Howaldtswerke-Deutsche Werft

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Howaldtswerke-Deutsche Werft
Perustettu 1838
Perustaja August Howaldt ja Johan Schweffel
Kotipaikka Kiel, Saksa
Toimiala laivanrakennus
Tuotteet matkustaja-alukset, rahtialukset, sukellusveneet ja sotalaivat
Henkilöstö 2 400
Emoyhtiö ThyssenKrupp
Kotisivu hdw.de

Howaldtswerke-Deutsche Werft GmbH (HDW) on saksalainen telakka, jonka pääkonttori on Kielissä. Se on osa ThyssenKrupp Marine Systemsiä (TKMS). Howaldtswerke on perustettu Kielissä vuonna 1838 ja se yhdistyi hampurilaisen Deutsche Werftin kanssa vuonna 1968 muodostaen varsinainen Howaldtswerke-Deutsche Werftin.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Howaldtswerke-Deutsche Werft

August Howaldt ja Johann Schweffel perustivat 1. lokakuuta 1938 Maschinenbauanstalt und Eisengiesserei Schweffel & Howaldtin, joka valmisti höyrykattiloita. Yhtiö valmisti laivastolle ensimmäisen höyrykoneensa vuonna 1949 Schleswig-Holsteinin laivaston tykkiveneeseen Von der Tann. Vuonna 1850 yhtiö valmisti varhaisen Wilhelm Bauerin suunnitteleman sukellusveneen Brandtaucherin. Vene piti valmistaa alun perin Rendsburgissa, mutta tanskalaisten joukkojen eteneminen liian lähelle ensimmäisessä Schleswigin sodassa siirsi yhtiön telakkatoiminnan Kieliin.

Yhtiön uudelle nimellä Howaldtswerke valmistui ensimmäinen pieni höyryalus Vorwärts vuonna 1865. Toiminta laajeni nopeasti Saksan muututtua merivallaksi ja vuosisadan vaihteessa yhtiö oli valmistanut jo noin 390 alusta. Yhtiö avasi toimipisteen Adrianmeren rannalla Itävalta-Unkarin Fiumessa vuonna 1892, mutta se yhtiön toiminta lakkasi kymmenen vuotta myöhemmin telakan jatkaessa toimintaansa nimellä 3. Maj.

Kielin ollessa toinen Saksan keisarillisen laivaston päätukikohdista yhtiö sai runsaasti erilaisia huoltotöitä tehdäkseen. Ensimmäisen maailmansodan aikana yhtiö valmisti useita sukellusveneitä. Vuodesta 1937 alkaen yhtiöllä oli telakat Kielissä ja Hampurissa ja Kriegsmarine otti sen valvontaansa. Toisessa maailmansodassa yhtiö valmisti 33 tyypin VIIC -sukellusvenettä Hampurissa ja 31 kappaletta Kielissä.

Sodan päätyttyä yhtiö oli ainoa telakka Kielissä, mikä ei ajautunut konkurssiin. Saksan ihmeen aikana yhtiö valmisti rahtialuksia ja tankkereita ja se kykeni jälleen avaamaan toimintansa myös Hampurissa. Vuonna 1968 yhtiö muodosti hampurilaisen Deutsche Werftin kanssa yhteisyrityksen nimellä Howaldtswerke-Deutsche Werft. Japanin ja Etelä-Korean kanssa käyty kilpailu pakotti yhtiön sulkemaan toimintansa Hampurissa vuonna 1985.

Maaliskuussa 2002 yhdysvaltalainen sijoitusyhtiö One Equity Partner osti pääosan Babcock AG:sta, joka ajautui pian tämän jälkeen talousvaikeuksiin.

Tammikuussa 2005 yhtiöstä tuli osa ThyssenKrupp Marine Systemsiä, joka omisti jo osan Kockumsista Malmössä ja 24,9 % kreikkalaisesta Hellenic Shipyard Companystä Skaramangasissa Kreikassa. Yhtiö työllisti noin 6 600 henkeä. Vuonna 2009 HDW suunnitteli Kockumsin ja yhdysvaltalaisen Northrop Grummanin kanssa Visby-luokan korvettien pohjalta Yhdysvaltain laivastolle Littoral Combat Shipin edeltäjän.

Heinäkuussa 2011 TKMS ilmoitti myyvänsä siviilialusten valmistukseen keskittyneen HDW Gaardenin Abu Dhabi MAR:lle.

Siviilialusten ja erilaisten sotalaivojen (Hamburg (F220), Schleswig-Holstein (F216) sekä Braunschweig-luokan korvetit) lisäksi yhtiö on keskittynyt sukellusveneisiin. Se on valmistanut muun muassa Israelille kolme diesel-käyttöistä Dolphin-luokan sukellusvenettä. Muita valmistettuja sukellusveneitä ovat:

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]