Matti Jaaranen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matti Jaaranen
Jaaranen toukokuussa 2006.
Jaaranen toukokuussa 2006.
Henkilötiedot
Koko nimi Matti Heimo Jaaranen
Syntynyt22. syyskuuta 1951 (ikä 72)
Valtimo
Kansalaisuus suomalainen
Ammatti muusikko, laulaja, käsikirjoittaja, lavastaja
Muusikko
Laulukielet suomi
Aktiivisena 1979-
Soittimet trumpetti, arkistomappi
Yhtyeet Lapinlahden Linnut (1983-2013, 2022-)
Levy-yhtiöt EMI Finland
Jaaranen soittaa trumpettia Tavastialla Helsingissä toukokuussa 2003.

Matti Heimo Jaaranen (s. 22. syyskuuta 1951 Valtimo) on suomalainen muusikko ja näyttelijä. Hän on tullut tunnetuksi Lapinlahden Linnut -huumoriyhtyeen pitkäaikaisena jäsenenä.

Uran alkuvaihe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaarasen kirjoitettua ylioppilaaksi ja käytyään armeijan hän haki opiskelemaan Taideteollisen korkeakoulun taidelinjalle Helsinkiin ja Teknilliseen korkeakouluun opiskelemaan arkkitehtuuria 1970-luvun alkupuolella. Hän ei päässyt kumpaankaan kouluun, mutta hän pääsi sisälle Ylioppilasteatteriin vuonna 1974, samaan aikaan kuin tuleva työtoverinsa, Lapinlahden Lintujen perustajajäsen Timo Eränkö.[1]

Ennen parrasvalojen eteen siirtymistään Jaaranen toimi muun muassa lavastajana Ryhmäteatterissa. Teatteriuransa aikana hän on esiintynyt Ylioppilasteatterissa, muun muassa Bertolt Brechtin näytelmässä Äiti. Teatteriseurue Maailmanpyörässä hän oli mukana useissa pienoisnäytelmissä. Jaaranen on näytellyt elokuvissa sivuosia, kuten Aki Kaurismäen ohjaamassa Arielissa sekä elokuvissa Kiljusen herrasväen uudet seikkailut ja Tanssi perhoseni tanssi.

Lapinlahden Linnut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaaranen liittyi huumoriyhtye Lapinlahden Lintuihin vuonna 1983. Yhtyeen eturivin esiintyjänä hän toimii laulajana ja soittaa trumpetin lisäksi eksoottisia Lapinlahden Linnuille tyypillisiksi muodostuneita soittimia, kuten asiakirjamappia ja viritettyä kaljakoria. Esiintymisten sketsiosuuksissa Jaarasella on yleensä myös keskeinen osuus. Matti Jaaranen on luonut Lapinlahden Lintujen logon ja yhtyeen tunnuksena toimivan kolmivarpaisen yksijalkaisen lintuhahmon. Hän on suunnitellut myös suuren osan yhtyeen levykansista.

Lisäksi Jaaranen on sanoittanut jonkun verran yhtyeen kappaleita.[2] Tv-esiintymisistä mieleenpainuvimmat Jaarasen työt ovat Lapinlahden Lintujen sketsisarjoissa Seitsemän kuolemansyntiä, Maailman kahdeksan ihmettä, Kuudesti laukeava, Lapinlahden Linnut Show, Lapinlahden Linnut ja Muuttuuko ihminen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Timo Rossi: Lapinlahden Linnut - Miksei asioista puhuta, s. 25. Helsinki: Docendo, 2023. ISBN 978-952-832-569-7.
  2. Matti Jaarasen sanoituksia Lapinlahden Linnuille Fono.fi. Viitattu 20.6.2015.

Aiemmat yhtyeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.