Purppuranoita

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Purppuranoita
ScarletwitchHanson.jpg
Purppuranoita (kuvitus: Eric Wolfe Hanson).
Luojat Stan Lee & Jack Kirby
Tiedot
Oikea nimi Wanda Django Maximoff
Status Aktiivinen
Pituus 169 cm
Paino 58 kg
Ryhmäsidokset Pahojen mutanttien veljeskunta, Kostajat, Puolustajat, M:n huone
Henkilöllisyydet Wanda Frank, Ana Maximoff
Sukulaiset Pietro (Elohopea, veli), Anya (sisko, kuollut),(Magneto, isä), Magda (äiti, oletettavasti kuollut), Lorna Dane (Polaris, sisarpuoli), Vision (aviomies), Thomas Shepard & William Kaplan (lapset), Maximoff, Django (ottoisä, kuollut), Maximoff, Marya (ottoäiti, kuollut), Kristalli (käly), Maximoff, Luna (veljentytär)
Voimat Todellisuuden ja todennäköisyyksien muokkaus, luontainen ja opittu magian käyttö, kyky luoda voimakenttä.

Purppuranoita, oikealta nimeltään Wanda Maximoff, on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä supersankaritar ja Kostajien jäsen. Purppuranoita on mutantti ja toimi ennen liittymistään Kostajiin isänsä Magneton Pahojen mutanttien veljeskunnassa. Purppuranoidan loivat käsikirjoittaja Stan Lee ja taiteilija Jack Kirby. Hahmon ensiesiintyminen tapahtui amerikkalaisen Uncanny X-Men -lehden numerossa 4 (maaliskuu 1964).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wanda Maximoff on Magnus-nimisen mutantin ja mustalaisnainen Magdan lapsi. Juuri ennen synnytystä Magda pakeni Magneton luota, pelästyneenä tämän yllättävistä voimista ja maailmanvalloitusaikeista. Etsiessään suojaa tieteellisestä palatsista Wundagore-vuorella pikkuruisessa Transian valtiossa, Magdan otti sisään Bova, Kehittäjän lehmästä luoma nainen. Magda synnytti kaksoset, pojan ja tytön Bova kätilönään. Vieläkin peloissaan miehestään Magda jätti Bovalle viestin ja vaelsi kylmään erämaahan kuolemaan. Tuntien, ettei ollut oikein kasvattaa kahta normaalia lasta eläinihmisten keskellä, Bova helpottui, kun muutama yö myöhemmin Euroopassa lomaillut amerikkalainen pariskunta Robert ja Madeline Frank tulivat myös Wundagoreen etsimään apua. Bovan tarkoituksena oli antaa muutaman päivän ikäiset kaksoset parille kasvatettavaksi. Huonoksi onneksi pariskunnan lapsi syntyi kuolleena ja Madeline kuoli komplikaatioihin. Bova esitteli kaksoset Robert Frankille hänen omina lapsinaan toivoen heidän vähentävän hänen suruaan. (Vuosia myöhemmin Frank ja kaksoset luulivat, että hän oli heidän oikea isänsä.) Frank kuitenkin pakeni palatsista, ja Bova esitteli kaksoset mestarilleen Kehittäjälle, joka suostui etsimään ihmisvanhemmat lapsille.

Kehittäjä löysikin sopivat vanhemmat, Django ja Marya Maximoffin, jotka olivat menettäneet omat lapsensa Anan ja Mateon sodassa. Maximoffit hyväksyivät Kehittäjän oudot lahjat, kertoen heidän nimiensä olevan Wanda ja Pietro, nimet jotka heidän oikea äitinsä oli antanut heidän syntyessään. Maximoffit rakastivat lapsia kuten omiaan. (Vuosia myöhemmin Django luuli Wandan ja Pietron olevan hänen lapsensa Ana ja Mateo.) Nuorina Wanda ja Pietro huomasivat omistavansa outoja kykyjä. Wanda huomasi pystyvänsä tekemään outoja asioita tehdessään tietyn liikkeen tietyssä mielentilassa. Kun Django alkoi varastella ruokaa perheelleen, raivostuneet kyläläiset hyökkäsivät mustalaisleiriin. Käyttäen ilmiömäistä nopeuttaan Pietro pakeni leiristä sisarensa kanssa. Tapaus oli niin traumaattinen, etteivät he muista lapsuudestaan mitään pieniä yksityikohtia lukuunottamatta. Seuraavien muutamien vuosien aikana Wanda ja Pietro vaelsivat Keski-Euroopassa nukkuen taivasalla.

Eräänä päivänä Wanda sytytti vahingossa talon palamaan kontrolloimattomilla hex-voimillaan, ja joutui taikauskoisen väen jahtaamaksi. Huolimatta Pietron yrityksistä puolustaa häntä heidät voitettiin ja olivat juuri joutumassa lynkatuiksi kun Magneto tuli ja pelasti heidät. Tietämättä olevansa heidän isänsä Magneto painosti heidät liittymään Pahojen Mutanttien Veljeskuntaansa, puki heidät ja nimesi Purppuranoidaksi ja Elohopeaksi. He palvelivat Magnetoa kuukausien ajan, mutta kun Muukalainen sieppasi Magneton Maasta, he jättivät veljeskunnan ja anoivat Kostajien jäsenyyttä. Heidät ja Haukansilmä päästettiin ryhmään, kun suuri osa Kostajien vakiojäsenistä oli lomalla.

Eräässä Kostaja-uransa vaiheessa Purppuranoita opiskeli magiaa oikean noidan, Agatha Harknessin opetuksessa. Noituuden mielenhallinta auttoi Purppuranoitaa keskittymään ja antamaan hänelle suuremman vallan mutanttihexistään. Ollessaan Kostajien aktiivijäsen Purppuranoita tapasi, rakastui ja nai synteettisen miehen Visionin. Muutaman vuoden he elivät Kostajien kartanossa säästäen rahojaan. Viimein he pystyivät ostamaan oman talon New Jerseyn Leoniasta ja jättivät aktiiviuran. He palasivat palvelukseen, kun Annihilus uhkasi Baxter-rakennusta nollauskentällään. Vision ryhtyi Kostajien johtajaksi, kun suurin osa vanhoista Kostajiesta katosi taistelemaan ensimmäistä Salattua Sotaa. Useiden viikkojen kuluttua Vision luopui johtajuudesta ja pariskunta palasi Leoniaan. Muuttamalla todennäköisyyksiä Wandan onnistui tulla raskaaksi keinotekoiselle Visionille. He saivat kaksoset Thomasin ja Williamin.

Sittemmin heidän lapsensa vietiin heiltä, Vision purettiin ja pariskunta joutui eroamaan. Ihmemiehen palattua eloon Wanda on alkanut tuntea vetoa häneen.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Purppuranoita voi muokata todellisuutta miltei miten haluaa, muttei hallitse voimiaan. Tämän vuoksi hän on alitajuisesti yhdessä vaiheessa luonut itselleen jopa kaksi lasta. Myös voimakentän luomisessa on ongelma; Näkymätön Nainen pystyy myös luomaan ja hallitsemaan niitä. Kerran taistelussa Ihmenelosia vastaan hän käytti voimakenttää Susan Stormia vastaan ja hävisi Susanille. Muokattuaan maailman täysin uusiksi House of M ja asian selvinneen joukolle sankareita sekä hänen isälleen Magnetolle hän palautti maailman muuten ennalleen mutta kostoksi isälleen poisti maailmasta lähes kaikki mutantit poistamalla mutanttien DNA:sta heidän mutaationsa. Täten kaikki, joihin tämä vaikutti, muuttuivat tavallisiksi ihmisiksi. Tämän uhreihin kuuluivat muun muassa Jubilee, Jäämies, Charles Xavier (Professori X), Blob ja Magneto. Kaiken kaikkiaan mutanttien määrä putosi tämän vuoksi miljoonista joihinkin satoihin.