Nakkisämpylä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nakkisämpylä.

Nakkisämpylä (engl. hot dog, ”kuuma koira”, usein myös ”hodari”) on halkaistu lämmitetty sämpylä, jonka välissä on nakki.[1]. Koska nakkisämpylä on nopea valmistaa, se on suosittua pikaruokaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nakkisämpylän alkuperää ei tunneta varmasti. Sen väitetään olevan peräisin Wienistä tai Frankfurtista 1400-luvulta. Keksijäksi on mainittu myös 1600-luvun teurastaja Johann Georghehner, joka olisi tuonut ruokalajin Baijerin Coburgista Frankfurtiin. Saksalainen Charles Feltman alkoi myydä nykyisen nakkisämpylän kaltaisia tuotteita Yhdysvalloissa 1870-luvulla. Muiksi keksijöiksi on mainittu baijerilainen makkaratehtailija Anton Ludwig Feuchtwanger, joka olisi myynyt nakkisämpylöitä maailmannäyttelyssä – joko vuoden 1893 Chicagossa tai vuoden 1904 näyttelyssä St. Louisissa.

Yleisen luulon mukaan nimen ”hot dog” keksi urheilupilapiirtäjä ”Tad” (Thomas A. Dorgan) vuonna 1903 kuvatessaan Harry M. Stevensin New York Giants -baseball-joukkueen katsojille myymiä makkaroita. Todellisuudessa nimi oli käytössä jo aiemmin (Barry Popikin mukaan viimeistään 1893). [2], [3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004. ISBN 952-5446-11-5.
  2. http://www.britannica.com/eb/article-9030966/Thomas-Aloysius-Dorgan
  3. http://www.barrypopik.com/index.php/new_york_city/entry/hot_dog_polo_grounds_myth_original_monograph/Nimi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.