Byzantionlaisten aarrekammio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Byzantionlaisten aarrekammio
Θησαυρὸς τῶν Βυζαντιῶν
(Aarrekammio IV)
Byzantionlaisten aarrekammion rauniot (etualalla), taustalla osittain kunnostettu Sikyonilaisten aarrekammio sekä välissä Syrakusalaisten ja Epidamnoslaisten aarrekammioiden jäänteet.
Byzantionlaisten aarrekammion rauniot (etualalla), taustalla osittain kunnostettu Sikyonilaisten aarrekammio sekä välissä Syrakusalaisten ja Epidamnoslaisten aarrekammioiden jäänteet.
Sijainti Olympian arkeologinen alue, Archaía Olympía, Elis, Länsi-Kreikka, Kreikka
Koordinaatit 37°38′21″N, 21°37′51″E
Rakennustyyppi aarrekammio
Valmistumisvuosi n. 475 eaa.
Tyylisuunta doorilainen
Osa Unescon maailmanperintökohdetta
Olympian arkeologinen alue
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Byzantionlaisten aarrekammio (m.kreik. Θησαυρὸς τῶν Βυζαντιῶν, Thēsauros tōn Byzantiōn), tutkimuksessa myös Aarrekammio IV, oli antiikin aikainen aarrekammio Olympiassa Kreikassa. Se on saanut nimensä siitä, että sen arvellaan olleen Byzantionin kaupungin rakennuttama, mutta tunnistus ei ole täysin varma. Aarrekammion rauniot sijaitsevat Archaía Olympían kunnassa Olympian arkeologisella alueella, joka on Unescon maailmanperintökohde.[1][2]

Olympian viiden läntisimmän aarrekammion rauniot ylärinteen puolelta nähtynä. Byzantionlaisten aarrekammio on näistä toinen vasemmalta.

Byzantionlaisten aarrekammio rakennettiin klassisen kauden alussa noin vuonna 475 eaa.[1] Se oli yksi Olympian lukuisista aarrekammioista, jotka oli rakennettu riviin pyhäkköalueen pohjoislaidalle Kronios-vuoren etelärinteeseen, Nymfaionin ja Stadionin välille. Byzantionlaisten aarrekammio oli näistä neljäs lännestä päin laskettuna.[1] Aiemmin se sijoitettiin joskus viidenneksi.[3] Sen länsipuolella sijaitsi Epidamnoslaisten aarrekammio ja itäpuolella Sybarislaisten aarrekammio. Aarrekammion eteläpuolella sijaitsi Metroon.

Aarrekammio oli pienen anta-temppelin näköinen rakennus, jonka pronaoksessa anta-seinien välissä oli kaksi pylvästä (distylos in antis), ja joka edusti doorilaista tyyliä. Rakennuksen leveys oli noin 6,48 metriä ja pituus noin 10,75 metriä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Olympia, Treasury of the Byzantines (4) (Building) Perseus. Viitattu 7.4.2022.
  2. Ministry of Culture and Sports Olympia's Treasuries. Arkistoitu 11.5.2022. Viitattu 7.4.2022.
  3. Dyer, Louis: Olympian Treasuries and Treasuries in General. The Journal of Hellenic Studies, 1905, 25. vsk, s. 294–319. Artikkelin verkkoversio. Huom.: Lähteessä Aarrekammio IV on merkitty Byzantionlaisten aarrekammion sijasta Epidamnoslaisten aarrekammioksi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]