Tuho (sarjakuvahahmo)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tuho

Apocalypse01.jpg
Tuho

Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen X-Factor #5 (1986)
Luojat Jackson Guice
Louise Simonson
Tiedot
Oikea nimi En Sabah Nur (Ensimmäinen)
Status
Pituus
Paino
Ryhmäsidokset Tuhon ratsumiehet
Edelliset ryhmäsidokset Dark Riders
Akkaba
Tunnetut henkilöllisyydet Huizilopochtli
Seth
Kali
Sauru
Tunnetut sukulaiset
Tunnetut voimat - Yli-inhimillinen voima, nopeus, kestävyys ja älykkyys
- Muodonmuuttaminen
- Teleportaatio
- Lentäminen
- Telepatia
- Telekineesi
- Mielen siirto
- Kuolemattomuus

Tuho (oikealta nimeltään En Sabah Nur) on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä, erittäin voimakas superroisto ja Ryhmä-X:n yksi vaarallisimmista vihollisista. Hahmon loivat Jackson Guice ja Louise Simonson. Tuho esiintyi ensimmäisen kerran X-Factor -lehden numerossa 6 (kesäkuu 1986).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mutantti, joka nykyään tunnetaan nimellä Tuho, on tiettävästi yhtä vanha kuin ihmiskulttuuri. Häntä palvottiin monissa muinaisissa sivilisaatioissa, usein jonain kuolemaan ja sotimiseen liittyvänä jumalana.

Tuho on vuosien myötä tullut mielipuoliseksi, hänelle on muodostunut sangen omituinen ideologia. Hän kuvaa päämääräänsä sanomalla sen olevan "tuoda kasvu, tuomio ja tuho". Hän ei usko mutanttien ja ihmisten rauhanomaiseen rinnakkaiseloon, vaan odottaa (ja edesauttaa) suurta yhteenottoa ja hävitystä, josta vain vahvemmat (eli hänen mielestään mutantit) jäävät eloon ja lisääntyvät. Itsensä hän asettaa jopa näiden mutanttienkin yläpuolelle.

Ensi kertaa Tuho tuli nykyaikana päivänvaloon perustaessaan Pahan Liiton, mutanttiryhmän, joka sieppasi Michael Nowlanin. Nowlankin oli mutantti, hänellä oli kyky voimistaa muiden mutanttivoimia. Tekijä-X kuitenkin löysi Pahan Liiton Etelä-Kaliforniasta ja suunnitelma kaatui Nowlanin kuolemaan.

Tämän jälkeen Tuho keräsi ja varusti neljä mutanttia, lisäten heidän voimiaan. Hän nimesi nuo mutantit Raamatun tyyliin Ratsumiehiksi (Sota, Nälkä, Rutto ja Kuolema). Näistä Kuolema oli jo kuolleeksi luultu Warren Worthington III, paremmin tunnettu Enkelinä.

Tuho antoi Ratsumiehilleen käskyn hävittää New York valtaisilla voimillaan, jolloin Tekijä-X asettui vastustamaan ja seurasi melkoinen taistelu: Kyklooppi ja Jean Grey lähtivät Ratsumiesten perään, Jäämies ja Peto jäivät taistelemaan Tuhoa vastaan tämän alukseen. Tekijä-X:ssä mukana ollut Morlokki Caliban on Tuhon viimeisin liittolainen. Hän tunsi itsensä heikoksi ja turhaksi, ja etteivät muut välittäneet hänestä. Hän liittyi Tuhon puolelle tämän luvatessa hänelle voiman kostaa Maraudereille Morlokkien joukkotuhon.

Loppujen lopuksi Enkeli kuitenkin kääntyi Tuhoa vastaan ja Tekijä-X voitti hänet ja tuhosivat samalla Tuhoa aluksen. Tuho kuitenkin pakeni kätyriensä kanssa valmistelemaan seuraavaa iskua.

Seuraavan kerran Tuho yritti Tuhon aikaa kaapatessaan Wolverinen ja pisti tämän taistelemaan Sapelihammasta vastaan siitä, kumpi saisi "kunnian" ratsastaa Kuolemana. Wolverine voitti taistelun käyttäen kaiken raivonsa ja taitonsa, sillä hän uskoi itse pystyvänsä päihittämään Tuhon aivopesun, ja lopettamaan kaiken.

Tuho sitoiu adamantiumin takaisin Wolverinen luihin ja ehdollisti tämän Kuolemaksi. Kuolemana Wolverine taisteli mm. Hulkia vastaan. Wolverinen ratsastus Kuolemana päättyi vasta, kun Ryhmä-X tuli väliin, ja Tajunta onnistui saamaan Wolverinen oikean persoonallisuuden pintaan. Lopullisesti aivopesu kuitenkin pähittyi vasta, kun Kyklooppi oli uhrannut henkensä.

Myöhemmin Tuho koitti tehdä gambiitista kuolemaa ja lisäksi hän kersi myös Aurinkotulen (nälkä), Polariksen (rutto) ja Gatzerin (sota). Mutta ystäviensä avulla he pääsivät Tuhon oteesta irti.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuho pystyy hallitsemaan jokaista soluaan kehossaan, joten hän voi muokata kehoaan haluamallaan tavalla. Tuholla on myös käytössä erilaista muukalaisteknologiaa, joka pitää hänet elossa vaikeammistakin koitoksista.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Marvelin virallisen kannan mukaan "En Sabah Nur" tarkoittaa arabiaksi "Ensimmäistä", vaikka todellisuudessa kääntyykin muotoon "Huomenta!". Nimi on kieliopillisesti virheellinen, sen pitäisi tarkkaanottaen olla "Sabah an-Nur". Tämän voi kääntää myös muotoon "Seitsemän Valoa" joka on viittaus Islamin seitsemään taivaaseen. Tietenkin käännösvirheestä voi syyttä myös tuhansia vuosia Tuhon syntymästä - aikakausien kuluessa myös kieli on varmasti muuttunut.

Muinaiseksi egyptiksi Tuhon nimi kääntyy parhaiten muotoon (in zA bjn wr), joka tarkoittaa "Suuren Pahuuden Suojelusta".