Antero Priha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Antero Priha
Henkilötiedot
Syntynyt1965 (ikä 55–56)
Kansalaisuus Suomi
Ammatti muusikko, säveltäjä
Muusikko
Soittimet trumpetti
Yhtyeet
Aiheesta muualla
Kotisivut

Antero Priha (s. 1965) on suomalainen trumpetisti-säveltäjä. Hän on esiintynyt ja levyttänyt useiden kotimaisten ja ulkomaisten artistien kanssa, sekä toiminut trumpettisolistina ja säveltänyt ja sovittanut monen eri tyylilajin musiikkia. Hän aloitti vuonna 1990 Sibelius-Akatemiassa jazzosastolla, josta valmistui musiikin kandidaatiksi.[1]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Priha aloitti 1978 muusikon uransa Helsingin Kaupunginteatterista, mikä on johtanut freelancer-muusikoksi mm. äänitteille, televisioon ja radioon.

Priha on levyttänyt omia sävellyskokonaisuuksia esimerkiksi Mielen taivas -laulusarjan Anu Komsille, Mika Waltarin runoja Harri Saksalalle ja Dorkalan portilla -levyn Markku Toikalle. Priha on tehnyt musiikkia elokuviin ja tanssiteoksiin sekä toiminut useiden kokoonpanojensa, kuten Antero Priha Breadmachine, Afrocola, Kiiskinen-Priha, Asko Keränen, Antero Priha, Pikkarainen-Priha, Ylva, Antero Priha Orkesteri & Harri Saksala, Roast City Quintet, Afrojazz Quintet ja Organ Freen soolo-trumpetistina, vetäjänä ja säveltäjänä.

Muita yhtyeitä, projekteja ja työryhmiä ovat olleet muun muassa J. Karjalainen ja Mustat lasit, Hasse Walli & Asamaan, Edvard Wesala Sound & Fury, Sakari Kuosmanen band, Otto Donner Free fo All, Priha/ Veijonsuo Punishment, Pentti Lahti Quintet, Tuomas Kauppi Quartet, Yrjänä Sauros & Ääriasento, Pekka Tegelman & Kulumo, Stadin juhlaorkesteri, Compañia Kaari & Roni Martin ja Afrojazz Quintet featuring Charlotta Kerbs.

Vuonna 1982 ilmestyivät ensimmäiset äänitteet, joilla Priha oli mukana: Espoo Big bandin Live in Montreux ja J. Karjalainen & Mustat lasit -yhtyeen Tatsum tisal. Priha on soittanut äänitteillä muun muassa Dave Lindholm, Ismo Alanko, J. Karjalainen, Tuomari Nurmio, Juice, Sielun Veljet, Hector, Pave Maijanen ja Kirka ja esiintynyt muun muassa Carla Bley, Ray Charles, Kevin Mahogany, Maria Schneider, Kenny Wheelerin kanssa. Hänen yhteistyökumppaneitaan ovat olleet muun muassa Upi Sorvali, Edward Vesala, Hasse Walli ja Otto Donner.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Antero ”Antsu” Priha Suomen Jazzliitto – Jazz Finland. Viitattu 9.10.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.