Sybarislaisten aarrekammio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sybarislaisten aarrekammio
Θησαυρὸς τῶν Συβαριτῶν
(Aarrekammio V)
Sijainti Olympian arkeologinen alue, Archaía Olympía, Elis, Länsi-Kreikka, Kreikka
Koordinaatit 37°38′21″N, 21°37′52″E
Rakennustyyppi aarrekammio
Valmistumisvuosi n. 600–575 eaa.
Tyylisuunta doorilainen
Osa Unescon maailmanperintökohdetta
Olympian arkeologinen alue
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Sybarislaisten aarrekammio (m.kreik. Θησαυρὸς τῶν Συβαριτῶν, Thēsauros tōn Sybaritōn), tutkimuksessa myös Aarrekammio V, oli antiikin aikainen aarrekammio Olympiassa Kreikassa. Se on saanut nimensä siitä, että sen arvellaan olleen Sybariin kaupungin rakennuttama, mutta tunnistus ei ole täysin varma. Aarrekammion rauniot sijaitsevat Archaía Olympían kunnassa Olympian arkeologisella alueella, joka on Unescon maailmanperintökohde.[1][2]

Olympian viiden läntisimmän aarrekammion rauniot ylärinteen puolelta nähtynä. Sybarislaisten aarrekammio on näistä vasemmanpuoleisin.

Sybarislaisten aarrekammio rakennettiin arkaaisella kaudella noin vuonna 600–575 eaa.[1] Se oli yksi Olympian lukuisista aarrekammioista, jotka oli rakennettu riviin pyhäkköalueen pohjoislaidalle Kronios-vuoren etelärinteeseen, Nymfaionin ja Stadionin välille. Sybarislaisten aarrekammio oli näistä viides lännestä päin laskettuna.[1] Aiemmin se sijoitettiin joskus kuudenneksi.[3] Sen länsipuolella sijaitsi Byzantionlaisten aarrekammio ja itäpuolella Kyreneläisten aarrekammio.

Aarrekammio edusti doorilaista tyyliä,[4] ja koostui pelkästä cellasta ja pronaoksesta. Sen leveys oli noin 9,6 metriä.[1] Julkisivu oli etelään päin.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Olympia, Treasury of the Sybarites (5) (Building) Perseus. Viitattu 7.4.2022.
  2. Ministry of Culture and Sports Olympia's Treasuries. Arkistoitu 11.5.2022. Viitattu 7.4.2022.
  3. a b Dyer, Louis: Olympian Treasuries and Treasuries in General. The Journal of Hellenic Studies, 1905, 25. vsk, s. 294–319. Artikkelin verkkoversio. Huom.: Lähteessä Aarrekammio V on merkitty Sybarislaisten aarrekammion sijasta Byzantionlaisten aarrekammioksi.
  4. Miles, Margaret M.: A Companion to Greek Architecture, s. 133. Blackwell Companions to the Ancient World. John Wiley & Sons, 2016. ISBN 9781118327616. Teoksen verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]