Luettelo sosialistisista valtioista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo valtioista, jotka ovat tai ovat olleet sosialistisia tai tunnustavat ainakin nimellisesti sosialismin yhteiskuntajärjestelmänsä perustaksi tai tavoitteeksi.

Marxismi-leninismiä tunnustavat valtiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nämä valtiot tunnetaan länsimaissa "kommunistisina", koska niiden valtapuolueiden nimet viittaavat kommunismiin. Nämä valtiot eivät perustuslakinsa mukaan itse katso vielä saavuttaneensa kommunismia. Valtioissa vallitsee tai vallitsi marxismi-leninismiin perustuva yksipuoluejärjestelmä, ja niissä katsotaan tai katsottiin vallitsevan työnväenluokan valta ja proletariaatin diktatuuri, jonka oli määrä johtaa vähitellen tavoitteeseen - kommunistiseen yhteiskuntaan. Pohjois-Korea ei ole virallisesti marxilais–leninistinen, vaan maan virallinen ideologia on juche-aate, jonka on kehittänyt Kim Il-Sung.

Nykyiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Omakielinen nimi Vuodesta
Kuuban lippu Kuuban tasavalta[1] esp. República de Cuba 1959
Pohjois-Korean lippu Korean demokraattinen kansantasavalta [2] kor. Chosŏn minjujuŭi inmin konghwaguk 1948
Laosin lippu Laosin demokraattinen kansantasavalta[3][4][5] laoksi Sathalanalat Paxathipatai Paxaxon Lao 1975
Kiinan lippu Kiinan kansantasavalta[6] kiin. Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó 1949
Vietnamin lippu Vietnamin sosialistinen tasavalta [7] vietn. Cộng hòa Xã hội Chủ nghĩa Việt Nam 1976
Nepalin lippu Nepalin demokraattinen liittotasavalta [8] nepaliksi Sanghiya Loktantrik Ganatantratmak Nepāl 2011

Entiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Omakielinen nimi Vuosina
Flag of Afghanistan (1980-1987).svg Afganistanin demokraattinen tasavalta 1978 -1992
Flag of Albania (1946-1992).svg Albanian sosialistinen kansantasavalta albaniaksi Albanian Republika Popullore Socialiste e Shqipërisë/Albanian Republika Popullore e Shqipërisë 1946 - 1992
Angolan lippu Angolan kansantasavalta port. República Popular de Angola 1975 - 1992
Flag of Benin (1975-1990).svg Beninin kansantasavalta ransk. République Populaire du Bénin 1975 - 1990
Flag of Bulgaria (1971-1990).svg Bulgarian kansantasavalta bulg. Narodna Republika Balgariya 1946 - 1990
Puolan lippu Puolan kansantasavalta puol. Rzeczpospolita Ludowa 1945 - 1989
Flag of the People's Republic of Congo.svg Kongon kansantasavalta ransk. République Populaire du Congo 1970 - 1992
Tšekkoslovakian lippu Tšekkoslovakian sosialistinen tasavalta tšekiksi ja slovakiaksi Československá Socialistická Republika 1960 - 1990
Etiopian kansandemokraattinen tasavalta 1987 - 1991
Flag of East Germany.svg Saksan demokraattinen tasavalta saks. Deutsche Demokratische Republik 1949 - 1990
Kreikan lippu Kreikan kansallinen vapautuskomitea kreik. Politiki Epitropi Ethikis Apeleftherosis 1947 - 1949
Flag of Grenada.svg Grenadan kansallinen vallankumoushallitus engl. People's Revolutionary Government of Grenada 1979 - 1983
Flag of Hungary (1949-1956).svg Unkarin lippu Unkarin kansantasavalta unk. Magyar Népköztársaság 1949 - 1989
Flag of the People's Republic of Mongolia (1940-1992).svg Mongolian kansantasavalta mongoliaksi Бугд Найрамдах Монгол Ард Улс 1924 - 1992
Vietnamin lippu Vietnamin sosialistinen tasavalta vietn. Cộng hòa Xã hội Chủ nghĩa Việt Nam 1976
Flag of Democratic Kampuchea.svg Demokraattinen Kamputsea khmeriksi Kampuchea Dân chủ (?) 1975 - 1979
Flag of the People's Republic of Kampuchea.svg Kamputsean kansantasavalta khmeriksi Cộng hòa nhân dân Kampuchea
vietn. Cộng hòa Nhân dân Campuchia
1979 - 1993
Flag of Mozambique (1975-1983).svg Mosambikin kansantasavalta port. República Popular de Moçambique 1975 - 1990
Red flag.svg Unkarin neuvostotasavalta unk. Magyarországi Tanácsköztársaság 1919
Flag of Romania (1965-1989).svg Romanian sosialistinen tasavalta romaniaksi Republica Socialistă România 1947 -1989
Somalian lippu Somalin demokraattinen tasavalta somaliksi Jamhuuriyadda Dimoqraadiga Soomaaliya 1970 - 1991
Flag of the Soviet Union.svg Sosialististen neuvostotasavaltojen liitto ven. Sojuz Sovetskih Sotsialistitšeskih Respublik 1922 - 1991
Flag of Russian SFSR (1918-1937).svg Venäjän sosialistinen federatiivinen neuvostotasavalta ven. Rossijskaja Sovetskaja Federativnaja Sotsialistitšeskaja Respublika 1917 - 1922
Flag of Vietnam.svg Vietnamin demokraattinen tasavalta vietn. Việt Nam Dân chủ Cộng hòa 1945 - 1976
Flag of South Yemen.svg Jemenin kansantasavalta arab. Jumhūrīyah al-Yaman ad-Dīmuqrāţīyah ash-Sha'bīyah 1967 - 1990
Flag of SFR Yugoslavia.svg Jugoslavian sosialistinen liittotasavalta serbokroatiaksi Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija 1943 - 1992

Ei-marxilaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nämä valtiot ovat omaksuneet sosialistisia vaikutteita perustuslakiinsa, mutta ne eivät tunnusta marxilais-leninististä oppia. Valtiot edustavat erilaista tapaa aikaansaada yhteiskunnallisia uudistuksia, ilman että termiä "sosialismi" käytettäisiin hallinnossa. Nimellisesti maat voivat olla sosialistisia, mutta sitä ei käytännössä harjoiteta poliittisena ideologiana. Libyassa noudatettiin maan johtajan Muammar Gaddafin laatimaan Vihreään kirjaan perustuvaa al-Jamāhīrīyah -aatetta.lähde?

Nykyiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Omakielinen nimi Vuodesta
Bangladeshin lippu Bangladeshin kansantasavalta valkoven. Gônoprojatontri Bangladesh 1971
Sri Lankan lippu Sri Lankan demokraattinen sosialistinen tasavalta sinhaliksi Sri Lanka Prajathantrika Samajavadi Janarajaya
tamiliksi Ilangai Jananayaka Socialisa Kudiarasu
1948
Egyptin lippu Egyptin arabitasavalta arab. Jumhūrīyah Miṣr al-ʿArabīyah 1953
Guyanan lippu Guyanan osuustoiminnallinen tasavalta engl. Co-operative Republic of Guyana 1966
Intian lippu Intian tasavalta engl. Republic of India
hindiksi Bharat Ganarajya
1947
Syyrian lippu Syyrian arabitasavalta arab. Al Jumhuriyah al Arabiyah as Suriyah 1973
Tansanian lippu Tansanian yhdistynyt tasavalta engl. United Republic of Tanzania
swahiliksi Jamhuri Yahi Muungano Wa Tanzania
1964
Venezuelan lippu Venezuelan bolivariaaninen tasavalta esp. República Bolivariana de Venezuela 1999

Entiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Omakielinen nimi Vuosina
Algerian lippu Algerian demokraattinen kansantasavalta arab. Al-Jumhūrīyah al-Jazā’irīyah ad-Dīmuqrāṭīyah ash-Sha’bīyah
Burkina Fason lippu Burkina Fason tasavalta
Bolivian lippu Bolivian tasavalta esp. República de Bolivia
Myanmarin lippu Myanmarin liitto burmaksi pjidaunzu mjəma nainŋandɔ
Kap Verden lippu Kap Verden tasavalta port. República de Cabo Verde
Chilen lippu Chilen sosialistinen tasavalta esp. República Socialista de Chile
Ghanan lippu Ghanan tasavalta
Guinean lippu Guinean tasavalta ransk. République de Guinée
Guinea-Bissaun lippu Guinea-Bissaun tasavalta ransk. República da Guiné-Bissau
Indonesian lippu Indonesian tasavalta indonesiaksi Republik Indonesia
Flag of Iraq (1963-1991); Flag of Syria (1963-1972).svg Irakin tasavalta arab. Al-Jumhūrīyah al-ʿĪrāqiyah
Madagaskarin lippu Madagaskarin demokraattinen tasavalta malagassiksi Repoblika Demokratika Malagasy
Malin lippu Malin tasavalta ransk. République du Mali
Nicaraguan lippu Nicaraguan tasavalta esp. República de Nicaragua
São Tomé ja Príncipen lippu São Tomén ja Príncipen demokraattinen tasavalta port. República Democrática de São Tomé e Príncipe
Senegalin lippu Senegalin tasavalta ransk. République du Sénégal
Seychellien lippu Seychellien tasavalta kreoliksi Repiblik Sesel / ransk. République des Seychelles /
engl. Republic of Seychelles
Sudanin lippuSudanin demokraattinen tasavalta arab. Jumhūriyyat as-Sūdān ad-Dīmuqrāṭīyah
Surinamen lippu Surinamen tasavalta holl. Republiek Suriname
Tunisian lippu Tunisian tasavalta arab. Al-Jumhūriyyah at-Tūnisiyyah
Ugandan lippu Uganda tasavalta swahiliksi Jamhuri ya Uganda
Flag of United Arab Republic.svg Yhdistynyt arabitasavalta arab. Al-Jumhūrīyah al-‘Arabīyah al-Muttaḥidah
Flag of Zanzibar.svg Sansibarin kansantasavalta swahiliksi Jamhuri ya Watu wa Zanzibar

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]