Aarrekammio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ennallistuspiirros Ateenalaisten aarrekammiosta Delfoissa.

Aarrekammio (m.kreik. θησαυρός, thēsauros) oli antiikin kreikkalaiselle arkkitehtuurille ominainen rakennus, jota käytettiin votiivilahjojen säilyttämiseen. Aarrekammioita sijaitsi erityisesti merkittävillä yleiskreikkalaisilla pyhäkköalueilla ja kulttipaikoilla, kuten Delfoissa, Deloksella ja Olympiassa, ja niitä pystyttivät eri kaupunkivaltiot vaurauttaan ja mahtiaan osoittaakseen.[1][2][3]

Aarrekammiot näyttivät tyypillisesti pieniltä kreikkalaisilta temppeleiltä. Ne edustivat useimmiten doorilaista tyyliä ja distylos in antis -tyyppiä, toisin sanoen niiden julkisivussa oli kaksi pylvästä. Parhaiten tunnettu esimerkki on Delfoin Ateenalaisten aarrekammio, joka on kunnostettu. Eräät aarrekammiot edustivat joonialaista tyyliä, mutta niissä oli tyypillisten joonialaisten pylväiden sijasta karyatidipylväät. Myös aiolialaista tyyliä edustaneita aarrekammioita tunnetaan.[2][3][4] Joissakin temppeleissä, kuten Parthenonissa, aarrekammiona käytettiin takaosan opisthodomosta.

Esimerkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Liddell, Henry George & Scott, Robert: θησαυρός, ὁ A Greek-English Lexicon. 1940. Oxford: Clarendon Press / Perseus Digital Library, Tufts University. (englanniksi)
  2. a b Dinsmoor, William Bell: The Architecture of Ancient Greece, s. 115–117, 138–140. W. W. Norton & Company, Inc., 1975. ISBN 0-393-04412-2.
  3. a b Cartwright, Mark: Greek Architecture Ancient History Encyclopedia. Viitattu 10.6.2019.
  4. Treasury of the Athenians Ancient Greece. Viitattu 10.6.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]