Summoning

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Summoning
Tiedot
Toiminnassa 1993
Tyylilaji tunnelmallinen black metal
Kotipaikka Wien, Itävalta
Laulukieli englanti, Musta kieli
Jäsenet

Silenius
Protector

Entiset jäsenet

Trifixion
Pazuzu (Raymond Wells)

Levy-yhtiö

Napalm Records

Summoning on itävaltalainen kahden jäsenen, Sileniuksen ja Protectorin, black metal -yhtye. Summoningin kappaleiden sanoitukset ovat usein saaneet inspiraationsa J. R. R. Tolkienin tuotannosta. Yhtye ei tee keikkoja.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Silenius (Michael Gregor), Protector (Richard Lederer) ja Trifixion (Alexander Trondl) perustivat Summoningin vuonna 1993.

Aikaisemmin Protector soitti rumpuja progressiivisesta metallia sekä thrash ja death metal -tyylejä yhdistelevässä Marlignom-yhtyeessä. Hän oli aloittanut muusikkouransa eräässä rockyhtyeessä ollessaan 15-vuotias sekä opiskellut neljä vuotta rumpujensoittoa musiikkiopistossa.

Silenius liittyi doom metal -yhtyeeseen nimeltä Shadow Vale ollessaan 16-vuotias. Hän oli myös opiskellut pianonsoittoa kuusi vuotta musiikkiopistossa. Ennen Summoningia Silenius soitti yhdessä Pazuzun kanssa yhtyeessä nimeltä Cromm. Kolmas Summoningin jäsen Trifixion oli soittanut aikaisemmin yhtyeessä nimeltä Pervertum.

Yhtyeen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Summoning teki kaksi demonauhaa, Upon the Viking's Stallionin ja Anno Mortiri Dominin, Minas Morgul -promonauhan sekä yhden tai kaksi samplea Pazuzun ja Crommin kanssa. Yhtäkään demoilla ollutta kappaletta ei ole ikinä julkaistu jälkeenpäin tai ne on nauhoitettu myöhemmille albumeille kokonaan uudelleen.

Demot myivät hyvin ja myöhemmin toimittaja Thomas Tannenberger otti yhteyttä Sileniukseen tehdäkseen Summoningin ensimmäisen haastattelun paikalliseen lehteen, TAUBiin. Tannenberger halusi koota itsekin oman yhtyeen ja antoi Sileniukselle nauhan, joka sisälsi muutaman riffiin. Näin syntyi black metallia esittävä Abigor. Myöhemmin Silenius lauloi kyseisessä yhtyeessä, jonka ensimmäinen albumi julkaistiin silloin uuden levy-yhtiön, Napalm Recordsin kautta. Silenius otti myös yhteyttä Napalm Recordsiin sopiakseen levytyssopimuksen myös Summoningille, jonka seurauksena yhtyeen debyyttialbumi, Lugburz, julkaistiin maaliskuussa vuonna 1995.

Lugburzin julkaisun jälkeen Trifixion erotettiin yhtyeestä. Silenius ja Protector eivät halunneet etsiä uutta rumpalia, joten he jatkoivat työskentelyään keskiaikaisen teeman värittämän syntetisaattorin kanssa. Tuloksen voi kuulla jo puoli vuotta Lugburzin jälkeen julkaistulta Minas Morgul -albumilta.

Kun Lugburz oli raakaa ja perinteistä black metallia, oli sen seuraaja Minas Morgul tyylillisesti erilainen. Albumina Minas Morgul oli saanut inspiraationsa – kuten suurin osa myöhemmistä Summoningin tuotoksista – J. R. R. Tolkienin Keski-Maahan sijoittuvista fantasiatarinoista. Musiikillisesti levy poikkesi edeltäjästään melodisemman materiaalin osalta. Yhtye muutti tällöin koko tyylinsä huomattavasti melodiapainotteisemmaksi. Minas Morgulille nauhoitettiin uudelleen myös useita demotasolle jääneitä kappaleita.

Vuonna 1996 ilmestyi yhtyeen seuraava teos, Dol Guldur, joka seurasi tyyliltään pitkälti Minas Morgulia. Kun joitain kappaleita jäi yli Dol Guldurilta, ne sijoitettiin vuonna 1997 ilmestyneelle EP:lle, joka kantoi nimeä Nightshade Forests. EP:llä esiintyvistä kappaleista vain Habbanan Beneath the Starsia oli kokonaan uusi.

Nightshade Forestsin jälkeen yhtye hiljentyi, mutta vain hetkeksi. Vuonna 1999 julkaistiin yhtyeen seuraava kokopitkä, Stronghold, joka toi oman lisänsä Summoningin alati kehittyvään musiikkiin. Tällä kertaa yhtye käytti ensimmäistä kertaa naislaulajaa kappaleessa Where Hope and Daylight Die, jonka Protectorin silloinen tyttöystävä, Tania Borsky, esitti.

Vuonna 2001 julkaistiin Let Mortal Heroes Sing your Fame, joka on yhdistelmä sekä vanhaa että uutta Summoningia. Kosketinmelodiat ovat voimakkaammin esillä kuin edellisillä albumeilla, ja melodisen kitaran tyyli on lähellä Strongholdia. Tällä levyllä yhtye käytti Tolkienin Taru sormusten herrasta -kuunnelmasta otettuja ääninäytteitä tuomaan dramatiikkaa kappaleisiin. Tämä oli myös ensimmäinen kerta, kun yhtye käytti puhdasta laulua levyn päätösraidassa, Farewellissa. Sanoitusten aihe seuraa jo Minas Morgulilta tuttua tyyliä, mutta nyt mukaan on tullut aiheita myös toiselta fantasiajulkaisijalta, Michael Moorcockilta.

Kahden vuoden tauon jälkeen julkaistiin vuonna 2003 EP nimeltään Lost Tales, joka sisälsi vain kaksi vuosina 19961997 ylimääräisiksi jäänyttä kappaletta. EP oli pääasiassa tarkoitettu vain innokkaimmille ihailijoille. Levyn kappaleiden sanoitus oli hoidetty pääasiallisesti samplejen avulla.

Lost Tales -EP:n julkaisua lukuun ottamatta piti Summoning taukoa viisi kokonaista vuotta. Vuonna 2006 hiljaisuus rikkoontui, kun yhtyeen levy Oath Bound julkaistiin. Albumi jatkaa pitkälti Let Mortal Heroes Sing your Famen viitoittamalla tiellä niin tyylillisesti kuin äänimaailmallisestikin. Suurin ero ovat kitarat, jotka kuuluvat paljon enemmän musiikissa kuin ennen ja luovat aiemmasta poikkeavalla soittotekniikalla eeppisiä äänimaisemia. Levyllä oleva kappale Mirdautas Vras on laulettu Tolkienin kehittämällä Mordorin mustalla kielellä ja tarkoittaa "On hyvä päivä tappaa".

Temple of Darkness Records julkaisi yhtyeeltä Sounds of the Middle-Earth -nimisen albumiboksin, joka sisältää Summoningin kolme ensimmäistä kokopitkää julkaisua kuvaLP -formaatissa. Kyseinen paketti on rajoitettu 1 000 kappaleeseen.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EP:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Demot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Dark Ages I  (1993)
  • Upon The Viking Stallion  (1993)
  • Anno Mortiri Domini 1959  (1994)
  • PromoTape  (1994)
  • Unreleased Keyboard Tracks  (1994)

Splitit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The Urilia Text  (1994, w/ Pazuzu)

Muut julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]