Messerschmitt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Messerschmitt AG oli saksalaisen Willy Messerschmittin (1898–1978) vuonna 1938 Bayerische Flugzeugwerke (BFW) -yrityksen pohjalta perustama lentokonetehdas, jossa valmistettiin pääasiassa sotilaslentokoneita.

Natsi-Saksan hävittäjien valmistaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös: Natsi-Saksa

Tehdas valmisti 1930-luvun lopussa Messerschmitt 108-urheilukoneen, joka toimi kehitysalustana Bf109-hävittäjälle. Toisen maailmansodan aikana se valmisti myös suuria kuljetuskoneita.

Konetyypit, jotka oli suunniteltu jo BFW:n aikana, säilyttivät virallisessa tyyppimerkinnässään Bf-lyhenteen, myöhemmät saivat lyhenteen Me. Tunnetuimpia ovat toisen maailmansodan aikaiset Messerschmitt Bf 109, Messerschmitt Bf 110, maailman ensimmäinen palveluskäyttöön otettu suihkuhävittäjä Messerschmitt Me 262 sekä rakettihävittäjä Messerschmitt Me 163 Komet.

Messerschmitt 109 -koneeseen löyhästi perustuva, Daimler-Benz DB 601 -moottorinen Me 209 piti hallussaan potkurikoneiden vaakalennon nopeusennätystä vuodesta 1938 vuoteen 1969 kunnes menetti ennätyksen yhdysvaltalaiselle lentokoneelle. Aikanaan Messerschmittin tehtaan kilpailijan Heinkelin omistaja Ernst Heinkel väitti hänen suunnittelemansa Heinkel He 112 -hävittäjän prototyyppi oli nopeampi kuin Messerschmitt. Nopeuskilpaan liittyi päätös Luftwaffen päähävittäjän valinnasta ja siihen on voinut kytkeytyä poliíttista peliä. Natsi-Saksan ilmailuministeriö oli päättänyt, että Heinkel on vain pommikoneiden tekijä.

Jälkeen kevään 1945[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen maailmansodan jälkeen tehdas ei toiminut muutamaan vuoteen, Willy Messerschmitt työskenteli Espanjassa ja Egyptissä. Me 163 -rakettihävittäjän suunnittelija Alexander Lippisch oli siirretty pysyvästi Yhdysvaltoihin.

1950-luvun lopulla Saksaan uudelleen käynnitetyn Messerschmittin tehtaan tuotantoon kuuluivat esimerkiksi Messerschmitt KR -kääpiöautot. 1949 Saksa jakautui ja Naton sekä Varsovan liiton toiminta alkoi. 1950-luvun puolivälissä rauhansopimuksen niin salliessa tehtaan lentokonetuotanto alkoi jälleen: tuotanto oli pääosin sotilaskoneita, osin lisenssivalmistusta.

Messerschmitt AG fuusioitui 1960-luvulla Bölkowin ja Blohm + Vossin kanssa MBB-yhtymäksi (Messerschmitt-Bölkow-Blohm). Tehdas valmisti myös suihkumoottoreita.

Nykyisin MBB on osa EADS-yhtymää.

Messerschmitt ja Suomi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Messerschmitt oli 1943 alkaen Suomen ilmavoimien päävarustuksen, Messerschmitt Bf109 -hävittäjän valmistaja. Suomeen tuodut koneet olivat pääosin Wiener Neustattin tehtaan tuotantoa.

Messerschmitt KR -kääpiöautot rekisteröitiin Suomessa moottoripyöriksi.

MBB-tehtaan tuotantoon kuului myös Medi-Helin Suomessa käyttämä Bo 105 -helikopteri.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Messerschmitt.
Tämä ilmailuun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.