Fatix Ämirxan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fatix Ämirxan
Фатих Әмирхан
فاتح اميرخان
Henkilötiedot
Muut nimet Fatıyx (Фатыйх)
Syntynyt1886
Venäjän keisarikunta Kazan, Kazanin kuvernementti, Venäjän keisarikunta
Kuollut1926
Neuvostoliitto Kazan, Venäjän SFNT, Neuvostoliitto

Möxämmätfatix Zarif ulı Ämirxanov (tat. Мөхәммәтфатих Зариф улы Әмирханов, ven. Мухамметфати́х Зари́фович Амирха́нов; Muhammetfatih Zarifovitš Amirhanov, 18861926) oli tataarilainen kirjailija, toimittaja ja julkaisija.

Ämirxan syntyi Kazanissa. Hänen isänsä oli mulla Möxämmätzarif, jolla oli oma madrasa, Ämirxaniyä. Hän oli myös Tafsir-kirjailija.

Ämirxan valmistui Möxämmädiyä-madrasasta, joka oli sen ajan merkittävimpiä tataarilaisia oppilaitoksia. Hän asui 1906–1907 Moskovassa ja Pietarissa, missä hän julkaisi lasten sanomalehteä.

Kazanissa Ämirxan oli toimittajana Äl-İslax-lehdessä. Hänen kirjoituksiaan julkaistiin myös muun muassa lehdissä Qoyaş, Yoldız, İdel, Yalt-yolt sekä . Artikkelissaan Bogaular özeldelär Ämirxan totesi vuoden 1917 vallankumouksen tervetulleeksi. Ämirxan käytti pseudonyymiä "Marxisti". (Марксист).[1]

Ämirxanin kirjallisiin teoksiin kuuluu tarinat Fätxulla Xäzrät (1909), Xäyät (1911), näytelmät Yäşlär (1913), Tigezsezlär (1915), romaani Urtalıqta (1912). Kirjoituksissaan hän kuvasi tataariyhteisön ongelmia 1900-luvun alussa. Hän kirjoitti artikkeleita esimerkiksi tataareista Qayum Nasíri, Ğaliäsğar Kamal ja Ğafur Qoläxmätov. Hän ihaili Ğabdulla Tuqayn kirjallista työtä. He olivat hyviä ystäviä.

Viimeiset elinvuodet Ämirxan oli halvaantunut. Hän kuoli tuberkuloosiin vuonna 1926.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "Fatix Ämirxan/Фатих Әмирхан". Tatar Encyclopaedia. Kazan: The Republic of Tatarstan Academy of Sciences. Institution of the Tatar Encyclopaedia. 2002. (tataariksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Амирхан Фатих tatarica.org. Viitattu 20.9.2023.