Opisthodomos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Opisthodomos (tummennettuna) tyypillisen kreikkalaisen temppelin pohjakaavassa.

Opisthodomos (m.kreik. ὀπισθόδομος, lat. opisthodomus, ”takahuone”) oli antiikin kreikkalaisessa arkkitehtuurissa temppelin takapäädyssä ollut huone ja portiikki.[1][2][3]

Opisthodomos sijaitsi tyypillisesti temppelin länsipäädyssä eli päinvastaisella puolella kuin pronaos, jonka kautta tapahtui sisäänkäynti temppelin naokseen eli cellaan. Opisthodomoksesta sen sijaan ei ollut pääsyä naokseen. Opisthodomos oli käytössä erityisesti doorilaista tyyliä edustaneissa temppeleissä. Kaikissa temppeleissä, varsinkaan pienemmissä, sitä ei kuitenkaan ollut. Opisthodomosta reunustivat pronaoksen tavoin anta-seinät ja sen edustalla oli pylväät,[2][3] usein kaksi pylvästä (distylos in antis).

Opisthodomos saattoi toimia aarrekammiona, missä tapauksessa se oli suljettavissa ovilla. Tässä käytössä opisthodomos oli tunnetuimmin Parthenonin temppelissä Ateenan Akropoliilla.[2]

  1. Liddell, Henry George & Scott, Robert: ὀπισθόδομος, ὁ A Greek-English Lexicon. 1940. Oxford: Clarendon Press / Perseus Digital Library, Tufts University. (englanniksi)
  2. a b c Dinsmoor, William Bell: The Architecture of Ancient Greece, s. 393. W. W. Norton & Company, Inc., 1975. ISBN 0-393-04412-2.
  3. a b Castrén, Paavo & Pietilä-Castrén, Leena: ”Opisthodomos”, Antiikin käsikirja, s. 382. Helsinki: Otava, 2000. ISBN 951-1-12387-4.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]