Börje Hielm

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Börje Gustav Hielm (24. kesäkuuta 1927 Helsinki17. maaliskuuta 2004 Helsinki) oli suomalainen liikennelentäjä ja lentokapteeni.

Lapsuus ja lentäjän uralle hakeutuminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän oli pikkupojasta saakka kiinnostunut tekniikasta ja ilmailusta ja katseli paljon Santahaminan, Katajanokan ja Malmin lentokoneita. Sota-aikana hän osallistui sotilaspojissa Helsingin ilmatorjuntaan. Helsingin suurpommituksissa helmikuussa 1944 hän oli kantamassa kranaatteja Viikin pelloille sijoitetussa ilmatorjuntayksikössä.

Vuonna 1947 hän suoritti purjelennossa C-tutkinnon Jämijärven ilmailukoulussa.

Asevelvollisuusaika

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Innostus veti kuitenkin moottorikoneisiin. Syksyllä 1945 hän haki vapaaehtoisena asevelvolliseksi ensimmäiselle sodanjälkeiselle ohjaajakurssille. Sieltä valmistuttuaan keväällä 1947 hänet komennettiin Uttiin Lentorykmentti 3:een. Siellä hän sai koulutuksen Messerschmitt-kalustoon ja suoritti myös yöhävittäjäkurssin.

Polttoainepula ja sodan jälkeinen poliittinen tilanne merkitsivät lentomahdollisuuksien vähenemistä ja joutenoloa. Niinpä Hielm hakeutui siviilipuolelle.

Ura liikennelentäjänä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän suoritti 1948 Englannissa kaksimoottorikoulutuksen ja mittarilentokelpuutuksen. Samalla hän suoritti liikennelentäjän ja navigaattorin lupakirjat. Hän pääsi vuoden 1951 alussa Aero Oy:n perämieskurssille ja työskenteli DC-3:n perämiehenä vuoteen 1953. Tämän jälkeen hän siirtyi DC-3:n kapteeniksi ja työskenteli myöhemmin kapteenina Convair Metropolitanissa, Super Caravellessa, DC-8-62:ssa ja DC-10:ssä. Hän jäi eläkkeelle vuonna 1982 Finnairin DC-10:n kapteenina.

Avaruuden asiantuntija

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lentämisen ohessa hän oli erityisen kiinnostunut satelliiteista ja avaruusraketeista. Hän liittyi 1962 Suomen avaruustutkimusseuraan ja oli mediassa usein nähty avaruuden asiantuntija. Hän oli kommentaattorina Yleisradion Kuustudiossa, joka oli koottu kesällä 1969 Pasilan studioon seuraamaan Apollo 11:n lennon vaiheita ja ensimmäistä kuukävelyä. Hän piti myös Ilmailu-lehdessä palstaa, johon hän kirjoitti avaruusaiheisia artikkeleita.

Hän oli Ilmailumuseoyhdistys ry:n (IMY) perustajajäsen ja hän toimi Suomen ilmailumuseon ensimmäisenä museonhoitajana 1983–1992.

Vuonna 1968 hän perusti Suomeen yhä aktiivisen kansainvälisen muovimallikerhon, IPMS-Finlandin. Yhdistyksen tarkoituksena on auttaa pienoismallien harrastajia antamalla tietoa harrastukseen liittyvistä seikoista sekä mallien esikuvista, muun muassa lentokoneista ja sotilasajoneuvoista, sekä tehdä vapaaehtoisin voimin tunnetuksi muovimalliharrastusta. Hielm piti Ilmailu-lehdessä pitkäaikaista pienoismallien rakentamista koskevaa ja teollisia pienoismalleja esittelevää harrastajapalstaa otsikolla Pienois(ta)Malli(puhetta).

Poliittinen osallistuminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän oli 1976–1984 Perustuslaillisen oikeistopuolueen edustajana Espoon kaupunginvaltuustossa.[1] Lisäksi hän oli ehdokkaana vuoden 1979 eduskuntavaaleissa, mutta ei tullut valituksi.[2]

Tapio Juutinen: Lentokapteeni Börje Hielmin työ ja harrastus ilmailun parissa. Julk Suomen Ilmailumuseo

  1. Helsingin Sanomat 20.10.1976, sivu 14, Helsingin Sanomat 23.10.1984, sivu 9
  2. Helsingin Sanomat 21.3.1979, sivu 13