Punakallo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Punakallo
Punakallo, Kapteeni Amerikan arkkivihollinen
Punakallo, Kapteeni Amerikan arkkivihollinen
Luoja(t)

(I) Joe Simon & Jack Kirby

(II) Tony Isabella & Sal Buscema
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen (I) Captain America Comics #7 (1941) (II) Captain America Comics #1 (1941) (III) Captain America Comics #61 (1947)
Henkilötiedot
Oikea nimi (I) Johann Schmidt (II) George John Maxon (III) Albert Malik
Status

(I) aktiivinen

(II) kuollut (III) kuollut
Pituus 185 cm (188 cm)
Paino 91 kg (108 kg)
Ryhmäsidokset NSDAP, Hydra, AIM, Vihanlietsoja, Alamaailman Vitsaus
Henkilöllisyydet (I) Dell Rusk, Bettman P. Lyles, Tuhannen kasvon agentti, Cyrus Fenton, Opettaja, Tod March, John Smith, Aleksander Lukin (II) senaattori Joseph McRooter
Voimat Sekä (I) Kapteeni Amerikan kloonattu supersotilasseerumilla kyllästetty keho, lähitaistelun mestari, taitava taktikko, poliittinen nero, erinomainen ampuja (II) harjaantunut terroristi, lähitaistelija ja ampuja (III) Taitava taktikko, poliittinen nero
Suhteet
Sukulaiset (I) Hermann Schmidt (isä, kuollut), Martha Schmidt (äiti, kuollut)

Punakallo (engl. Red Skull) on nimi kolmelle eri Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvälle superroistolle. Kaksi ensimmäistä Punakalloa toimivat natsi-Saksan tiedustelupalvelun tehtävissä, kolmas Punakallo toimi Neuvostoliiton palveluksessa. Punakallon ensiesiintyminen tapahtui yhdysvaltalaisessa Captain America Comics -lehden ensimmäisessä numerossa vuonna 1941. Ensimmäinen Punakallo, Johann Schmidt on Kapteeni Amerikan arkkivihollinen ja tunnetuin Punakallon henkilöllisyyden ottanut henkilö. Toinen Punakallo, George John Maxon oli yhdysvaltalainen teollisuusjohtaja, joka kääntyi kannattamaan kansallissosialismia ja sabotoimaan Yhdysvaltain sotaponnisteluja. Kolmas Punakallo, Albert Malik tunnetaan parhaiten kenties Hämähäkkimiehen vanhempien surmaamisesta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Johann Schmidt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Johann Schmidt, ensimmäinen Punakalloksi kutsuttu mies.

Johann Schmidt syntyi väkivaltaiselle, alkoholisoituneelle Hermann Schmidtille ja hänen pyhimysmäiselle vaimolleen Martha Schmidtille Saksassa. Martha kuoli synnyttäessään Johannia, joka ajoi Hermannin hulluuden partaalle. Hän yritti hukuttaa vastasyntyneen, syyttäen tätä vaimonsa murhasta. Tohtori joka oli avustanut synnytyksessä ehti väliin ja pelasti Johannin omalta isältään. Seuraavana aamuna Hermann surmasi itsensä ja orvoksi jäänyt Johann vietiin orpokotiin. Hän kuitenkin karkasi orpokodista seitsemän ikäisenä ja elätti itseään varkaana ja kerjäläisenä. Suurimman osan ajastaan Johann kuitenkin vietti vankilassa tekemiensä rikosten vuoksi.

Natsi-Saksan nousun aikana Schmidt palkattiin kantajaksi hotelliin. Sattumalta Adolf Hitler majoittui hotelliin ja otti Schmidtin huostaansa aikeenaan kasvattaa tästä täydellisen kansallissosialistin.

Hitler kasvatti Schmidtin henkilökohtaisesti ja paneutui suuresti innostuneena tämän kehitykseen. Schmidtin valmistuttua Hitler lahjoitti tälle uuden univormun ja groteskin punaisen kallomaskin. Schmidt nimettiin uudelleen Punakalloksi. Punakallo määrättiin hoitamaan natsien tiedustelupalvelua ja vastaamaan sen tekemistä terroristi-iskuista. Toisessa maailmansodassa Punakallo suoritti lukuisia onnistuneita sabotaaseja ympäri Eurooppaa ja hänen nimensä herätti kauhua. Punakallon propaganda-efekti oli niin voimakas, että Yhdysvallat päätti luoda oman supersotilaansa. Niin hintelästä Steve Rogerista luotiin Kapteeni Amerikka. Ei kestänytkään kauan kun Punakallo ja Kapteeni Amerikka iskivät rajusti yhteen lukuisia kertoja maailmansodan riehuessa. Heidän viimeinen yhteenottonsa päättyi sortuvan talon romahtamiseen Punakallon päälle ja tämän jäädessä vuosikymmeniksi koomaan sen alle.

Hydra pelasti myöhemmin Punakallon. Punakallo juonitteli itsensä nopeasti järjestön johtoon ja suunnitteli hyökkäävänsä Kapteeni Amerikan kimppuun.

Vanhat viholliset ottivat useasti uudelleen yhteen Kapteeni Amerikan tuhotessa järjestelmällisesti tämän suunnitelmia. Punakallon terveyden haipuessa geneetikko Arnim Zola loi tälle uuden kehon Kapteeni Amerikan kehosta otetusta ihonäytteestä.

Kutsuen itseään herra Smithiksi Punakallo juoni Kapteeni Amerikan paikalle Urakoitsijan kouluttaman John Walkerin tarkoituksenaan mustata Kapteenin mainetta. Urakoitsija koulutti myös lukuisia kätyreitä Punakallon harjoitusvastustajiksi, jotta tämä olisi Kapteeni Amerikan kohdatessaan valmistautunut tarpeeksi. On mahdollista, että Urakoitsija koulutti myös Punakalloa suoraan.

Albert Malik[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Josef Stalinin kuoltua vuonna 1953, Neuvostoliiton hallituksen jäsen, Georgi Malenkov määräsi Albert Malikin ottamaan harteilleen Punakallon identiteetin. Huolimatta kommunismin ja kansallissosialismin vastakkainasettelusta Malenkov toivoi hyötyvänsä Punakallon nimen painoarvosta. Punakallon ensimmäinen tehtävä oli paikantaa bunkkeri, jossa natsien vaarallisimpia aseita säilytettiin. Punakallo hyökkäsi Yhdistyneiden kansakuntien rakennukseen myöhemmin, mutta hänen vastaansa asettuivat Kapteeni Amerikka ja Bucky. Punakallon onnistui kuitenkin saamaan käsiinsä kartta, joka johdatti hänet salaiseen kätköön. Löytö oli kuitenkin pettymys, sillä rakennuksesta löytyi ainoastaan Hitlerin kirjoituksia, mitaleja ja luonnostelmia.

Punakallo naamioitui myöhemmin yhdysvaltalaiseksi tieteilijäksi ja yritti näin saada tietoja salaisista rakettisuunnitelmista. Hänen onnistui surmata senaattori Joseph McRooter ja asettua tämän paikalle. Käyttäen hyväksi uutta identiteettiään Punakallo alkoi levitellä vääriä tietoja eräiden johtohenkilöiden kommunistisympatioista, Kapteeni Amerikan ja Buckyn onnistui kuitenkin paljastaa tämän suunnitelmat.

Välttääkseen lisätaisteluja Kapteeni Amerikan kanssa Punakallo siirsi toimintansa Algeriaan, jossa hän perusti valtavan kansainväliseen rikollisuuteen keskittyneen organisaation. Vuosikymmeniä myöhemmin Punakallo sai selville kahden salaisen agentin, Richard ja Mary Parkerin (Peter Parkerin vanhemmat) asuvan maassaan. Hän antoi käskyn teloittaa nämä välittömästi.

Myöhemmin Hämähäkkimies matkusti Algeriaan tutkiakseen vanhempiensa kuolemaa ja sai toimillaan puhdistettua vanhempiensa maineen. Samalla Punakallo pakeni maasta ydinaseen kera. Hopeasapelin, Hiekkamiehen ja Haukansilmän onnistui kuitenkin lopettaa ydinuhka lyhyeen. Nelikko passitti Punakallon vankilaan Algeriassa.

Punakallon alaiset kuitenkin vapauttivat tämän vankilasta, mutta kuolivat miltei kaikki paon aikana. Helikopterissa Punakallo alkoi välittömästi punoa uusia juonia, kun kopterin pilotiksi naamioitunut Alamaailman Vitsaus ampui tätä rintaan ja viskasi ruumiin ulos ovesta. Myöhemmin selvisi, että Punakallo (Johann Schmidt) oli murhan takana.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punakallolla ei ole yliluonnollisia kykyjä. Hänellä on ikäisensä, aktiivisesti kuntoilevan miehen voimat. Hän on nerokas taktikko ja poliittisessa pelissä mestari. Ainoastaan Schmidtin siirtäessä tajuntansa Kapteeni Amerikasta kloonattuun kehoon, hän omasi supersotilasseerumin mukanaan tuomat fysikaaliset ominaisuudet. Tässä kehossa Schmidt omasi paremman fyysisen voiman, nopeuden, notkeuden, kestävyyden, refleksit, koordinaation ja tasapainon kuin mikään olympia-atleetti. Huolimatta Punakallon kasvojen kammottavasta arpikudoksesta hänen aistinsa ovat silti keskitasoa paremmat. Hän on harjoittanut taitojaan useiden eri tuliaseiden kanssa, ja hänellä on laaja-alainen tietämys eri kamppailulajeista. Punakallo on tarjonnut valtavan voimakkaalle Kingpinille varteenotettavan vastuksen lähitaistelussa.[1]

Punakallon kaikkein tunnetuin ase on hänen ”Kuoleman tomunsa”. Tämän puuterimaisen aineen kemiallinen koostumus on tuntematon, mutta se tappaa uhrinsa muutamassa sekunnissa aineen joutuessa kontaktiin uhrin iholle. Seurauksena uhrin iho kiristyy kallon ympärillä, kutistuu ja värjäytyy punaiseksi samalla kun uhrin hiukset putoavat tämän päästä. Tuloksena Kuoleman tomun uhrin kasvot näyttävät aivan punaiselta kallolta. Toimittaessaan synkkää toimitustaan Punakallolla on tapana hymäillä, vihellellä tai soittaa nauhalta Chopinin Hautajaismarssipianosonaattia. Marssi oli myös Punakallon tunnusmerkki 1940-luvulla. Punakallo kykenee ampumaan tomunsa erikoisvalmisteisesta savukeimukkeestaan, kävelykepistään tai käsiaseestaan.

Punakallon käytössä on myös muita aseita. Useimmat näistä ovat normaaleja käsiaseita, mutta hänellä on käytössään myös tieteilijöidensä valmistavia tuhoavampia aseita. Punakallo on myös käyttänyt rikoksissaan Arnim Zolan luomuksia.

Punakallo muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punakallo Captain America -elokuvassa.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. MARVEL #10 (1992). Kustannus Oy Semic.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]