Messerschmitt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Messerschmitt Me 262

Messerschmitt AG oli saksalaisen Willy Messerschmittin (1898–1978) vuonna 1938 Bayerische Flugzeugwerke (BFW) -yrityksen pohjalta perustama lentokonetehdas, jossa valmistettiin pääasiassa sotilaslentokoneita.

Tehdas valmisti 1930-luvun lopussa Messerschmitt 108 -urheilukoneen, joka toimi kehitysalustana Bf109-hävittäjälle. Toisen maailmansodan aikana se valmisti myös suuria kuljetuskoneita.

Konetyypit, jotka oli suunniteltu jo BFW:n aikana, säilyttivät virallisessa tyyppimerkinnässään Bf-lyhenteen, myöhemmät saivat lyhenteen Me. Tunnetuimpiakenen mukaan? olivat Messerschmitt Bf 109, Messerschmitt Bf 110, maailman ensimmäinen palveluskäyttöön otettu suihkuhävittäjä Messerschmitt Me 262 sekä rakettihävittäjä Messerschmitt Me 163 Komet.

Messerschmitt 109 -koneeseen löyhästi perustuva, Daimler-Benz DB 601 -moottorinen Me 209 piti hallussaan potkurikoneiden vaakalennon nopeusennätystä vuodesta 1938, kunnes menetti 1969 ennätyksen yhdysvaltalaiselle lentokoneelle. Aikanaan Messerschmittin tehtaan kilpailijan Heinkelin omistaja Ernst Heinkel väitti hänen suunnittelemansa Heinkel He 112 -hävittäjän prototyyppi oli nopeampi kuin Messerschmitt. Nopeuskilpaan liittyi päätös Luftwaffen päähävittäjän valinnasta ja siihen on voinut kytkeytyä poliittista peliä. Saksan ilmailuministeriö oli päättänyt, että Heinkel on vain pommikoneiden tekijä.

Toisen maailmansodan jälkeen tehdas ei toiminut muutamaan vuoteen, Willy Messerschmitt työskenteli Espanjassa ja Egyptissä. Me 163 -rakettihävittäjän suunnittelija Alexander Lippisch oli siirretty pysyvästi Yhdysvaltoihin.

1950-luvun lopulla Saksaan uudelleen käynnistetyn Messerschmittin tehtaan tuotantoon kuului esimerkiksi kääpiöauto Messerschmitt KR, jotka Suomessa rekisteröitiin moottoripyöriksi. Rauhansopimuksen salliessa tehtaan lentokonetuotanto alkoi 1950-luvun puolivälissä uudelleen, jolloin se oli pääosin lisenssivalmisteisia sotilaskoneita.

Yhtiö fuusioitui 1960-luvulla Bölkowin ja Blohm + Vossin kanssa MBB-yhtymäksi (Messerschmitt-Bölkow-Blohm), joka on nykyisin osa EADS-yhtymää.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä ilmailuun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.