Pekoni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pekonia.

Pekoni on suolattua ja savustettua siansivua (sian kylkeä, kylkisiivua), joka tavallisesti on leikattu ohuiksi viipaleiksi tai kuutioiksi.

Pekoni on erityisen suosittua Yhdysvalloissa.[1]

Markkinoilla on pekonin makuista jäätelöä, vodkaa, donitseja ja hammastahnaa, sekä pekonin tuoksuista liukuvoidetta ja vegaanista pekonisuolaa.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pekonin historia juontaa juurensa vuoteen 1500 eaa., jolloin kiinalaiset kuivasivat sian vatsaa suolalla ja loivat pekonin varhaisen muodon. Spekulaatioiden mukaan roomalaiset ja kreikkalaiset oppivat pekonin tuotantoa ja suolaamista valloitusten kautta Lähi-idässä. Roomalaiset levittivät sianlihan tuotantoa koko valtakuntaansa.[3] Pekonia on syöty jo antiikin Roomassa. Roomalaiset käyttivät pekonista nimeä ”Petaso”. Bacon-sana lainattiin englantiin Ranskasta, missä bacon tarkoittaa suolattua siansivua (bakko = kinkku). Ensimmäisen pekonitehtaan avasi 1770-luvulla John Harris Wiltshiressä Englannissa. Wiltshire on edelleen pekonin “pääkaupunki” Englannissa. Ensimmäisen kuluttajapakatun, valmiiksi viipaloidun pekonin esitteli 1920-luvulla Oscar Mayer Amerikassa.[4] HKScan aloitti Amerikan pekonin valmistamisen vuonna 1978.[5]

Erilaisia pekoneja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englantilainen pekoni

Englantilaisen pekonin valmistukseen käytetään sekä filettä että kylkeä. Siivut ovat erityisen paksuja.

Amerikkalainen pekoni

Amerikanpekoni on englantilaista ohuempaa, ja valmistetaan porsaan kyljestä.

Saksalainen pekoni

Saksalainen pekoni on suolattua ja savustettua. Saksalaista pekonia ei yleensä kypsennetä tavalliseen tapaan, vaan se nautitaan ilmakuivattuna.

Kiinalainen pekoni

Kiinalainen pekoni marinoidaan soijakastikkeilla sekä mausteilla ja ruskealla sokerilla. Pitkällä ilmakuivauksella syntyy tiivimpää pekonia, joka käytetään kiinalaisessa keittiössä monipuolisesti.

Ranskalainen pekoni

Ranskalainen pekoni on lardon-tyyppinen pekoni, jota on totuttu käyttämään suikaleiden muodossa. Ranskalaiset käyttävät pekoni esimerkiksi erilaisissa salaateissa ja quiche-tyyppisissä piiraissa.

Italialainen pekoni

Italiassa pekoni on pancetta-tyylinnen pekonilla. Italialaista pekonia ei perinteisesti savusteta. Oikeaoppiseen pasta carbonaraan kuuluu käyttää tällaista perinteistä pekonia.

Kanadalainen pekoni

Kanadalainen pekoni poikkeaa erityisen paljon muiden maiden pekoneista, sillä pekonin rasvaosa on putsattu kokonaan pois. Kanadalainen pekoni on oikeasti siis puhtaasti filettä.[6]

Kypsennys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tavallisimmat tavat kypsentää pekoni ovat paistaminen, grillaaminen, savustaminen, kuivaaminen ja höyrykypsentäminen. Suomessa pekonin yleisin valmistustapa on paistaminen.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [1]
  2. Panu Karhunen: Yllättävä tapa valmistaa pekonia on paras - oletko kokeillut tätä? is.fi. 27.11.2014. Viitattu 11.7.2019.
  3. Bacon History Bacon Scouts. Viitattu 29.2.2024. (englanniksi)
  4. HK Amerikan Pekoni® täyttää 40 vuotta hkscan.com. 8.3.2018. Viitattu 13.7.2019.
  5. Aamiaisesta kaikki alkoi www.hk.fi. Viitattu 29.2.2024.
  6. Heli Mettänen: Pekoni ei olekaan samanlaista kaikkialla – lue mielenkiintoiset faktat! MTV uutiset. 30.09.2016. Viitattu 29.2.2024.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.