Ryhmä-X

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo supersankariryhmästä ja sarjakuvasta. X-Men-sanan muista merkityksistä katso täsmennyssivu.
Ryhmä-X:n ensimmäisen oman suomenkielisen julkaisun kansi (kustantanut Kustannus Oy Semic).

Ryhmä-X (engl. X-Men) on yksi Marvelin vanhimmista sarjakuvista, joka kertoo mutanteista koostuvasta supersankarijoukosta. Ryhmä-X:n loivat Stan Lee ja Jack Kirby. Ensimmäinen numero X-Men #1 ilmestyi vuonna 1963. Sarjakuvasta on tehty televisiosarjoja, elokuvia ja videopelejä.

Alkuperäinen Ryhmä-X[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Professori Charles Xavier perusti Lahjakkaiden nuorten koulun, jonka suojissa Ryhmä-X toimii. Itse asiassa Xavier on voimakas mutantti, telepaatti, joka opettaa nuoria mutantteja tulemaan toimeen voimiensa kanssa ja käyttämään niitä ihmiskunnan auttamiseen.

Lee ja Kirby eivät kirjoittaneet sarjaa kovinkaan kauan, ja heidän tilalleen tuli uusia kirjoittajia, kuten Roy Thomas, Werner Roth ja Jim Steranko. Lehti ei menestynyt alussa hyvin, mutta sitä ei kuitenkaan missään vaiheessa lopetettu. Numerosta 67 alkaen lehdessä nähtiin pelkkiä uusintoja, kunnes erikoisnumerossa Giant-sized X-Men esiteltiin uusi ryhmä, joka jatkoi seikkailujaan numerosta 94.

Alkuperäisessä ryhmässä oli viisi jäsentä:

  • Ihmetyttö (Jean Grey), Telepaatti ja telekineetikko
  • Peto (Henry "Hank" McCoy), Erikoisen ketterä ja normaalia ihmistä voimakkaampi
  • Enkeli (Warren Worthington III), Suuret siivet, erittäin tarkat silmät ja ontto luuranko
  • Jäämies (Robert "Bobby" Drake), Luo orgaanista jäätä ilmakehän kosteudesta ja kykenee muokkaamaan sitä
  • Kyklooppi (Scott "Slim" Summers), Ampuu silmistään voimakkaita optisia salamoita, joita voi hallita vain erikoisvalmisteisilla rubiinikvartsi-laseilla tai visiirillää

X-Men #1 esitteli lukijoille myös Ryhmä-X:n päävihollisen, Magneton. Tämä erittäin voimakas mutantti pystyy kontrolloimaan magneettikenttiä ja haluaa mutanttien hallitsevan ihmiskuntaa. Myöhemmin paljastettiin, että Magneto ja Charles Xavier olivat kerran olleet parhaita ystäviä. Magneton mielipiteet ja tavoitteet olivat saaneet alkunsa hänen keskitysleirikokemuksistaan.

Magneto ja hänen muodostamansa Pahojen Mutanttien Veljeskunta olivat Ryhmä-X:n alkuaikojen voimakkaimmat vastustajat. Muita vastustajia olivat esimerkiksi Juggernaut (Cain Marko), joka on Xavierin supervahva velipuoli, sekä Vahdit, jotka ovat mutantteja metsästäviä jättiläisrobotteja. X-miehet kohtasivat usein myös nyt unhoon jääneitä mutanttirikollisia, hirviöitä ja ulkoavaruuden muukalaisia.

Uusi Ryhmä-X[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lei Wein ja Dave Cockrum loivat aivan uuden ryhmän Giant-Size X-Men-lehden ensimmäisessä numerossa.

Siinä missä vanha lehti kertoi teineistä, uusi ryhmä muodostui aikuisista, jotka olivat jo löytäneet oman paikkansa maailmassa.

Wein oli mukana vain muutaman numeron ajan ja pian hänen tilalleen tuli Chris Claremont. Myös Cockrum jätti lehden muutaman vuoden kuluttua, ja hänen seuraajakseen tuli John Byrne. Myöhemmin sarjaa kuvittivat muun muassa Paul Smith, John Romita Jr., Art Adams ja Marc Silvestri.

Uuden Ryhmä-X:n ensimmäisessä kokoonpanossa olivat Wolverine (James "Logan" Howlett), Storm (Ororo Munroe), Painajainen (Kurt Wagner), Kolossi (Piotr Rasputin), Ulvoja (Sean Cassidy), Aurinkotuli (Shiro Yoshida) ja Myrskylintu (John Proudstar).

Ryhmä X:n jäseniä ja liittolaisia sekä heidän kykyjään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Oikea nimi Supervoimat Muuta
Aurinkotuli Shiro Yoshida Aurinkotulen hallinta. Menetti voimansa Roguelle. Suojelee Japania voimillaan
Aurora Jeanne-Marie Beaubier Supernopea ja osaa lentää Kaksoisveli Jean-Paul Beaubier (Pohjantähti), jolla on samat voimat.
Cable Nathan Christopher Charles Summers Telepaatti ja telekineetikko Scott Summersin ja Madelyne Pryorin lapsi, joka varttui tulevaisuudessa.
Chamber Jonothon Evan Starsmore Psyykkisen energian hallinta. Kuulunut Generation X:ään
Dazzler Alison "Ali" Blaire Voi muuttaa ympärillään olevan äänen tappavaksi tai häikäiseväksi valoksi. Hän ei voi muokata omasta äänestään valoa.
Elohopea Pietro Maximoff Supernopeus Magneton poika ja alkuperäisen Mutanttien Veljeskunnan entinen jäsen, joka liittyi myöhemmin Kostajiin sisarensa Purppuranoidan kanssa. Toiminut myös Tekijä-X:n jäsenenä.
Emma Frost Emma Grace Frost Timantti-iho ja telepaatti. Hän on ollut aiemmin Ryhmä-X:n vihollinen, Helvetintulen Klubin Valkoinen Kuningatar. Nykyisin hän on Ryhmä-X:n jäsen.
Forge Ei tiedossa Kyky keksiä ja rakentaa nykyteknologiaa kehittyneempiä aseita ja teknologiaa Hän on rakentanut itselleen käden ja jalan sodassa menettämien raajojensa tilalle ja oli Stormin rakastaja.
Gambiitti Remy LeBeau Kineettisen energian lataaminen elottomiin esineisiin Varaskillan johtaja
Havok Alexander "Alex" Summers Auringon ydinenergiaan pohjautuva voima Kykloopin nuorempi veli.
Hellion Julian Keller Telekineetikko Menetti molemmat kätensä numerossa "X-Force" vol. 3 #27 (2010) taistellessaan Nimrod-armeijaa vastaan.
Hurjapää Kykenee lukemaan kohteiden "tulevaisuutta" ja on yliluonnollisen onnekas Kotoisin toisesta ulottuvuudesta, jossa hän on ollut sekä Mojon orja että vastustaja.
Ihmetyttö / Feeniks Rachel Summers Telepaatti ja telekineetikko Scott Summersin ja Jean Greyn lapsi vaihtoehtoisesta tulevaisuudesta, Cablen sisar.
Ihmetyttö / Feeniks / Pimeä Feeniks Jean Grey Telepaatti ja telekineetikko Tunnettiin aiemmin nimellä Ihmetyttö.
Juggernaut Cain Marko Saanut äärettömän suuret voimat ja vahingoittumattomuuden Cyttorakin rubiinista. Aluksi yksi vaarallisimmista vihollisista, myöhemmin liittynyt Ryhmä-X:ään. Omistaa telepatialta suojaavan kypärän.
Jubilee Jubilation Lee Pyrokineettisen energian hallinta, kadotti voimansa Purppuranoidan menetettyä järkensä. Muututtuaan vampyyriksi Jubilee on yli-inhimillisen voimakas ja nopea ja omaa tarkat aistit sekä kyvyn parantua nopeasti. Jubilee muuttui vampyyriksi ja joutuu nykyään juomaan verta selviytyäkseen.
Jäämies Robert "Bobby" Drake Voi jäädyttää esineitä tai luoda jäätä ilmankosteudesta. Yksi alkuperäisistä Ryhmä-X:n jäsenistä.
Kangastus Danielle "Dani" Moonstar Psyykkiset voimat joihin kuuluu mm. illuusioiden luominen ja eläinten kanssa kommunikoiminen telepaattisesti. Menetti voimansa Purppuranoidan seottua. Palvellut Asgardissa valkyriana.
Kanuunankuula Samuel "Sam" Guthrie Voi lentää miltei vahingoittumattomassa suojakentässä ja on kuolematon (ei siis vanhene, voi kuolla väkivalloin) Useat sisarukset ovat myös mutantteja.
Kolossi Piotr "Peter" Rasputin Pystyy muuttamaan ruumiinsa orgaaniseksi teräkseksi saaden näin yli-inhimilliset voimat ja vahvan suojan. Kuoli kerran, mutta "heräsi" henkiin myöhemmin.
Koodi Douglas "Doug" Ramsey Kykenee intuitiivisesti ymmärtämään mitä tahansa kieltä mukaan lukien ohjelmointikieltä ja kehonkieltä. Kuoli numerossa "New Mutants" vol. 1 # 90 (1988). "Herätettiin" eloon Tekno-orgaanisen viruksen avulla.
Kyklooppi Scott "Slim" Summers Pystyy ampumaan "optisia salamoita" silmistään. Kyklooppi ei voi kontrolloida säteitään itse vaan käyttää siihen kvartsilaseja tai visiiriään. Ryhmän nykyinen johtaja.
Magneto Max Eisenhardt a.k.a. Erik Magnus Lehnsherr Kykenee hallitsemaan magneettikenttiä, joka mahdollistaa esimerkiksi lentämisen maan magneettikentässä. Magneto menetti voimansa oman tyttärensä, Purppuranoidan "M-päivän" aiheuttamana, mutta sai ne myöhemmin takaisin. Alun perin vihollinen. Oli hetken Ryhmä-X:n jäsen ja lupasi Charles Xavierille huolehtivansa ryhmästä. Luopui johtajuudesta Xavierin palattua ja oli jonkin aikaa taas vihollinen, mutta on jälleen Ryhmä-X:n liittolainen.
Mimic (Miimi) Calvin "Cal" Rankin Pystyy matkimaan lähellään olevien mutanttien voimia Mahdollisesti Ryhmä-X:n ensimmäinen jäsen, joka ei ole mutantti. Kuulunut myös Mutanttien Veljeskuntaan ja Norman Osbornin Ryhmä-X:ään
Monikko James "Jamie" Madrox Kykenee luomaan fyysisiä kopioita itsestään Tekijä-X:n pitkäaikainen jäsen ja nykyisen version johtaja.
Morph/Changeling (Morf) Kevin Sydney Muodonmuuttaja Oli alun perin vihollinen, mutta paransi tapansa. Ensimmäinen Ryhmä-X:n jäsen, joka kuoli.
Murska Sarah (koko nimeä ei tunneta) a.k.a. Sarah Rushman Luiden liikakasvu, joista hän voi valmistaa teräviä piikkejä ja kestävän panssarin. Menetti voimansa Purppuranoidan seottua. Entinen Morlokki.
Myrskylintu John Proudstar Yli-inhimillisen voimakas, nopea ja kestävä. Ensimmäinen ja alkuperäinen Myrskylintu (sarjakuvahahmo).
Painajainen Kurt Wagner Teleportaatio, seinillä kiipeily ja kyky kadota varjoihin Painajainen on myös erittäin notkea akrobaatti.
Peto Henry "Hank" McCoy Yli-inhimilliset voimat ja ketteryys, normaalia nopeampi paranemiskyky Alkuperäisen ryhmän jäsen.
Piispa Lucas Bishop Kykenee absorboimaan energiaa ja suuntaamaan sitä käsivarsistaan Piispa tulee tulevaisuudesta.
Pohjantähti Jean-Paul Beaubier Supernopea ja osaa lentää Kaksoissisko Jeanne-Marie Beaubier (Aurora) jolla on samat voimat kuin Pohjantähdellä
Polaris Lorna Dane Magneettikenttien manipulaatio. Polaris menetti voimansa Purppuranoidan seottua. Sai myöhemmin voimansa takaisin. Magneton tytär. Kuului välissä Maraudereihin, muttei ollut oma itsensä. Tällöin häntä hallitsi Malice-niminen mutantti joka voi vallata henkilön ruumiin.
Professori X Charles Xavier Cablen jälkeen maailman voimaikkain telepaatti. Koska Cablella ei ole tarpeeksi taitoja käyttää voimiaan, Charles on häntä voimakkaampi. Charles menetti voimansa Purppuranoidan seottua, mutta sai ne myöhemmin takaisin. Ryhmä-X:n perustaja.
Purppuranoita Wanda Maximoff Taianomainen kyky muokata todellisuutta. Purppuranoidan voimat ovat epäselvät eikä niiden rajoja tunneta. Yleensä hän hallitsee eräänlaisia noidannuoliksi kutsuttuja energia ammuksia, mutta seotessaan hän kykeni jopa poistamaan lähes kaikkien maailman mutanttien voimat. Toisinaan hänen on sanottu manipuloivan kaaostaikaa. Magneton tytär ja alkuperäisen Mutanttien Veljeskunnan entinen jäsen, joka liittyi myöhemmin Kostajiin yhdessä veljensä Elohopean kanssa.
Pyro John Allerdyce Hallitsee tulta Pyro kuului Ryhmä-X:ään vain elokuvassa X-Men 2, sarjakuvissa Pyro oli rikollinen ja kuului Mutanttien Veljeskuntaan. Sarjakuvassa Pyro kuoli perintövirukseen.
Rogue Anna-Marie (Sukunimeä ei tiedetä.) a.k.a. Anna-Marie Darkholme Imee kosketuksellaan supervoimat ja muistot. Roguella oli aikoinaan myös rikollisurallaan Carol Danversilta imetyt voimat, joihin kuului kyky lentää, yli-inhimillinen voima ja haavoittumattomuus ja jonkin aikaa hän omasi myös Aurinkotulen voimat. Rogue on sittemmin menettänyt kaikki omaksumansa voimat. Elokuvissa Roguella ei ole Carol Danversilta imettyjä supervoimia. Rogue on menettänyt kaikki omaksumansa voimat ja hänellä on nyt vain omat alkuperäiset mutanttivoimansa, jotka hän on viimein saanut hallintaansa.
Räpäys Clarice Ferguson Teleportaatio Kauan kuolleeksi luultu, mutta paljastettu olevan elossa.
Sotakone Ei tiedossa Tekno-orgaaninen virus Kotoisin avaruudesta.
Sotapolku/Myrskylintu James Proudstar Tarkat aistit, Yli-inhimillisen voimakas, nopea ja kestävä. Alkuperäisen Myrskylinnun nuorempi veli.
Storm Ororo Munroe Hallitsee säätä ja luonnonvoimia Toimi välillä Morlokkien hallitsijana voitettuaan heidän edellisen johtajansa Calliston kaksintaistelussa.
Susi Rahne Sinclair Pystyy muuttumaan sudeksi, tarkka vainu ja jäljityskyky Uusien Mutanttien jäsen.
Tajunta Elizabeth "Betsy" Braddock Telepaatti ja telekineetikko Kapteeni Britannian sisko.
Toukka Japheth Elää symbioosissa kahden toukkamaisen olennon kanssa Kuului Veljeskuntaan.
Ulvoja Sean Cassidy Yliäänihuuto, joka voi murskata esimerkiksi panssaria Generation X:n johtaja.
Varjokissa Katherine "Kitty" Pryde Pystyy säätelemään molekyylitiheyttään ja näin muuttumaan aineettomaksi.
Wolverine James Howlett, alias Logan Tarkat aistit, kyky parantua hyvin nopeasti ja kynnet (aluksi luuta, mutta Ase-X projektissa ne päällystettiin adamantiumilla) Wolverinella on myös adamantium päällysteinen luuranko, joka laitettiin hänelle kokeessa jossa yritettiin luoda supersotilaita.
X-23 Laura Kinney Tarkat aistit, kyky parantua hyvin nopeasti ja kynnet (aluksi luuta, mutta ne päällystettiin adamantiumilla) Wolverinen naispuolinen klooni.
X-Mies Nathaniel "Nate" Grey Telepaatti ja telekineetikko Scott Summersin ja Jean Greyn biologinen poika vaihtoehtoisesta aikavirrasta.

Ryhmä-X-lehdet Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomeksi Ryhmä-X alkoi ilmestyä vuonna 1982 Ihmeneloset-sarjakuvalehden jatkosarjana. Suomentaja käytti tuolloin Ryhmä-X:stä nimitystä X-miehet. X-miehet oli Ihmenelosten jatkosarjana vuoteen 1984 asti, jolloin Ihmeneloset lakkautettiin. Samana vuonna Ryhmä-X sai oman suomenkielisen lehtensä. Ryhmä-X ilmestyi yhtäjaksoisesti vuosina 1984-1996. Lehti alkoi ilmestyä uudestaan vuonna 2001. Numerossa 12/2011 ilmoitettiin, että lehti ilmestyy vuonna 2012 ainoastaan 4 kertaa normaalin 12 sijaan. Lehti sai kuitenkin vielä jatkoaikaa[1], kunnes se vuoden 2013 lopussa viimein lakkautettiin täyttymättömiin markkinaodotuksiin vedoten.[2]

Ryhmä-X muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Ryhmä-X:stä tehty elokuva elokuva, X-Men, sai ensi-iltansa vuonna 2000 ja oli erittäin suosittu. Jatko-osa X-Men 2 sai ensi-iltansa vuonna 2003 ja jatkoi suosiota. Kolmas elokuva, X-Men: Viimeinen kohtaaminen sai ensi-iltansa vuonna 2006. Vuonna 2009 ensi-iltansa sai sarjan neljäs elokuva X-Men Origins: Wolverine, joka kertoo ajasta ennen kolmea elokuvaa. Elokuvassa keskitytään Wolverinen elämänvaiheisiin, mutta se myös vastaa moniin aiempien elokuvan asettamiin kysymyksiin. Vuonna 2011 ensi-iltansa saanut X-Men: First Class kertoo Professori Xavierin nuoruudesta ja tämän ystävyydestä Magnetoon, mutanttiakatemian perustamisesta ja ajasta, jolloin mutantit paljastavat itsensä maailmalle.

Animaatiosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pryde of the X-Men[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryhmä-X Pryde of the X-Men-animaatiossa

Ryhmä-X:stä julkaistiin ensimmäinen animaatio vuonna 1989 Pryde of the X-Men, jonka oli tarkoitus aloittaa animaatiosarjan. Noin puolituntia kestänyt jakso sai kuitenkin todella paljon kritiikkiä, jonka vuoksi sen tuottaminen jäi kesken.

X-Men[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

X-Men animaatiosarjan DVD:n kansi

Muutama vuosi myöhemmin Marvel Productionsin tuottamana syntyi varsinaisesti ensimmäinen Ryhmä-X:ään perustuva animaatiosarja X-Men, jonka avausjakso edellisen animaation tavoin oli kriittinen. Tuotannon ollessa vielä kesken animoinnin suhteen se päätettiin silti esittää televisiosta 31. lokakuuta 1992. Sarjan kolmannesta jaksosta eteenpäin animointi pysyi tuotannon mukaisesti hyvänä. X-Men sarja nousi samalla 1990-luvun suosituimpiin animaatiosarjoihin ja on edelleen monien sarjakuvafanien mielestä lähimpänä alkuperäisten sarjakuvien tarinoita, sekä hahmojen luonteet pysyivät uskollisena sarjakuville. Sarja päättyi lopulta vuonna 1997, jonka aikana siitä oli tuotettu 76 jaksoa. Se ei kuitenkaan saanut kriitikoilta mitään tunnustusta suuresta suosiosta huolimatta.

Hämähäkkimiehen animaatiosarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Ryhmä-X Hämähäkkimiehen animaatiosarjassa

X-Menin kanssa samaan aikaan esitetyssä sarjassa, Hämähäkkimiehen-animaatiosarjassa kaikki päähahmot X-Menistä esiintyivät viidessä jaksossa. Tosin Stormia lukuun ottamatta, muut esiintyivät vain kahdessa jaksossa. Syy miksi näin oli, oli koska kaikkien vierailevien X-Menien äänet olivat samat, kuin heidän omassa sarjassaan ja studio ei halunnut maksaa uudestaan suuria maksukustannuksia tuoda koko porukkaa uudestaan uusimaan roolejaan. Stormin ääninäyttelijä sattui olemaan lähistöllä joten hän pystyi uusimaan roolinsa helposti.

Jaksot, jossa Ryhmä-Xn jäseniä esiintyi:

17 "Hämähäkkimutantti",
18 "Mutanttien kosto" ja
61-63 "Salatut sodat" (vain Storm)

X-Men: Evolution[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

X-Men Evolution-sarjan päähahmot

Kolmas animaatio ja samalla toinen sarja esiteltiin vuonna 2000, kun Film Romanin tuottamana X-Men: Evolution esitteli sankarit teini-ikäisinä, jotka olivat vasta tutustuneet uusiin kykyihinsä. Sarja esitteli samalla uusia hahmoja kuten X-23 ja Spyke. Muun muassa Wolverinen naisklooni X-23 nousi oman jaksonsa myötä suosituksi hahmoksi, jonka myötä siitä tehtiin oma 6-osainen minisarjakuva. Pääosin sarjan ensimmäinen tuotantokausi käsitteli Ryhmä-X:n ryhmän muodostumista sekä taistelua Magnetoa ja Veljeskuntaa vastaan, joka jatkuu myös toisella tuotantokaudella. Kolmas ja neljäs tuotantokausi käsittelee erihahmojen elämää henkilökohtaisesti, sekä yhdistää heidät pieniin ryhmiin erilaisia uhkia vastaan. Evolutionin ollessa enemmän suunnattu lapsille, kuin edellinen animaatio se ei saanut samanlaista suosiota. Kriitikot kuitenkin palkitsivat sarjan kahdesti Daytime Emmylla parhaasta äänitehosteista.

Wolverine and the X-Men[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryhmä-X Wolverine and the X-Men sarjassa

Wolverine and the X-Men on Marvel Studiosin tuottama ja Sarjasta tuotettiin 26 jaksoa, joiden esitys alkoi latinalaisessa amerikassa 25. elokuuta 2008 portugaliksi dubattuna. Kanadassa sarjaa on esitetty 6. syyskuuta 2008 lähtien ja Yhdysvalloissa sarjan alkoi Nicktoons Networkilla 23. tammikuuta 2009.

Kuten nimestä voi päätellä, sarja keskittyy pääasiassa Wolverineen, mutta myös muut ryhmän jäsenet ovat vahvasti mukana. Sarjassa seurataan vuoroin Wolverinen ja Ryhmän-X:n edesottamuksia nykyajassa, kuin myös Xavierin tulevaisuudessa.

Sarja päättyi ensimmäisen kauden jälkeen Britanniassa maaliskuussa 2009 ja Yhdysvalloissa marraskuussa 2009. Osaksi syyksi on epäilty sarjan päättymistä Disneyn ostaessa Marvel-yhtiön. Huhtikuussa 2010 Chicago Comic & Entertainment Expo tapahtumassa ilmoitettiin sarjan loppumisen syyksi taloudelliset vaikeudet ja hahmojen käyttöoikeudet. Sarjan toisesta tuotantokaudesta oli jo tehty materiaalia mahdollista toistatuotantokautta varten. Esimerkiksi Deadpoolin ja Havokin piti esiintyä seuraavalla kaudella.

Sarjan hahmot ovat pääasiassa pukeutuneet vuoden 2004 X-Men ReLoad -nimisen uudistetun sarjakuvan mukaisesti.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryhmä-X:n jäseniä on esiintynyt usein videopeleissä.

Storm, Wolverine, Kyklooppi ja Gambiitti esiintyvät Software Creationsin vuonna 1992 julkaisemassa Spider-Man and the X-Men: Arcade's Revenge -pelissä.Wolverine esiintyi pelattavana hahmona Activisionin 2003 julkaisemassa X2: Wolverine's Revenge -pelissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://blogi.egmontkustannus.fi/2012/04/18/ryhma-x-ja-vuosi-2012/#overall
  2. Egmontin tiedote lehden tilaajille 25. marraskuuta 2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ryhmä-X.