvaa. Christo rakastui aluksi Jeanne-Clauden sisarpuoleen Joyceen. Jeanne-Claude puolestaan meni kihloihin Philippe Planchonin kanssa. Ennen häitä Jeanne-Claude tuli raskaaksi ja kävi selville, että syntymätön lapsi oli Christon. Jeanne-Claude ja Planchon menivät kuitenkin naimisiin, mutta liitto kesti vain häämatkan ajan. Christon ja Jeanne-Clauden poika Kiril syntyi 11. toukokuuta 1960. Jeanne-Claude ja Christo menivät naimisiin 28. marraskuuta 1962.

Helmikuussa vuonna 1964 Christo ja Jeanne-Claude lähtivät New York Cityyn. Pariskunta palasi Eurooppaan mutta muutti takaisin Yhdysvaltoihin syyskuussa. Vuonna 1973 Christo sai Yhdysvaltain kansalaisuuden 17 vuoden passittomuuden jälkeen.

Paketointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Christo paketoi pieniä esineitä jo Pariisin-vuosinaan. Muutettuaan 1964 New Yorkiin paketointi muuttui yhä suurimuotoisemmaksi. Vuonna 1968 hän paketoi Italiassa talon ja 1969 lahdenpoukaman Australiassa. Vuonna 1971 Coloradoon valmistunut Valley Curtain on ohuista muovilevyistä valmistettu pitkä aita. 1990-luvulla hän on luonut ympäristötaidetta myös jättisateenvarjoilla.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Seppo Zetterberg (toim. suomalainen laitos): Muutosten vuosisata 7, s. 257. Alkuteos: Power, Wealth & Powerty, The Family, Science, The Arts, Passing Parade. WSOY, 1995. ISBN 951-0-18424-1.
  2. ”Christo”, CD-Facta. Helsinki: WSOY, 1998. ISBN 951-0-23152-5.
  3. Christo N Doyle Fine Art.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Christo ja Jeanne-Claude.