Ğabdulla Tuqay

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ğabdulla Tuqay.

Ğabdulla Tuqay (ven. Габдулла Тукай, Gabdulla Tukai, oikealta nimeltään Gabdulla Muhamedgarifovitš Tukajev, ven. Габдулла Мухамедгарифович Тукаев, tataariksi Габдулла Мөхәммәтгариф улы Тукаев, Ğabdulla Mөxəmmətğərif uğlı Tuqayev; 26. huhtikuuta (J: 14. huhtikuuta) 1886 nykyisen Tatarstanin Arskin piirin Kušlautšin kylä – 15. huhtikuuta (J: 2. huhtikuuta) 1913 Kazan) oli tataarilainen runoilija ja lehtimies.

Ğabdulla Tuqay syntyi maalaismullahin perheeseen. Hän jäi varhain orvoksi. Vuodesta 1895 lähtien hän asui tätinsä luona Uralskissa, jossa hän opiskeli koraanikoulussa ja kävi myös venäläistä koulua. Runoja Tuqay alkoi kirjoittaa vuonna 1902. Vuodesta 1905 lähtien hän työskenteli kirjapainossa ja toimi sanomalehti Fikerin (”Ajatus”) sekä aikakauslehti El-ğasr-el-jadidin (”Uusi vuosisata”) avustajana. Aluksi hän kirjoitti uskonnollisista, reformistisista ja kansallisista aiheista itämaiseen tyyliin perinteisellä türkin kirjakielellä.

Vuonna 1907 Tuqay muutti Kazaniin, jossa hän tutustui muihin tataarikirjailijoihin ja alkoi kirjoittaa Volgan tataarien kansankielellä. Yhdessä Galiaskar Kamalovin kanssa hän julkaisi satiirista aikakauslehteä Yaşen (”Salama”, 1908–09). Vuodesta 1910 lähtien hän työskenteli Yalt-yolt (”Välähdys”) -lehdessä.

Tuqay on tataarinkielisen kansalaislyriikan perustanlaskija. Satiirisissa runoissaan hän ruoskii taantumusta, tietämättömyyttä ja tekopyhyyttä. Hän kirjoitti paljon kansansa elämästä ja perinteistä ja kehotti arvostamaan sen historiaa, kieltä ja kulttuuria. Tuqayn runot ovat yksinkertaisia, mutta samalla syvällisiä ja musikaalisia. Tuğan tel (”Äidinkieli”) ja monet muut tunnetaan lauluina. Runoelman Şurale (1907) pohjalta on sävelletty samanniminen baletti. Tuqay toimi myös venäläisen runouden kääntäjänä sekä kirjallisuuskriitikkona.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bolšaja Sovetskaja Entsklopedija, tom 26, s. 290. Moskva: Sovetskaja Entsiklopedija, 1977.
  • Davletšin, Tamurbek: Sovetski Tatarstan: teorija i praktika leninskoi natsionalnoi politiki, s. 264–266. London: Our Word, 1974.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]