Tien päällä Ewan McGregor

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tien päällä Ewan McGregor
Long Way Round
Sarjan tunnus.
Sarjan tunnus.
Tyyli dokumentti
Kestoaika 7 × 42 min
Luoja(t) Ewan McGregor
Charley Boorman
David Alexanian
Russ Malkin
Pääosissa Ewan McGregor
Charley Boorman
Alkuperämaa  Yhdistynyt kuningaskunta
Verkko Sky One (Iso-Britannia)
Subtv (Suomi)
Esitetty 18. lokakuuta 2004 – 1. helmikuuta 2005
Jaksoja 7
Aiheesta muualla
IMDb
Ewan McGregor Mongoliassa.

Tien päällä Ewan McGregor (Long Way Round) on TV-dokumenttisarja, joka kuvaa brittiläisten näyttelijöiden Ewan McGregorin ja Charley Boormanin matkaa moottoripyörillä maailman ympäri vuonna 2004.

McGregor, Boorman, kuvaaja Claudio von Planta ja heidän autoilla kulkevat tukijoukkonsa lähtivät Lontoosta huhtikuussa 2004 tarkoituksenaan ajaa maailman ympäri. Heidän reittinsä kulki Keski-Euroopan läpi Aasiaan Venäjän kaukoitään, josta he lensivät Alaskaan ja ajoivat Pohjois-Amerikan halki New Yorkiin. Ainoat matkat, joilla he eivät käyttäneet moottoripyöriä, olivat Kanaalitunneli, 930 km:n junamatka Siperiassa, 4 000 km:n lentomatka Siperian Magadanista Alaskan Anchorageen sekä muutamat vaiheet Siperiassa, kuten tulvivien jokien ylitykset Kolyman valtatiellä. McGregor, Boorman ja von Planta ajoivat melkein koko matkan ajan kolmistaan, ja heidän tarkoituksenaan oli tavata tukijoukkonsa ainoastaan maiden rajoilla.

Retkikunta kävi 12 maassa. Reitti kulki Britanniasta Ranskaan, Belgiaan, Saksaan, Tšekkiin, Slovakiaan, Ukrainaan, Venäjälle, Kazakstaniin, Mongoliaan, takaisin Venäjälle, Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja taas Yhdysvaltoihin päättyen New Yorkiin. Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa yövyttiin hotelleissa, mutta Kazakstanissa ja Mongoliassa ei ollut muita vaihtoehtoja kuin yöpyä teltoissa.lähde?

McGregor ja Boorman ovat suunnitelleet sarjalle kahta jatko-osaa. Ensimmäinen toteutui vuonna 2007 nimellä Long Way Down. Siinä he ajoivat John o' Groatsista Pohjois-Skotlannista Kapkaupunkiin. Matkalla vierailtiin Unicefin projekteissa ja esiteltiin niitä katsojille. Tämän jatkoksi on ollut suunnitteilla vielä reitti Chilestä tai Argentiinasta Pohjois-Amerikkaan nimellä ”Long Way Up”.lähde? Vuonna 2006 Boorman osallistui Pariisi–Dakar-ralliin ja teki siitä ohjelmasarjan.

Moottoripyörät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tekijöillä oli aluksi eriävät näkemykset sopivan moottoripyörän valinnasta: McGregor oli BMW:n kannalla, mutta Boorman piti KTM:n pyöriä parempina. Kokeilujen jälkeen McGregorkin taipui KTM:n kannalle. KTM kuitenkin kieltäytyi antamasta pyöriä heidän käyttöönsä peläten hankkeen olevan liian vaarallinen ja tuovan yritykselle huonoa mainetta. BMW antoi sitten heidän käyttöönsä R1150GS Adventure -maastopyörät. Pyöriin asennettiin kameroita, mikrofoneja ja yhdistetty matkapuhelinjärjestelmä. GPS-satelliittipaikannusjärjestelmä oli myös hyvin tärkeä varsinkin Mongoliassa ja Siperiassa, missä ei ollut teitä tai tienviittoja.

Onnettomuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkalla sattui joitakin onnettomuuksia. McGregor sai moottoripyöriä tankattaessa kahdesti bensiiniä silmäänsä. Boorman ei saanut bensiinipistoolia suljetuksi, ja yrittäessään estää bensiinin tuloa kädellään hän ohjasi sitä vahingossa McGregorin silmään.

Harvaanasutulla alueella Kazakstanissa McGregorin otsa turposi pahasti hyttysenpistosta, ja pahoja pistoja oli myös muualla vartalossa. Tukijoukkojen auto meni ympäri Mongoliassa, mutta miehistö selvisi ilman vakavia vammoja. Siperiassa Boormanin lihas revähti jokea ylitettäessä, ja hän joutui kulkemaan useita päiviä tukiautossa. Viimeisellä etapilla Yhdysvalloissa sekä McGregor että Boorman joutuivat auton peräänajamiksi, mutta onnekkaasti vakavilta loukkaantumisilta vältyttiin.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

McGregor ja Boormanin valitsivat itse televisiosarjan musiikin. Siihen kuului muun muassa Orbitalin, Massive Attackin, Radioheadin ja Stereophonicsin kappaleita. Stereophonicsin Kelly Jonesin sarjalle säveltämän tunnuskappaleen nimi on ”Long Way Round”.