Luettelo sosialistisista valtioista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo valtioista, jotka ovat tai ovat olleet sosialistisia tai tunnustavat ainakin nimellisesti sosialismin yhteiskuntajärjestelmänsä perustaksi tai tavoitteeksi.

Marxismi-leninismiä tunnustavat valtiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nämä valtiot tunnetaan "sosialistisina", koska niiden valtapuolueiden nimet viittaavat sosialismiin. Nämä valtiot eivät perustuslakinsa mukaan itse katso vielä saavuttaneensa kommunismia. Valtioissa vallitsee tai vallitsi marxismi-leninismiin perustuva yksipuoluejärjestelmä, ja niissä katsotaan tai katsottiin vallitsevan työnväenluokan valta ja proletariaatin diktatuuri, jonka oli määrä johtaa vähitellen tavoitteeseen - kommunistiseen yhteiskuntaan. Pohjois-Korea ei ole virallisesti marxilais–leninistinen, vaan maan virallinen ideologia on juche-aate, jonka on kehittänyt Kim Il-Sung.

Nykyiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Omakielinen nimi Vuodesta
Kuuban lippu Kuuban tasavalta[1] esp. República de Cuba 1959
Laosin lippu Laosin demokraattinen kansantasavalta [2] laoksi Sathalanalat Paxathipatai Paxaxon Lao 1975
Kiinan lippu Kiinan kansantasavalta[3] kiin. Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó 1949
Vietnamin lippu Vietnamin sosialistinen tasavalta [4] vietn. Cộng hòa Xã hội Chủ nghĩa Việt Nam 1976

Entiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Omakielinen nimi Olemassa
Flag of Afghanistan (1980-1987).svg Afganistanin demokraattinen tasavalta[5] dariksi Jumhūri-ye Dimukrātī-ye Afghānistān ( جمهوری دمکراتی افغانستان‎,)
paštun iksi Dǝ Afġānistān Dimukratī Jumhūriya (دافغانستان دمکراتی جمهوریت)
1978 -1992
Flag of Albania (1946-1992).svg Albanian sosialistinen kansantasavalta[6] albaniaksi Republika Popullore Socialiste e Shqipërisë
Republika Popullore e Shqipërisë
Qeveria Demokratike e Shqipërisë
1946 - 1992
Angolan lippu Angolan kansantasavalta [7] port. República Popular de Angola 1975 - 1992
Flag of Benin (1975-1990).svg Beninin kansantasavalta[8] ransk. République Populaire du Bénin 1975 - 1990
Flag of Bulgaria (1971-1990).svg Bulgarian kansantasavalta [9] bulg. Narodna Republika Balgariya 1946 - 1990
Puolan lippu Puolan kansantasavalta [10] puol. Rzeczpospolita Ludowa 1945 - 1989
Flag of the People's Republic of Congo.svg Kongon kansantasavalta[11] ransk. République Populaire du Congo 1948 - 1992
Korean demokraattinen kansantasavalta [12] koreaksi 조선민주주의인민공화국
Chosŏn Minjujuŭi Inmin Konghwaguk
1970 - 1992
Flag of Democratic Kampuchea.svg Demokraattinen Kamputsea[13] khmeriksi Kampuchea Dân chủ (?) 1975 - 1979
Flag of the People's Republic of Kampuchea.svg Kamputsean kansantasavalta khmeriksi Cộng hòa nhân dân Kampuchea
vietn. Cộng hòa Nhân dân Campuchia
1979 - 1989
Tšekkoslovakian lippu Tšekkoslovakian sosialistinen tasavalta[14] tšekiksi ja slovakiaksi Československá Socialistická Republika 1948 - 1990
Flag of Ethiopia (1975–1987).svg Etiopian väliaikainen sosialistinen valtio[15] amharaksi የኅብረተሰብአዊት ኢትዮጵያ ጊዜያዊ ወታደራዊ መንግሥት
ye-Hebratasabʼāwit Ītyōṗṗyā Gizéyāwi Watādarāwi Mangeśt
1974 - 1987
Flag of Ethiopia (1975–1987).svg Etiopian demokraattinen kansantasavalta amharaksi የኢትዮጵያ ሕዝባዊ ዲሞክራሲያዊ ሪፐብሊክ
ye-Ītyōṗṗyā Həzbāwī Dīmōkrāsīyāwī Rīpeblīk
1987 - 1991
Saksan demokraattisen tasavallan lippu Saksan demokraattinen tasavalta [16] saks. Deutsche Demokratische Republik 1949 - 1990
Flag of Hungary (1949-1956).svg Unkarin lippu Unkarin kansantasavalta [17] unk. Magyar Népköztársaság 1949 - 1989
Flag of the People's Republic of Mongolia (1940-1992).svg Mongolian kansantasavalta[18] mongoliaksi Бугд Найрамдах Монгол Ард Улс 1924 - 1992
Flag of Mozambique (1975-1983).svg Mosambikin kansantasavalta[19] port. República Popular de Moçambique 1975 - 1990
Flag of Romania (1965-1989).svg Romanian sosialistinen tasavalta[20] romaniaksi Republica Socialistă România 1947 -1989
Somalian lippu Somalin demokraattinen tasavalta somaliksi Jamhuuriyadda Dimoqraadiga Soomaaliya 1969 - 1991
Neuvostoliiton lippu Neuvostoliitto[21] venäjäksi Sojuz Sovetskih Sotsialistitšeskih Respublik 1922 - 1991
Vietnamin demokraattinen tasavala Vietnamin demokraattinen tasavalta (Pohjois-Vietnam)[22] vietn. Việt Nam Dân chủ Cộng hòa 1945 - 1976
Etelä-Jemenin lippu Jemenin demokraattinen kansantasavalta (Pohjois-Jemen) arab. Jumhūrīyah al-Yaman ad-Dīmuqrāţīyah ash-Sha'bīyah 1967 - 1990
Jugoslavian lippu Jugoslavian sosialistinen liittotasavalta[23] serbokroatiaksi Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija 1943 - 1992

Ei-marxilais-leninistiset valtiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nämä valtiot ovat omaksuneet sosialistisia vaikutteita perustuslakiinsa, mutta ne eivät tunnusta marxilais-leninististä oppia. Valtiot edustavat erilaista tapaa aikaansaada yhteiskunnallisia uudistuksia, ilman että termiä "sosialismi" käytettäisiin hallinnossa. Nimellisesti maat voivat olla sosialistisia, mutta sitä ei käytännössä harjoiteta poliittisena ideologiana. Libyassa noudatettiin maan johtajan Muammar Gaddafin laatimaan Vihreään kirjaan perustuvaa al-Jamāhīrīyah -aatetta.lähde?

Nykyiset perustuslaissa sosialismiin viittaavat valtiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Tyyppi Omakielinen nimi Vuodesta
Bangladeshin lippu Bangladeshin kansantasavalta [24] monipuoluejärjestelmä valkoven. Gônoprojatontri Bangladesh 1971
Sri Lankan lippu Sri Lankan demokraattinen sosialistinen tasavalta [25] sinhaliksi Sri Lanka Prajathantrika Samajavadi Janarajaya
tamiliksi Ilangai Jananayaka Socialisa Kudiarasu
1948
Guyanan lippu Guyanan osuustoiminnallinen tasavalta [26] engl. Co-operative Republic of Guyana 1966
Intian lippu Intian tasavalta [27] engl. Republic of India
hindiksi Bharat Ganarajya
1976
Portugalin lippu Portugalin tasvalta [28] arab. Al Jumhuriyah al Arabiyah as Suriyah 1992
Tansanian lippu Tansanian yhdistynyt tasavalta [29] engl. United Republic of Tanzania
swahiliksi Jamhuri Yahi Muungano Wa Tanzania
1964
Korean demokraattinen kansantasavalta [30] yksipuoluejärjestelmä koreaksi 조선민주주의인민공화국
Chosŏn Minjujuŭi Inmin Konghwaguk
1992

Entiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Virallinen nimi Vuosina
Algerian lippu Algeria [31] Algerian demokraattinen tasavalta 1963-1989
Burman Unonin  lippu Burma [32] Burman unionin sosialistinen tasavalta 1962 - 1988
Flag of Egypt (1952-1958).svg Egypti [33] Egyptin tasavalta 1957- 1958
Yhdistynyt arabitasavalta 1958- 1971
Egyptin arabitasavalta 1971 - 2007
Flag of Iraq (1991-2004).svg Irak [34] Irakin tasavalta 1968 - 2003
Flag of Libya (1977-2011).svg Libya[35] Libyan arabitasavalta 1969 - 1977
Libyan suuri sosialistinen arabijamahiriya 1977 - 2011
Sudanin lippu Sudan[36] Sudanin demokraattinen tasavalta 1973 - 1985
Syyrian lippu Syyria [37] Syyrian arabitasavalta 1963 - 2012

Lyhytaikaisia sosialistisia valtioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Constitution of the Republic of Cuba Constitutions of the Communist World. Google Books. Viitattu 21.5.2015.
  2. Constitution of The Lao People's Democratic Republic (Lao People's Democratic Republic) Constitution of The Lao People's Democratic Republic 1991. World Intellectual Property Organization. Viitattu 21.5.2015.
  3. Constitution of the People's Republic of China Constitutions of the Communist World. Google Books. Viitattu 21.5.2015.
  4. Constitution of the Socialist Republic of Vietnam Constitutions of the Communist World. Google Books. Viitattu 21.5.2015.
  5. THE CONSTITUTION OF AFGHANISTAN 1987 (Constitutions of the Past (1987)) Afghan History. Afghanistan online. Viitattu 21.5.2015.
  6. , Constitution of the People's Socialist Republic of Albania Constitutions of the Communist World. Google Books. Viitattu 21.5.2015.
  7. Constitution of the People's Republic of Angola, The 2 Rev. Socialist L. 195 (1976). HeinOnline. Viitattu 21.5.2015.
  8. Constitution of the People's Republic of Benin Africa: other countries Benin. International Committee of the Red Cross. Viitattu 21.5.2015.
  9. Constitution of the People's Republic of Bulgaria Constitutions of the communist world. Google Books. Viitattu 21.5.2015.
  10. Constitution of the Polish People's Republic Constitutions of the communist world. Google Books. Viitattu 21.5.2015.
  11. Presidential Oath Maarseveen written constitutions by H.Van Maarseveen and G.Van Der Tanq (Nov 21, 1978)
  12. North Korea Constitution (International Constitutional Law Countries) Socialist Constitution of the Democratic People's Republic of Korea. Constitutional Documents. Viitattu 21.5.2015.
  13. Constitution of the Democratic Kampuchea Constitutions of the Communist World. Google Books. Viitattu 21.5.2015.
  14. Constitution of the Czechoslovak Socialist Republic Constitutions of the Communist World. Google Books. Viitattu 21.5.2015.
  15. http://lcweb2.loc.gov/cgi-bin/query/r?frd/cstdy:@field(DOCID+et0127)
  16. Constitution of the German Democratic Republic Constitutions of the Communist World. Google Books. Viitattu 21.5.2015.
  17. Constitution of the Hungarian People's Republic Constitutions of the communist world. Google Books. Viitattu 21.5.2015.
  18. Constitution of the Mongolian People's Republic Constitutions of the communist world. Google Books. Viitattu 21.5.2015.
  19. [1]
  20. Constitution of the Mongolian People's Republic Constitutions of the Communist World. Google Books. Viitattu 21.5.2015.
  21. Constitution of the Union of Soviet Socialist Republics Constitutions of the Communist World. Google Books. Viitattu 21.5.2015.
  22. Constitution of the Democratic Republic of Vietnam Constitutions of the Communist World. Google Books. Viitattu 21.5.2015.
  23. 1963 Yugoslav Constitution Constitution of the Socialist Federal Republic of Yugoslavia.. WORLD STATESMEN.org. Viitattu 21.5.2015.
  24. CONSTITUTION OF THE PEOPLE'S REPUBLIC OF BANGLADESH ETH Zürich. international relations and security network. Viitattu 21.5.2015.
  25. THE CONSTITUTION OF THE DEMOCRATIC SOCIALIST REPUBLIC OF SRI LANKA Constitution Sri Lanka. The Official Website of the Data and Information Unit of the Presidential Secretariat, Sri Lanka. Viitattu 21.5.2015.
  26. [http://pdba.georgetown.edu/Constitutions/Guyana/guyana96.html CONSTITUTION OF THE CO-OPERATIVE REPUBLIC OF GUYANA ACT 1980] The Constitution of Guyana, 1980 with 1996 reforms. Political Database of the Americas: Georgetown University Center for Latin American Studies. Viitattu 21.5.2015.
  27. THE CONSTITUTION OF INDIA (Law & Justice) Ministry of Law & Justice of India. Viitattu 21.5.2015.
  28. [http://app.parlamento.pt/site_antigo/ingles/cons_leg/Constitution_VII_revisao_definitive.pdf CONSTITUTION OF THE PORTUGUESE REPUBLIC] International Constitutional LawCountries: Constitutional Documents. Viitattu 21.5.2015.
  29. THE CONSTITUTION OF THE UNITED REPUBLIC OF TANZANIA Kuapishwa kwa Manaibu Wasajili wa Mahakama: The Judiciary of Tanzania. Viitattu 21.5.2015.
  30. The Constitution of North Korea (The Constitution of North Korea: Its Changes and Implications) THE CONSTITUTION OF NORTH KOREA: ITS CHANGES AND IMPLICATIONS. Fordham Law Archive of Scholarship & History: Fordham University School of Law. Viitattu 21.5.2015.
  31. Constitution of Algeria (1963) (Algerian History) Constitutions of African States. Marxist History Archive. Viitattu 21.5.2015.
  32. THE CONSTITUTION OF THE SOCIALIST REPUBLIC OF THE UNION OF BURMA (The Constitution of the Socialist Republic of the Union of Burma) Law Analysis and Features on Southeast Asia. Thailand Law Forum. Viitattu 21.5.2015.
  33. THE CONSTITUTION OF THE ARAB REPUBLIC OF EGYPT, 1971 (Suporting constitution builders Globally) Constitutionnet. International Institute for Democracy and Electoral Assistance. Viitattu 21.5.2015.
  34. Interim Constitution of Iraq (1990) (Universi ty of Wuerzburg’s International Constitutional Law Project) International Cnstitution al Law Project. University of Wuerzbur. Viitattu 21.5.2015.
  35. Constitution of the Great Socialist People's Libyan Arab Jamahiriya (Libya - Constitution) Constitutional Documents. International Constitutional Law Countries. Viitattu 21.5.2015.
  36. The Permanen Constitution of the Sudan The Democratic Republic of Sudan. Right to Nonviolence. Viitattu 21.5.2015.
  37. Constitution of the Syrian Arab Republic (Syria - Constitution) Constitutional Documents. International Constitutional Law Countries. Viitattu 21.5.2015.
  38. [2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]