Epidamnoslaisten aarrekammio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Epidamnoslaisten aarrekammio
Θησαυρὸς τῶν Ἐπιδαμνίων
(Aarrekammio III)
Epidamnoslaisten aarrekammion jäänteet näkyvät etualalla olevien Byzantionlaisten aarrekammion perustusten takana. Heti niiden takana ovat Syrakusalaisten ja Sikyonilaisten aarrekammiot.
Epidamnoslaisten aarrekammion jäänteet näkyvät etualalla olevien Byzantionlaisten aarrekammion perustusten takana. Heti niiden takana ovat Syrakusalaisten ja Sikyonilaisten aarrekammiot.
Sijainti Olympian arkeologinen alue, Archaía Olympía, Elis, Länsi-Kreikka, Kreikka
Koordinaatit 37°38′21″N, 21°37′51″E
Rakennustyyppi aarrekammio
Valmistumisvuosi n. 525 eaa.
Tyylisuunta doorilainen
Osa Unescon maailmanperintökohdetta
Olympian arkeologinen alue
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Epidamnoslaisten aarrekammio (m.kreik. Θησαυρὸς τῶν Ἐπιδαμνίων, Thēsauros tōn Epidamniōn), tutkimuksessa myös Aarrekammio III, oli antiikin aikainen aarrekammio Olympiassa Kreikassa. Se on saanut nimensä siitä, että sen arvellaan olleen Epidamnoksen kaupungin rakennuttama, mutta tunnistus ei ole täysin varma. Aarrekammion rauniot sijaitsevat Archaía Olympían kunnassa Olympian arkeologisella alueella, joka on Unescon maailmanperintökohde.[1][2]

Olympian viiden läntisimmän aarrekammion rauniot ylärinteen puolelta nähtynä. Epidamnoslaisten aarrekammio on näistä kolmas vasemmalta.

Epidamnoslaisten aarrekammio rakennettiin arkaaisella kaudella noin vuonna 525 eaa.[1] Se oli yksi Olympian lukuisista aarrekammioista, jotka oli rakennettu riviin pyhäkköalueen pohjoislaidalle Kronios-vuoren etelärinteeseen, Nymfaionin ja Stadionin välille. Epidamnoslaisten aarrekammio oli näistä kolmas lännestä päin laskettuna.[1] Aiemmin se sijoitettiin joskus neljänneksi.[3] Sen länsipuolella sijaitsi Syrakusalaisten aarrekammio ja itäpuolella Byzantionlaisten aarrekammio. Aarrekammion eteläpuolella sijaitsi Metroon.

Sekaannus aarrekammion sijainnista johtuu Pausaniaasta, jolta säilynyt teksti teoksessa Kreikan kuvaus on kyseisessä kohdassa epäselvä ja mahdollisesti vaurioitunut: hän sanoo epidamnoslaisten pystyttäneen Olympian kolmannen ja neljännen aarrekammion, ikään kuin rakennuksia olisi ollut kaksi, mutta toisaalta sanoo tämän kanssa ristiriitaisesti, että epidamnoslaisilla oli pyhäkköalueella vain yksi aarrekammio.[3]

Aarrekammio oli pienen anta-temppelin näköinen rakennus, jonka pronaoksessa anta-seinien välissä oli kaksi pylvästä (distylos in antis), ja joka edusti doorilaista tyyliä.[1] Rakennuksen cellan leveys oli 6,57 metriä ja pituus 12,85 metriä. Julkisivu oli etelään päin.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Olympia, Treasury of the Epidamnians (3) (Building) Perseus. Viitattu 7.4.2022.
  2. Ministry of Culture and Sports Olympia's Treasuries. Arkistoitu 11.5.2022. Viitattu 7.4.2022.
  3. a b c Dyer, Louis: Olympian Treasuries and Treasuries in General. The Journal of Hellenic Studies, 1905, 25. vsk, s. 294–319. Artikkelin verkkoversio. Huom.: Lähteessä Aarrekammio III on merkitty Epidamnoslaisten aarrekammion sijasta Tuntemattomaksi aarrekammioksi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]