Axel Fabian af Enehjelm

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Axel Fabian af Enehjelm (1861 Isokyrö1922) oli suomalainen sotilas ja virkamies, joka toimi vuosina 1910–1915 tullihallituksen pääjohtajana ja vuosina 1915–1917 Oulun läänin kuvernöörinä. Hän oli kuvernöörinä epäsuosittu venäläismielisyytensä vuoksi.

Upseerikoulutuksen jälkeen Enehjelm palveli tarkk’ampujapataljoonissa, viimeksi kapteenina Vaasassa 1900–1903. Sotilasuran jälkeen hän toimi poliisimestarina Vaasassa ja lyhyen aikaa myös Helsingissä. Kenraalikuvernööri Bobrikovin tukijana Enehjelmistä ei suomalaisten keskuudessa pidetty, mutta 1906 hänet nimitettiin virkamieheksi kenraalikuvernöörin kansliaan ja 1910 tullihallituksen päätirehtööriksi. Päätirehtöörinä ollessaan Enehjelm sai valtioneuvoksen arvonimen.

Oulun läänin kuvernöörinä Enehjelm aloitti 8. heinäkuuta 1915. Enehjelmin saavutukset kuvernöörinä liittyvät lähinnä pyrkimyksiin estää jääkärien toiminta. Tavoitteen saavuttamiseksi Enehjelm ei kaihtanut laittomiakaan keinoja: laittomia vangitsemisia, kotietsintöjä, ilmiantoja ja uhkailuja. Tammikuussa 1917 Enehjelmin aloitteesta perustettiin 100-miehinen poliisiryhmä etsimään jääkäreitä sekä urheilu- ja ampumaseurojen puheenjohtajia. Uusi poliisikunta ei kuitenkaan ehtinyt toimia kauan, kun Venäjän vallankumous muutti tilanteen.

Oulun kaupunginvaltuusto kävi 17. maaliskuuta Enehjelmin luona vaatimassa tämän eroa. Enehjelm ilmoitti valtuustolle eroavansa. Enehjelm lähti Oulusta 24. maaliskuuta. Vuonna 1918 hän matkusti Pietariin, josta hänet kuitenkin palautettiin Suomeen. Suomessa silloinen Terijoen komendantti Kai Donner vangitsi Enehjelmin ja hänet lähetettiin Helsinkiin, jossa hänet kuitenkin vapautettiin. Jouduttuaan Suomessa ihmisten vihan ja halveksunnan kohteeksi Enehjelm muutti Tanskaan. Hän kuoli Tanskassa vuonna 1922.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Samuli Onnela: Oulun lääni 200 vuotta, s. 57. Kirjapaino Osakeyhtiö Kaleva, Oulu, 1975.