Kuustudio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuustudio
Tyyli Ajankohtaisohjelma
Kestoaika 6 tuntia
Alkuperämaa  Suomi
Verkko Yle TV2
Esitetty 20. heinäkuuta 1969 – 21. heinäkuuta 1969
Jaksoja 1
Aiheesta muualla
IMDb

Kuustudio oli Apollo 11 -kuulennon vaiheita ja ensimmäisen kuukävelyn historiallisia hetkiä varten Yleisradion studioon Pasilaan koottu suora televisiolähetys kesällä 1969. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Suomen televisiossa esitettiin ohjelmaa yöaikaan.

Asiantuntijan ominaisuudessa paikalla olivat Ralf Friberg, Pertti Jotuni, Börje Hielm, Teppo Suonperä, Birger Wiik, Martti Tiuri, Gustaf Järnefelt, Bo Fagerström, Tenho Autere ja Mikael Lehtonen. Ohjelman toimittivat Yrjö Länsipuro, Erkki Toivanen, Jan Torvalds ja (Houstonissa) Pasi Rutanen.[1] Raati vastasi uutisoinnin ohessa katsojien lähettämiin kysymyksiin. Insertteinä nähtiin Nasan alkuperäistä kuvaa Apollo-ohjelmasta.

Lähetystä varten Pasilaan oli rakennettu näyttävät lavasteet, ja saatavilla oli muuta rekvisiittaa, kuten Saturn V -kantoraketin esittelymateriaalia. Lähetyksen introna kuultiin Richard Straussin säveltämä ”Also Sprach Zarathustra”,[1] joka oli juuri tullut tunnetuksi elokuvan 2001: Avaruusseikkailu (1968) pääteemana[2]. Ohjelmassa esiintyivät myös Vesa-Matti Loiri ja Titta Jokinen.[3]

Kuustudion lähetyksessä ei kuultu Neil Armstrongin lausetta ”That’s one small step for [a] man, one giant leap for mankind” (”Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri ihmiskunnalle”). Toimittaja Pasi Rutanen oletti Armstrongin jo astuneen kuun pinnalle, vaikka tämä oli laskeutunut vasta kuumodulin rappusille. Hetkeä myöhemmin, kun Armstrong oikeasti astui kuun pinnalle ja oli juuri sanomassa kuuluisia sanojaan, Rutanen kertoi katsojille, että ”Neil Armstrong ei sanonut mitään historiallisia sanoja”.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kuustudio Internet Movie Database. Viitattu 21.7.2009.
  2. 2001: Avaruusseikkailu Internet Movie Databasessa. (englanniksi)
  3. Arvonen, Margit: Titta on pelastettava 17.3.2008. Iltalehti. Viitattu 16.3.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]