Blohm + Voss

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Blohm+Voss B.V. & Co. KG
Yritysmuoto kommandiittiyhtiö
Perustettu 5. huhtikuuta 1877
Perustaja Hermann Blohm,
Ernst Voss
Kotipaikka Hampuri, Saksa
Toimiala metalliteollisuus
Tuotteet laivanrakennus
Kotisivu www.blohmvoss.com
Telakka toukokuussa 2015.

Blohm + Voss on saksalainen telakkayhtiö, jonka pääkonttori on Hampurissa, Saksassa. Se on osa ThyssenKrupp-konsernia. Yhtiö on valmistanut myös sotilaslentokoneita.

Hermann Blohm ja Ernst Voss perustivat 5. huhtikuuta 1877 telakan ja konepajan nimellä Blohm + Voss avoimena kauppayhtiönä (offene Handelsgesellschaft). He saivat Hampurin kaupungilta 15 000 m² tontin Elben saarelta.

Yhtiö laajeni, ja sillä oli 1800-luvun lopulla telakoita myös Englannissa.

Ensimmäinen maailmansota

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Telakka kunnostautui sukellusveneiden rakentamisessa. Sodan loputtua työläis- ja sotamiesraati pyrki ottamaan telakan haltuunsa, mutta valtaus torjuttiin. Laivojen myynti oli ymmärrettävästi vähäistä. Joitakin aluksia telakka rakensi HAPAG ja Norddeutscher Lloyd -yhtiöille.

Hyperinflaation aikaan (pahimmillaan vuonna 1923) telakalla oli töissä vain 3 000 henkeä. Hermann Blohm kuoli vuonna 1930.

Saksan sotilaallinen varustautuminen alkoi Adolf Hitlerin noustua valtaan tammikuussa 1933. Samana vuonna telakalta laskettiin vesille koulualus Gorch Fock. Tähän aikaan yhtiö perusti tytäryhtiökseen lentokonetehtaan Hamburger Flugzeugbau.

Toinen maailmansota

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiö valmisti muun muassa Admiral Hipperin vuonna 1936 ja Taistelulaiva Bismarckin. Sukellusveneiden tuotanto oli suurta, kaikkiaan 238 venettä.

Sodan lopussa 16 000 henkilön työvoimasta suurin osa oli pakkotyössä olleita keskitysleirivankeja. Britit purkivat telakoita sodan jälkeen.

1. huhtikuuta 1951 alkoi laivojen korjaus; yhtiön nimi oli Steinwerder Industrie AG. 1950-luvun puolivälissä puolet osakekannasta siirtyi Thysseneille.

Vuonna 1995 Blohm + Voss AG jaettiin osiin: Blohm + Voss GmbH (telakka, 10 000 työntekijää) ja Blohm + Voss Repair GmbH (korjaustelakka, 350 työntekijää) ja BV Industrietechnik GmbH (koneenrakennus).

5. tammikuuta 2005 Thyssenkrupp Marine Systems AG otti vallan. Siihen kuuluu

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]