Aivosairaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maksasairauden komplikaationa syntynyt aivosairaus näkyy tässä magneettikuvassa signaalinvoimistumina. (Kuva: Rashmi Chawla, Daniel Smith ja Paul E Marik)

Aivosairaudet eli enkefalopatiat (lat. encephalopathia < kreik. ἐγκέφαλος, enkefalos ’aivo’ + kreik. πάθος, pathos ’kärsimys’) ovat aivojen sairauksia, tarkemmin neurologisia elimellisiä sairauksia. Myös aivokalvojen sairaudet lasketaan aivosairauksiksi. Laajassa merkityksessä aivosairauksiksi luetaan joskus myös sellaiset mielenterveyden häiriöt, joissa ei ole todettavissa aivojen rakenteellista muutosta.[1]

Oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neurologiset, psykiatriset ja kognitiiviset oireet ovat tavallisia aivosairauksissa.[2]

Aivosairauden, aivovamman tai muun elimen sairauden aiheuttamia psyykkisiä häiriöitä on psykiatriassa nimitetty orgaanisiksi, elimellisiksi, mielenterveyden häiriöiksi, ja ne ovat ICD-10-luokituksessa koodeilla F00F07[3]

Aivosairauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aivosairauden aiheuttaja voi olla aineenvaihdunnallinen tai toksinen: esimerkiksi maksavauriosta johtuva hepaattinen enkefalopatia, tiamiinin puutoksesta johtuva Wernicken enkefalopatia tai hermoston myrkytysoireyhtymä (toksinen aivosairaus)[4].

Aivosairaus voi johtua aivoverenkiertoon liittyvistä syistä (aivoverenkiertohäiriöt, aivojen iskemia).[5] On myös synnynnäisiä/perinnöllisiä aivosairauksia (esimerkiksi INCL) ja aivojen anomalioita. Aivokasvaimet ovat neoplastisia aivosairauksia. Aivojen ja aivokalvojen tulehdukset (aivokuume ja aivokalvontulehdus) sekä tulehdukselliset sairaudet (MS-tauti, krooninen väsymysoireyhtymä) voivat johtua suoraan infektioista tai olla autoimmuunisairautta. Prionit eivät aiheuta tulehdusta vaan rappeuttavaa eli degeneratiivista aivosairautta (ihmisellä Creutzfeldt–Jakobin tauti); prionitaudit ja myös muista syistä johtuvat rappeuttavat aivosairaudet (esimerkiksi Alzheimerin tauti) johtavat esimerkiksi dementiaan.[6]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hakutulokset sanalla 'encephalopathia' Tohtori.fi. 2011. Darwin Media Oy. Viitattu 3.4.2011.
  2. Vataja, Risto; Nybo, Taina ja Mäntylä, Riitta: Neuropsykiatrisen potilaan tutkiminen. Duodecim, 2007, 123. vsk, nro 10, s. 1203–1210. Suomalainen Lääkäriseura Duodecim. duo96503 (096.503). Artikkelin verkkoversio. Viitattu 3.4.2011.
  3. Niemelä, Asko ja Laine, Pekka: Aivojen toimintahäiriöihin liittyvät psyykkiset oireyhtymät Therapia Fennica.fi. Kandidaattikustannus Oy. Viitattu 3.4.2011.
  4. Hermoston myrkytysoireyhtymät ONKI MeSH. Viitattu 3.4.2011.
  5. Kallon sisäiset sairaudet Neurologiaa eläinlääkäreille. Aisti. Arkistoitu 10.8.2009. Viitattu 3.4.2011.
  6. Aivosairauksien neuropatologiaa kliinikoille 16.-17.2.2007 Kuopio (PDF) Kuopion yliopistollinen sairaala. Viitattu 3.4.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]