Viktoria Mullova

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Viktoria Mullova (ven. Виктория Муллова, s. 27. marraskuuta 1959 Moskova) on venäläinen viulisti. Mullova voitti Kansainvälisen Jean Sibelius -viulukilpailun vuonna 1980 ja Kansainvälisen Tšaikovski-kilpailun vuonna 1982.

Viktoria Mullova on vuodesta 2000 tuntenut kiinnostusta tyylinmukaista esitystapaa kohtaan ja soittaa jopa Mendelssohnia suolikielillä ja ajanmukaisella viritystasolla. Mullova käyttää myös barokki- tai wieniläisklassista jousta.

Loikkaus länteen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2. heinäkuuta vuonna 1983 Mullova oli esiintymässä Suomessa, jolloin hän loikkasi säestäjänsä ja miesystävänsä, von Karajan-palkittu kapellimestari Vakhtang Jordanian (Vakhtang Zhordanian) kanssa Ruotsin kautta länteen. Zhordania oli joutunut kiireesti opiskelemaan pianosäestykset Mullovan kappaleisiin, jotta kiertue olisi ollut uskottava. Kaksikko oli vähällä jäädä kiinni, kun suunnitelmasta tietämätön HS:n legendaarinen kriitikko Seppo Heikinheimo konserttiarviossaan ihmetteli säestäjän keskinkertaista pianistintaitoa, mutta KGB:n asettama "päällystakki" ei tätä huomannut. Mullova jätti Neuvostoliiton valtion omistaman Stradivariuksen kuusamolaisen hotellin sängylle. Yleisradion toimittaja Jyrki Koulumies[1] vei viulistin ja säestäjän henkilöautolla Luulajaan Ruotsiin. Mullova, Jordania ja Yleisradion kuvaaja Caj Sundman lensivät Tukholmaan, jossa Mullova ja Jordania ilmoittautuivat Ruotsin poliisille ja anoivat poliittista turvapaikkaa Yhdysvaltain suurlähetystöstä.lähde? Mullova ja Jordania matkustivat Yhdysvaltoihin. Myöhemmin Viktoria Mullova muutti Englantiin ja asuu nykyään Lontoossa. Jordania jäi Yhdysvaltoihin ja kuoli syöpään Washingtonissa vuonna 2005.lähde?

Koulumiehen osuudesta loikkauksessa liikkui huhuja jo aiemmin, mutta vasta jäätyään eläkkeelle Koulumies katsoi voivansa kertoa loikkauksesta laajemmin.

Myös Mullova tuntee helpotusta totuuden paljastumisesta. Aiemmin hän on kertonut ajaneensa säestäjänsä kanssa taksilla Ruotsiin.

Loikkauksensa syyksi Viktoria Mullova mainitsi sen, että hänen opettajansa, kuuluisa viulutaiteilija Leonid Kogan oli kuollut vähän ennen Mullovan Suomen-vierailua, mutta ennen kaikkea Neuvostoliitossa monen muunkin nousevan taiteilijan tielle asetetut byrokraattiset esteet sekä matkustamis- ja konsertointirajoitukset.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [1] Ilta-sanomat: Viktoria Mullova loikkauksestaan: Vihdoin voin lopettaa valehtelemisen, viitattu 13. syyskuuta 2008

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.