Mandariini (sarjakuvahahmo)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo sarjakuvahahmosta. Sanan muista merkityksistä on luettelo täsmennyssivulla.
Mandariini
MandariiniMARVEL.jpg
Mandariini, voimasormusten herra (taustalla velho Chen Hsu).
Luojat Stan Lee & Don Heck
Tiedot
Oikea nimi Ei tiedossa
Status Aktiivinen
Ryhmäsidokset Pahuuden Mestarit
Edelliset ryhmäsidokset Hiekkamiehen vanha liittolainen
Henkilöllisyydet Gene Khan, Zhang Tong
Sukulaiset Nimettömäksi jääneet isä, äiti ja täti (kaikki kuolleita), Mei-Ling (morsian, kuollut), Temujin (poika), Tšingis-kaani (oletettu esi-isä, kuollut)
Voimat Tieteellinen nero ja mestarillinen lähitaistelija. Puku, jossa vahva suojekenttä, kymmenen voimallista sormusta.

Mandariini on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä superroisto ja Rautamiehen pitkäaikainen arkkivihollinen. Hahmon loivat Stan Lee ja Don Heck. Mandariinin ensiesiintyminen tapahtui Tales of Suspense-lehden numerossa 50 (helmikuu 1964).

Suomessa Mandariini esiintyi ensimmäisen kerran Vihreä Mies Hulk-lehden numerossa 6 (1982) tarinassa Kosto on suloinen...!

Vuonna 2009 Mandariini oli listattu sijalle 81 IGN-sivuston laatimassa kautta aikain sata suurinta sarjakuvarikollista.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mandariini on erään Kiinan varakkaimman liikemiehen poika ajalta ennen vallankumousta. Suku väitti polveutuvansa Tšingis-kaanista, vaikka Mandariinin äiti olikin englantilainen aatelisnainen. Molemmat vanhemmat kuolivat pian pojan syntymän jälkeen ja Mandariini sai kasvatuksensa isänsä maailmalle katkeroituneelta siskolta.

Poika osoitti jo varhain tieteellistä neroutta ja käytti suuren perintönsä kouluttaakseen itseään tieteiden eri saroilla Kiinassa ja ulkomailla. Aikuistuttuaan hänestä tuli korkea-arvoinen valtion virkamies, mandariini ja hänet opittiin pian tuntemaan kautta Kiinan nerokkaana valtiomiehenä.

Kommunistisen puolueen valtaannousun jälkeen Mandariinilta kuitenkin riistettiin hänen asemansa, palatsinsa ja varakkuutensa. Katkeroituneena Mandariini vaelsi myyttiseen Henkien Laaksoon, josta hän toivoi löytävänsä keinon palauttaa kunniansa. Sieltä hän löysi muinaisen avaruusaluksen ja valtavan lohikäärmemaisen luurangon. Alus oli makluaaneiksi nimetyn sivilisaation ja luuranko aluksen kapteenin, Axonn-Karrin jäänne (makluaanien tunnetuin edustaja on Fin Fang Foom).

Mandariini tutkiskeli alusta vuosia ja oppi hyödyntämään sen voimanlähteinä toimivia kymmentä sormusta voimakkaina aseina. Voimasormuksillaan Mandariini alisti Laakson ympärillä asuvat asukkaat ja kohosi pian voimatekijäksi, jota edes virallinen hallitus uskaltanut vastustaa. Mandariini otti tavoitteekseen Kiinan ja tämän jälkeen koko maailman valloituksen.

Yksi ensimmäisistä askelista, joita Mandariini otti maailmanvalloituksessaan, oli amerikkalaisen ohjuskokeen sabotointi ja varkaus. Ohjukset olivat Antohony Starkin (alias Rautamies) luomia ja palauttaakseen ne haarniskoitu kostaja lensi Kiinaan etsimään niitä. Tämän jälkeen Mandariini ja Rautamies ottivat useasti yhteen. Mandariini yritti tuhota Stark-yhtiöt satelliitiltaan laukaistavalla kuolemansäteellä ja löysi avaruudesta peräisin olevan, 15-metrisen robotin, Ultimon tulivuoren kraatterista.

Huolimatta Ultimon valtavista voimista, robotti epäonnistui Rautamiehen tuhoamisessa. Kaikki Mandariinin yritykset ovat epäonnistuneet, mutta toisaalta myös Rautamies epäonnistui Mandariinin saattamisessa oikeuden eteen.

Mandariini ensiesiintymisessään Suomessa. Huomaa vanha puku.

Viidennellä kohtaamisellaan Rautamiehen onnistui ensimmäisen kerran voittaa vastustajansa fyysisesti, jolloin Mandariini pakeni satelliittinsa suojiin kiertoradalle. Sieltä hän kohdisti ”Vihasäteensä” supervoimaisiin yksilöihin, kuten Miekkamieheen, Elolaseriin ja Teloittajaan. Kostajat kuitenkin onnistuivat pysäyttämään Mandariinin säteet ja tuhoamaan hänen satelliittinsa.

Näihin aikoihin Mandariini sai itselleen pojan, Temujinin, jonka hän kylmästi sijoitti kaukaiseen luostariin. Tämän jälkeen Mandariini pystytti tukikohtansa Gobin autiomaahan ja kohdisti huomionsa Hulkin pysäyttämiseen. Mandariini liittoutui jopa Hulkin pitkäaikaisen vihollisen Hiekkamiehen kanssa, mutta epäonnistui tästäkin huolimatta[2] Lopulta Hulk tuhosi Mandariinin tukikohdan, mutta opittuaan virheistään Mandariini rakensi Hulk-androidin, jonka usutti Rautamiehen kimppuun. Yrittäessään surmata Tony Starkin silloisen tyttöystävän Janice Cordin, Mandariinin kihlattu Mei Ling kuitenkin pelasti naisen ja uhrasi samalla oman henkensä.

Uusi keho[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mandariini palasi Kiinaan ja etsi keinoja sormustensa voiman lisäämisessä. Hän löysikin tiedon Yin Silmä -nimisestä talismaanista, joka auttaisi häntä tehtävässä. Juonitteluillaan Mandariini manipuloi Epäinhimilliset hakemaan esineen hänelle, mutta Musta Salama voitti Mandariinin ja piilotti voimasormukset.

Epätoivoissaan Mandariini vaelsi takaisin Henkien Laaksoon ja löysi makluaanien avaruusaluksesta pannan, jonka avulla paikansi sormuksensa. Palatessaan linnaansa, Mandariini tajusi sen olevan toisen kiinalaisen mestaririkollisen, Keltaisen Kynnen valtaama. Seuranneessa taistelussa Mandariini haavoittui kuolettavasti, mutta kykeni pantansa avulla siirtämään tajuntansa sormuksiinsa.

Kynnen vallanhimoinen apuri Loc Do löysi sormukset ja aikoi käyttää niitä omiin tarkoituksiinsa, mutta Mandariini valtasi tämän mielen ja käyttäen Materian uudelleenjärjestelijäsormustaan muunsi Don kehon kopioksi omasta nuoremmasta kehostaan.

Rakennettuaan tuhotun linnansa uudelleen Mandariini yritti estää Stark-yhtiöiden Kiinan valloituksen. Salanimellä Zhang Tong Mandariini hyödynsi muinaisen salamurhaajakultin Käden palveluksia sekä murhasi että juonitteli estääkseen Starkin omat suunnitelmat.

Myöhemmin Mandariini tapasi muuttuneen Tajunnan, jonka pakkovärväsi alaisekseen. Tajunta käytti tuolloin Mandariinin sormuksia ja nimeä Lady Mandariini. Tajunta kuitenkin vapautui Mandariinin kontrollista Ryhmä-X-toveriensa Wolverinen ja Jubileen avulla. Tapahtunut johti Mandariinin ja Käden välirikkoon.

Mandariini sai myöhemmin tietää, että vanha velho Chen Hsu oli varastanut yhden hänen voimasormuksistaan. Vanha mies palautti kuitenkin sormuksen ja samalla Mandariinin muistot, jotka olivat sidotut hänen sormukseensa.

Käyttäen mahtavan lohikäärmeen, Fin Fang Foomin apua taistellessaan Kiinaa vastaan, Mandariini valloitti maasta viimein kolmanneksen. Sekä Tony Stark että James Rhodes, molemmat haarniskoituneina, yrittivät pysäyttää Mandariinin suunnitelmat.

Mandariini kuitenkin sai tietää, että ihmiskunnan keskellä ihmismuodossa piileskelleet makluaanit yrittivätkin valloittaa hänen avullaan maailman. Raivoissaan Mandariini liittoutui Rautamiehen kanssa ja tuhosi makluaanit ydiniskussa[3].

Myöhemmin Mandariini palautti kosmisen pahuuden talismaanin, Pimeyden Sydämen avulla Kiinan takaisin muinaisuuteen, mutta Rautamies pysäytti tapahtumat yhdessä Sotakoneen kanssa. Tämän jälkeen Mandariini otti yhteen Oravatytön kanssa (häviten karkeasti) ja Rautamiehen kadottua Onslaughtia vastaan käydyssä taistelussa, Mandariini yritti valloittaa Venäjän Taivaiden Lohikäärme- nimisen valtavan lentävän linnoituksen avulla.

Mandariini taisteli Kostajia vastaan ja Rautamiehen onnistui tuhota linnoituksen voimalähde, jolloin Taivaiden Lohikäärme putosi maahan ja murskautui yhdessä Mandariinin kanssa. Tämä saattaa kuitenkin olla väliaikaista, sillä Mandariini on useasti huijannut kuolemaa.

Temujin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rautamiestä onkin asettunut nykyään vastustamaan Mandariinin poika, Temujin. Temujin on luonteeltaan isäänsä henkisempi ja kontrolloi mestarillisesti chitään, kaiken elollisen elämänenergiaa.

Äskettäin Temujin vastaanotti paketin, jossa lepäsi hänen isänsä irtileikatut kädet ja kaikki kymmenen sormusta. Temujin tiesi, että oli hänen kunniakysymyksensä tuhota Rautamies ja palauttaa perheen kunnia. Nuori mies osoittautuikin vaaralliseksi vastustajaksi jopa ilman sormuksiaan. Rautamies voitti kuitenkin Temujinin, mutta vaikuttaa siltä, että Mandariinin sormukset korruptoivat nuorta miestä ja lisäävät hänen voimatasoaan entisestään.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mandariini osoittamassa sormustensa voimaa onnettomalle alaiselleen.

Mandariini on yksi nerokkaimmista miehistä Marvel-universumissa. Hän on tutkinut vuosia makluaanien tieteellisiä saavutuksia ja jopa kehittänyt näiden keksintöjä eteenpäin. Vaikka Mandariinilla ei olekaan omasta takaa supervoimia, hän on kuitenkin erinomainen voimistelija ja mestarillinen lähitaistelija halliten useita kamppailulajeja suvereenisti (erään kerran Mandariini murskasi taistelutaidoillaan joukon Käden ninjoja). Hän on tietoisesti alistanut ruumiinsa harjoituksille, jotka ovat kovettaneet hänen ihonsa ja lihaksensa. Niin Mandariini kykenee käsillään murskaamaan ilman voimasormustensa apua puuta, tiiliä ja jopa ohutta terästä. Käyttäessään apunaan pukunsa voimakentää, Mandariini on lyönyt kätensä läpi jopa Rautamiehen haarniskan suojaavan magneettikentän.

Mandariinin pääasialliset aseet ovat kuitenkin hänen voimasormuksensa, joita hän pitää käsissään. Sormusten toimintaa ei voi selittää nykyisen teknologisen tietämyksen puitteissa, mutta tiedetään niiden olevan miltei rajattoman energian lähteitä (sormukset toimivat ilmeisesti makluaanien avaruusaluksen voimanlähteinä). Sormusten avulla Mandariini hallitsee lukuisia voimia ja kykenee ilmeisesti myös yhdistelemään niitä. Sormusten voiman avulla hän on erään kerran jopa siirtänyt joukkueellisen kiinalaisia sotilaita silmänräpäyksessä Kuuhun.

Sormusten voimat ja sormet, joissa Mandariini niitä pitää luetellaan alempana:

 • Vasen pikkusormi — "Pakkassäde", jolla Mandariini voi vangita vastustajansa jään sisään tai luoda jäämuureja tukkiakseen takaa-ajajiensa tien. Sormuksen voiman avulla kohteen lämpötilan voi laskea miltei absoluuttiseen nollapisteeseen.
 • Vasen nimetön — "Mielisäde", joka lisää Mandariinin omia henkisiä kykyjä ja antaa hänelle kyvyn hallita muita eläviä olentoja. Mielenhallinta toimii kuitenkin vain viiden metrin etäsiyydeltä eikä sen voima riitä kuin yhteen olentoon kerrallaan.
 • Vasen keskisormi — "Sähkösäde", joka aikaansaa voimakkaan sähkölatauksen ja jopa sähkömagneettisia pulsseja. Latauksen voiman yläraja ei ole tiedossa.
 • Vasen etusormi — "Tulisäde", jolla Mandariini voi ampua lämpösäteilyä. Useimmiten Mandariini ampuu sormuksellaan liekinheitinmäisen tulisuihkun. Liekin lämpötilan ylärajat eivät ole tiedossa.
 • Vasen peukalo — "Valkoisen valon säde", hyödyntää sähkömagneettisen spektrin eri osia. Mandariini käyttää sädettään yleensä lasermaisena energiaiskuna.
 • Oikea peukalo — "Materian uudelleenjärjestelijäsäde", joka voi muokata substanssien atomeja ja molekyylejä. Mandariini käyttää tätä voimaansa useimmiten objektien muodon muuttamiseen, kuten maasta nousevan valtavan kivikäden nostamiseen, joka sitten vangitsee Mandariinin vastustajan. Sormuksella voisi kuitenkin myös muuttaa esim. vastustajan ympärillä oleva ilma myrkyllisiksi kaasuiksi.
 • Oikea etusormi - "Iskusäde", jolla Mandariini voi luoda murskaavan energia- tai painovoimaiskun. Käytönnässä säde on voimakas neutronisuihku, joka vastaa voimaltaan noin 15 kg TNT:a.
 • Oikea keskisormi - "Pyörresäde", joka antaa Mandariinille voiman hallita ilmaa ja tuulia. Säteen avulla Mandariini voi lentää.
 • Oikea nimetön - "Hajotussäde", joka murtaa atomien väliset sähköiset siteet. Toisin kuin muut sormukset, tämä säde vaatii kahdenkymmenen minuutin latausajan iskujen välillä.
 • Oikea pikkusormi - "Mustan valon säde", jolla Mandariini voi luoda täydellisen pimeyden vastustajansa ympärille.

Vuosien saatossa Mandariini on luonut voimakkaan psyykkisen siteen sormuksiinsa. Side on vahvistanut suunnattomasti hänen voimiaan ja siteen ansiosta kukaan muu kuin Mandariini ei kykene käyttämään sormuksia. Mandariini kykenee myös komentamaan sormuksiaan vaikka ne olisivat pitkänkin matkan päässä hänestä. Mandariini kykenee mielensä voiman avulla tarkkailemaan sormustensa lähellä tapahtuvia tapahtumia.

Jatkuva sormusten käyttö on muuttanut Mandariinin kädet vihreiksi ja suomuisiksi (kenties johtuen makluaanien lohikäärmemäisyydestä).

Mandariini muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mandariini Rautamiehen animaatiosarjassa.

Mandariini oli pääasiallinen vihollinen lyhytaikaisessa vuonna 1994 Rautamies-animaatiosarjassa. Hahmon ääninä toimivat Ed Gilbert ensimmäisellä tuotantokaudella ja Robert Ito toisella kaudella.

Sarjassa Mandariini on arkeologi, joka paetessaan aavikkorosvoja, putoaa muinaiseen katakombiin jonka uumenissa lepää muukalaisten avaruusalus. Avaruusaluksesta Mandariini löytää kymmenen voimallista jalokiveä, mutta toteaa että aavikkorosvot ovat surmanneet jopa hänen vaimonsa. Rosvojen jäljiltä ovat jääneet vain Mandariinin vaimon kymmnen sormusta, joihin tämä upottaa hankkimansa jalokivet. Sormusten sormiin paneminen muuttaa Mandariinia fyysisesti: hänen ihonsa muuttu vihreäksi, korvat suipoiksi ja hänen lihasmassansa kasvaa. Lopulta Mandariini hankkii ympärilleen lukuisia kätyreitä, kuten Harmaan Kalman, Elolaserin, MODOKin ja Mustan Ruoskan ja alkaa hyökkäillä arkkivihollisensa Rautamiehen kimppuun.

Sarjan lopussa Rautamiehen onnistuu heijastamaan Mandariini sormusten voiman takaisin tähän itseensä, jonka jälkeen Mandariini jää avuttomana aavikkorosvojen kynsiin.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2007 The Invincible Iron Manissä Mandariini teki pienen esiintymisen elokuvan lopussa, jossa Li Mein oli tarkoitus herättää Mandariini henkiin. Hahmon äänenä toimi Fred Tatasciore.

Heinäkuussa 2006 ohjaaja Jon Favreau kertoi sarjakuvamessuilla, että Mandariini tulisi olemaan Iron Man -elokuvan päävastustaja, mutta päätyi lopulta valitsemaan päävastustajaksi Iron Mongerin. Elokuvan ensi-ilta oli toukokuussa 2008. Mandariini esiintyy kuitenkin keväällä 2013 julkaistussa Iron Man 3:ssa. Mutta kyisessä elokuvassa Mandariini onkin Aldrich Killianin kehittämä hahmo omien rikollisten toimiensa salaamiseksi, kun taas hän värväsi "Mandariinin" esittäjäksi brittiläisen ja alkoholiongelmaisen näyttelijän Trevor Slattery. Slatterya elokuvassa näyttelee Ben Kingsley.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1966 Bernard Cowan Rautamies
1994 Ed Gilbert Rautamies
1995–1996 Robert Ito Rautamies
2006 James Sie Marvel: Ultimate Alliance
2007 Fred Tatasciore The Invincible Iron Man
2009 Vincent Tong Iron Man: Armored Adventures
2013 Ben Kingsley Iron Man 3

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Mandarin is number 81 IGN Viitattu 14.10.2009 (englanniksi)
 2. Vihreä Mies Hulk #6 (1982). Mail-Man Ky.
 3. MARVEL #3 & 8 (1992). Kustannus Oy Semic.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]