Ryhmäteatteri

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ryhmäteatterin näyttämö Helsinginkadulla.

Ryhmäteatteri on helsinkiläinen ammattiteatteri, joka on perustettu vuonna 1967. Teatterilla on näyttämö Kalliossa sekä Pengerkadulla että keväästä 2007 alkaen Kino Helsingin entisissä tiloissa Urheilutalossa Helsinginkadun varrella.[1] Lisäksi teatteri esiintyy kesäisin Suomenlinnassa. Ryhmäteatteri tuottaa vuosittain kolme ensi-iltaa, yhden kullekin näytäntökaudelle. Teatterissa pari kymmentä työntekijää. Sen tavoitteena on tuottaa monipuolisia, haasteellisia ja ennakoluulottomia esityksiä.

Toiminta alkoi Che Guevara -tuotannolla vuonna 1968. Vuonna 1969 syntyi Ryhmäteatteri ry, jonka perustajajäsenet olivat Petra Frey, Riitta-Liisa Helminen, Tiia Louste, Tarja Markus, Hannu Kahakorpi, Irma ja Timo Martinkauppi, Leena Uotila, Henri Kapulainen, Sirkka Hiltunen, Kim Kuusi, Ilkka Vanne ja Taisto-Bertil Orsmaa..[2]

Henkilöstö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2012 teatterin vakituista henkilökuntaa olivat ohjaaja Esa Leskinen sekä näyttelijät Juha Kukkonen, Minna Suuronen ja Robin Svartström.

Aiemmin näyttelijäkuntaan ovat kuuluneet mm. Pertti Sveholm ja Vesa Vierikko. Taiteellisena johtajana Leskisen rinnalla toimi pitkään Mika Myllyaho.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sanna Nikula (STT): Ryhmäteatteri antaa selviytymisoppia mökille (Uutislehti 100, 25.1.2007, s. 14)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ryhmäteatteri osti uuden näyttämön Helsingin Sanomat 2006
  2. Ryhmäteatteri täyttää 40 vuotta, Helsingin Sanomat 24.1.2007. Viitattu 4.5.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]