Luettelo kommunistisista valtioista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kartalla näkyvät nykyiset kommunistiset valtiot punaisella.

Tämä on luettelo valtioista, joiden yhteiskunta on kommunistinen. Luettelossa on eritelty maat, jotka tunnustavat perustuslaissaan ainoastaan kommunismin, maat, jotka ovat nimellisesti kommunistisia ja maat, joiden hallitukset ovat pääasiassa kommunistisia: maailmassa on valtioita, joissa kommunistit ovat voittaneet demokraattiset vaalit.

Luettelo kommunistisista yksipuoluevaltioista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä on luettelo kommunistisista valtioista, joissa on yksipuoluejärjestelmä. Jotkut valtioista eivät ole suoranaisesti kommunistisia idealogiltaan, mutta niitä hallitsee edelleen yksi vanhakommunistinen puolue.[1]


Valtio omakielinen nimiä Vuodesta puolue
Kuuban lippu Kuuba[2] espanjaksi: República de Cuba 1959 Kuuban kommunistinen puolue
Kiinan lippu Kiinan kansantasavalta[3] kiinaksi:Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó 1949 Kiinan kommunistinen puolue
Laosin lippu Laosin demokraattinen kansantasavalta[4][5][6] laoksi:Sathalanalat Paxathipatai Paxaxon Lao 1975 Laosin kansan vallankumouspuolue
Pohjois-Korean lippu Korean demokraattinen kansantasavalta[7] koreaksi: Chosŏn minjujuŭi inmin konghwagu 1948 Korean työväenpuolue
Vietnamin lippuVietnamin sosialistinen tasavalta [8] vietnamiksi: Cộng hòa xã hội chủ nghĩa Việt Nam 1976 Vietnamin kommunistinen puolue

Sosialismia nimellisesti harjoittavat maat, jotka noudattavat toisenlaista taloudellista järjestelmää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä on luettelo kommunistisistä yksipuolevaltioista joissa virallisesti vallitsee markkinatalous

Valtio
Kiina[9]
Vietnamin lippu Vietnam [10]
Laos

Ei marxilais-leninistiset valtiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä on luettelovaltioista jotka ovat virallisesti luopuneet marxilais-leninnismistä

Valtio Vuodesta Huomautuksia
Laos 1991 Laos poisti perustuslaista vuonna 1991 kaikki viittaukset kommunismiin.
Maata hallitsee kuitenkin Laosin kansan vallankumouspuolue
Korean demokraattinen kansantasavalta 1972 Pohjois-Korean virallinen idealogi on ollut vuodesta 1972
Juche-aate joka korvasi marxilais-leninismin

Kommunistiset hallitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kommunististen maiden lisäksi on myös muutamia monipuoluemaita, joissa on tällä hetkellä kommunistinen puolue päähallituspuolueena. Näitä valtioita ei lasketa sinänsä kommunistisiksi valtioiksi, koska niiden perustuslaissa ei ole otettu sosialismia pääsuunnaksi valtion politiikassa. Seuraavat maat, joissa kommunistipuolueet ovat päähallituspuolueena ovat:

Valtio Huomautuksia
Moldovan lippu Moldova Moldovan kommunistinen puolue voitti vaalit vuonna 2001.
Nepalin lippu Nepal Nepalin kommunistinen puolue on ollut vallassa maassa vuodesta 2006.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]