Luettelo Niskavuori-näytelmien henkilöistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirsti Hurme Malviinan roolissa. Malviina on Niskavuoren nuori emäntä -näytelmän merkittävä sivuhahmo.

Luettelossa on mainittu Niskavuori-näytelmien päähenkilöt ja tärkeimmät sivuhenkilöt.

Ensimmäinen sukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niskavuoren vanha emäntä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juhanin, Hetan, Antin ja Kustaavan äiti, näytelmäsarjan keskushenkilön Loviisan anoppi. Hänen sukutaustaansa ei ole määritelty. Loviisan isä kutsuu vanhaa emäntää etunimellä Villemiina.[1] Vanha emäntä on leski, häneen edesmenneeseen puolisoonsa on niukalti viittauksia. Vanhan emännän kaksi poikaa ja kaksi tytärtä ovat aikuisia, mutta asuvat näytelmäsarjan alussa yhä Niskavuorella. Vanha emäntä on mukana Niskavuoren nuori emäntä -näytelmässä ja kuolee sen aikana.[2] Valentin Vaalan Loviisa-elokuvassa vanhana emäntänä on Maija Nuutinen, vuoden 1987 televisioelokuvassa Niskavuoren nuori emäntä häntä näyttelee Hellin Auvinen-Salmi.

Vanhan emännän titteli siirtyy Loviisalle, kun Aarne nai Marttansa.

Saaroisten isäntä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saaroisten Matti, Loviisan isä ja Juhanin appi. Längelmäellä sijaitsevan rikkaan Saaroisten maatilan isäntä. Mukana Niskavuoren nuori emäntä -näytelmän ensimmäisen näytöksen toisessa kuvaelmassa.[3] Vaalan Loviisassa Saaroisten isäntää näyttelee Reino Valkama, vuoden 1987 televisioelokuvassa Niskavuoren nuori emäntä häntä näyttelee Veijo Pasanen.

Juse-muori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malviinan äiti, Juhani Multian isoäiti. Taipumusta juoruiluun. Mukana Niskavuoren nuori emäntä -näytelmän toisessa näytöksessä. Vaalan Loviisassa Jusea näyttelee Kerttu Salmi, vuoden 1987 televisioelokuvassa Niskavuoren nuori emäntä häntä näyttelee Maija-Liisa Majanlahti.

Anttilan Mari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanha Mari, Akusti Muumäen äiti, Hetan lasten isänäiti ja Hetan anoppi. Mukana Niskavuoren Hetan toisessa kuvaelmassa. Mari on jo huonokuntoinen, ja hän kuolee toisen ja kolmannen kuvaelman välissä, joka kattaa kahdeksisen vuotta.[4] Vuoden 1952 Niskavuoren Heta -elokuvassa Maria näyttelee Laina Laine[5].

Toinen sukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juhani Niskavuori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Juhani Niskavuori

Loviisan aviomies, Hetan, Antin ja Kustaavan veli, Niskavuoren perijä ja valtiopäivämies. Hahmolla on miespääosa 1880-luvulle ajoittuvassa näytelmässä Niskavuoren nuori emäntä ja sivuosa 1890–1920-luvuille ajoittuvassa näytelmässä Niskavuoren Heta.

Heta Niskavuori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Heta Niskavuori

Juhanin sisko, Loviisan käly. Reipasotteinen Heta joutuu entisen rengin vaimoksi Muumäelle ja päättää nostaa sen mahtitilaksi. Hahmo on mukana näytelmissä Niskavuoren nuori emäntä ja Niskavuoren Heta.

Antti Niskavuori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juhanin pikkuveli. Sivuhenkilö näytelmässä Niskavuoren nuori emäntä.[6] Vaalan Loviisa-elokuvassa häntä näyttelee Reino Häkälä. Vuoden 1987 televisiotuotannossa Niskavuoren nuori emäntä Anttina on Timo Torikka.

Kustaava Niskavuori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juhanin nuorempi sisko. Kustaava on sivuhenkilö näytelmissä Niskavuoren nuori emäntä ja Niskavuoren Heta.[6][7] Vaalan Loviisa-elokuvassa Kustaavaa näyttelee Toini Vartiainen, vuoden 1987 televisiotuotannoissa Niskavuoren nuori emäntä ja Niskavuoren Heta Kustaavan roolissa on Laura Heimo (Munsterhjelm). Laineen Niskavuoren Hetassa Kustaavana on Mirjami Kuosmanen.

Loviisa Niskavuori (o.s. Saaroinen)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Loviisa Niskavuori

Näytelmäsarjan keskushenkilö. Loviisa muuttaa avioliiton myötä Längelmäeltä Niskavuorelle Hämeen sydänmaille. Hän pitää suurtilan koossa ja väen kurissa. Hahmo on mukana kaikissa sarjan näytelmissä.

Akusti Muumäki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Akusti Muumäki

Niskavuoren renki, myöhemmin Hetan puoliso. Miespääosa näytelmässä Niskavuoren Heta. Elokuvasovituksissa sukunimenä on Harjula.[8][9][10]

Malviina Multia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juhanin jalkavaimo ja hänen esikoispoikansa äiti. Mukana näytelmässä Niskavuoren nuori emäntä. Malviina on päämäärätietoinen ja omanarvontuntoinen. Hänen suhteensa Juhaniin järkyttää Niskavuorta perin pohjin. Hän joutuu jäämään Niskavuorelle vasten tahtoaan, mutta ennen pitkää tilanne käy sietämättömäksi ja hän muuttaa pois. Loviisa tarjoaa hänelle työpaikkaa sukulaistensa luona Pohjanmaalla. Malviina muuttaa kuitenkin Helsinkiin poikansa kanssa, ja saa työpaikan tupakkatehtaalta. Hänestä tulee ammattiosastonsa puheenjohtaja.[11] Malviina kuolee parikymmentä vuotta ennen Entäs nyt, Niskavuori? -näytelmän tapahtumia eli 1920-luvulla.[12]

Vaalan Loviisassa Malviinaa näyttelee Kirsti Hurme. Vuoden 1987 televisioelokuvassa Niskavuoren nuori emäntä häntä näyttelee Lena Meriläinen.[9][13]

Lisbeth Ahlgren[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilona Ahlgrenin äiti, professori Ahlgrenin leski. Lisbeth mainitaan Niskavuoren naisten dialogissa, josta ilmenee, että ruustinna tietää yhtä ja toista Lisbethin menneisyydestä. Ruustinnan mukaan Lisbeth ei ollut nuorena "erittäin vakavahenkinen", ja tästä puhuttiin yhtä ja toista. Rovasti käyttää sanaa "kaikki" puhuessaan Lisbethin lapsista, joita sen perusteella on vähintään kolme[14]. Niskavuoren leivän toisessa näytöksessä anopikset Lisbeth ja Loviisa tapaavat toisensa ensimmäisen kerran[15]. Lisbethiä on näytellyt muun muassa Aino-Inkeri Notkola[16].

Muita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dialogissa mainitaan myös, että Juhanin, Hetan, Antin ja Kustaavan isällä oli Sauna-Maijaksi kutsuttu tytär kirkonkylän Laurilassa.[17]

Kolmas sukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niskavuoren naisissa Loviisa kertoo, että hänellä on neljä poikaa ja kaksi tytärtä.[17] Entäs nyt, Niskavuori? -näytelmässä poikien määrä on pudotettu kolmeen.

Aarne Niskavuori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Aarne Niskavuori

Loviisan ja Juhanin poika, Niskavuoren perijä. Aarne nai Martan ja Martan rahat, mutta avioliitosta muotoutuu hutera ja nuoren Ilonan tullessa kuvioihin se rysähtää tuhannen päreiksi. Miespääosa näytelmissä Niskavuoren naiset ja Niskavuoren leipä.

Anna-Liisa Niskavuori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lea Joutseno Anna-Liisan roolissa

Loviisan ja Juhanin tytär, sisarussarjan nuorin, Ilona Ahlgrenin ystävä. Verraten vapaamielinen. Mukana näytelmissä Niskavuoren naiset ja Entäs nyt, Niskavuori?.[18] Niskavuoren naisissa Anna-Liisa esittelee Ilonan Niskavuoren väelle ja muille kyläläisille. Vaalan mustavalkoelokuvassa Niskavuoren naiset Anna-Liisaa näyttelee Lea Joutseno, värielokuvassa puolestaan Leni Katajakoski. Vuoden 1984 Niskavuori-elokuvassa Anna-Liisana on Paula Siimes. Anna-Liisa kuvataan iloluontoisena, samantyyppisenä kuin tätinsä Kustaava, joka niin ikään oli sisarussarjansa pahnanpohjimmainen.

Fredrik Niskavuori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loviisan ja Juhanin poika. Professori. Sivuhenkilö näytelmässä Entäs nyt, Niskavuori?.[19] Laineen elokuvissa Niskavuoren Aarne ja Niskavuori taistelee Fredrikiä näyttelee Ossi Korhonen. Vuoden 1987 televisionäytelmässä Entäs nyt, Niskavuori? Fredrikin osan näyttelee Arto Tuominen.

Kaarle Niskavuori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loviisan ja Juhanin poika. Tohtori ja yliopiston suomenkielen dosentti. Kaarle syntyy puoli vuotta velipuolensa Juhani Multian jälkeen Loviisan esikoiseksi.[20] Sivuhenkilö näytelmissä Niskavuoren leipä ja Entäs nyt, Niskavuori?[19][21] Laineen elokuvissa Niskavuoren Aarne ja Niskavuori taistelee Kaarloa näyttelee Artturi Laakso. Vuoden 1984 Niskavuori-elokuvassa Kaarlona on Esa Saario. Vuoden 1987 televisionäytelmässä Entäs nyt, Niskavuori? Kaarloa näyttelee Matti Nurminen.

Matti Niskavuori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loviisan ja Juhanin poika ja esikoislapsi. Tuomari ja ministeri. Saanut nimensä äidinisänsä Saaroisten Matin mukaan.[22] Näytelmässä Niskavuoren nuori emäntä Matti on jo syntynyt ja Loviisa odottaa toista lastaan.[23] Sivuhenkilö näytelmässä Niskavuoren leipä.[21] Vuoden 1984 Niskavuori-elokuvassa Mattia näyttelee Ismo Kallio.

Saima Niskavuori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loviisan ja Juhanin tytär. Hämeenlinnassa asuva lehtori. Sivuhenkilö näytelmissä Niskavuoren leipä ja Entäs nyt, Niskavuori?[19][21] Laineen elokuvissa Niskavuoren Aarne ja Niskavuori taistelee Saimaa näyttelee Martta Kontula. Vuoden 1984 Niskavuori-elokuvassa Saimana on Elina Pohjanpää. Vuoden 1987 televisionäytelmässä Entäs nyt, Niskavuori? Saimaa näyttelee Soili Markkanen. Wuolijoen alkuperäisnäytelmässä Entäs nyt, Niskavuori? Saiman rooli on suurempi kuin Laineen vastaavassa elokuvasovituksessa.

Juhani Multia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Juhani Multia

Juhanin ja Malviinan poika, kumpaisenkin esikoinen. Miespääosa näytelmässä Entäs nyt, Niskavuori?.[19]

Martta Niskavuori-Varelius[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Martta Niskavuori

Aarnen ensimmäinen vaimo. Avioituu sittemmin tohtori Vareliuksen kanssa. Mukana näytelmissä Niskavuoren naiset, Niskavuoren leipä ja Entäs nyt, Niskavuori.[24]

Ilona Ahlgren[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Ilona Ahlgren

Aarnen toinen vaimo. Opettaja. Mukana näytelmissä Niskavuoren naiset, Niskavuoren leipä ja Entäs nyt, Niskavuori.[24]

Jaakko Muumäki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hetan ja Akustin poika. Mahtitilaksi kohonneen Muumäen perijä. Jaakon biologinen isä on Santeri Lammentausta, jonka kanssa Hetan oli tarkoitus avioitua. Akusti tietää Santerin olevan Jaakon oikea isä ja kertoo siitä pojalle kuolinvuoteellaan.[25] Jaakko haluaa lähteä taistelemaan valkoisten puolelle sisällissodassa 1918. Akusti on aietta vastaan, Heta sen puolesta. Mukana näytelmässä Niskavuoren Heta.[7] Laineen Niskavuoren Hetassa Jaakkona on Martti Katajisto, vuoden 1987 Niskavuoren Hetassa puolestaan Vesa Kietäväinen.

Aliina Muumäki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hetan ja Akustin tytär. Määrätietoinen kuten äitinsä. Mukana näytelmässä Niskavuoren Heta.[7] Laineen Niskavuoren Hetassa Aliinaa näyttelee Hillevi Lagerstam, vuoden 1987 Niskavuoren Hetassa puolestaan Pirjo-Riitta Salminen.

Kerttu Muumäki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hetan ja Akustin tytär. Aliinaa arempi ja ujompi. Mukana näytelmässä Niskavuoren Heta.[7] Laineen Niskavuoren Hetassa Kerttua näyttelee Marjatta Kallio, vuoden 1987 Niskavuoren Hetassa häntä näyttelee puolestaan Johanna Salminen.

Muita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juhani Niskavuorella oli lapsenruokkoja Alakylän torpissa.[26]

Neljäs sukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antti/Poju/Ville Niskavuori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aarnen ja Martan poika. Mukana näytelmässä Niskavuoren naiset. Vuoden 1984 Niskavuoressa Anttia esittää Antti Viirkorpi. Vaalan Niskavuoren naisissa (1938) Aarnella ja Martalla on kaksi poikaa, Poju (Esko Elstelä) ja nuorempi poika (Pertti Palo).[27] Entäs nyt, Niskavuori -näytelmässä Wuolijoki mainitsee Aarnella ja Martalle olevan yksi poika, Ville, joka saa surmansa toisen maailmansodan taisteluissa.

Leena Niskavuori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aarnen ja Martan tytär. Mukana näytelmässä Niskavuoren naiset.[28] Vuoden 1984 Niskavuoressa Leenaa esittää Pihla Sveholm. Niskavuoren leivän dialogissa mainitaan myös Aarnen ja Martan toinen tytär, Tytti.[29]

Paavo Niskavuori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aarnen ja Ilonan poika. Perii Niskavuoren. Mukana näytelmässä Entäs nyt, Niskavuori?[19] Laineen elokuvassa Niskavuori taistelee Paavona on Martti Katajisto, vuoden 1987 televisionäytelmässä Entäs nyt, Niskavuori? häntä näyttelee Panu Raipia.

Lilli Niskavuori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aarnen ja Ilonan tytär. Musikaalinen. Mukana näytelmässä Entäs nyt, Niskavuori?[19] Laineen elokuvassa Niskavuori taistelee Lillinä on Leila Väyrynen, vuoden 1987 televisionäytelmässä Entäs nyt, Niskavuori? häntä näyttelee Mari Auresmaa.

Muita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näytelmän Entäs nyt, Niskavuori? dialogissa mainitaan Kaarlen tytär Hilkka, joka on menossa naimisiin 18-vuotiaana. Viidettäkin sukupolvea on tulossa, sillä Hilkka on raskaana.[30]

Muita henkilöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iso-Martti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niskavuoren renki. Martti on ihastunut Malviinaan, mutta ei saa vastakaikua. Juhani kokee hänet kilpailijakseen ja lopulta häätää pois Niskavuorelta. Mukana näytelmässä Niskavuoren nuori emäntä. Vaalan Loviisassa Marttia näyttelee Holger Salin, vuoden 1987 televisioelokuvassa Niskavuoren nuori emäntä häntä näyttelee Ilpo Hakala.

Siipirikko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumäen piika. Oikea nimi Hilja Elsa Maanoja.[31] Keskeinen henkilö näytelmässä Niskavuoren Heta. Siipirikko syntyy Niskavuorella.[32] Sen enempää ei vihjata mahdollisuuteen, että hän olisi yksi edesmenneen Niskavuoren vanhan isännän aviottomista lapsista ja näin ollen Hetan siskopuoli. Siipirikon isä on Maanojan Roope. Siipirikko palvelee Muumäellä noin kaksikymmentä vuotta. Hetan ja Akustin kolmelle lapselle hän on läheinen. Heta ei pidä siitä, että Siipirikko palvelee Akustia; Hetan mielestä Siipirikko on nimenomaan hänen apulaisensa. Sisällissodan jälkeen Heta ajaa Siipirikon pois Muumäeltä, mistä Hetan lapset raivostuvat. Kuolinvuoteellaan Akusti tunnustaa pitäneensä Siipirikosta enemmän kuin vaimostaan.[33] Akusti määrää testamentissaan huomattavan summan Siipirikolle korvaukseksi siitä ajasta, jonka tämä on Muumäkeä palvellut.

Teatterissa Siipirikkoa ovat näytelleet muun muassa Soili Markkanen (Kuopion kaupunginteatteri, 1974)[34] ja Maarit Lehtonen (Porin teatteri, 2012)[35]. Edvin Laineen Niskavuoren Heta -filmatisoinnissa Siipirikkona on Mirjam Novero. Vuoden 1987 televisioelokuvassa Siipirikkoa näyttelee Tuija Ernamo.

Maanojan Roope[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siipirikon isä, Huovilan kartanon päiväläinen, Akustin hyvä kaveri. Sivuhahmo Niskavuoren Hetassa. Viinaanmenevä. Roope osallistuu sisällissotaan punaisten puolella, ja saa Hetan vihat niskaansa. Kuolee aiemmin kuin Akusti.[36] Roopea ovat näytelleet muun muassa Urho Lahti ja Ahti Kuoppala[37][38].

Santeri Lammentausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lammentaustan isäntä. Hetan oli tarkoitus naida Santeri, joka kuitenkin nai Huovilan Esterin. Santeri on Hetan esikoislapsen biologinen isä. Miessivuosa näytelmässä Niskavuoren Heta. Laineen Niskavuoren Hetassa Santeria näyttelee Leo Lähteenmäki, vuoden 1987 televisioelokuvissa Niskavuoren nuori emäntä ja Niskavuoren Heta häntä näyttelee Kari Kihlström.

Simolan isäntä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niskavuorelaisten vanha ystävä, mahtitilan isäntä ja vanhapoika. Simola havittelee Ilona Ahlgrenia morsiamekseen tuloksetta. Miessivuosa näytelmissä Niskavuoren naiset ja Niskavuoren leipä.[39] Vaalan mustavalkoelokuvassa Niskavuoren naiset Simolaa näyttelee Ossi Elstelä, värielokuvassa puolestaan Heikki Savolainen. Edvin Laineen elokuvassa Niskavuoren Aarne Simolaa näyttelee Aarne Laine.[40] Vuoden 1984 Niskavuori-elokuvassa häntä näyttelee Tuomas Mattila.

Salli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niskavuoren sisäkkö 1930-luvulla. Salli puhuttelee yksikön kolmannessa persoonassa ihmisiä, joiden hän katsoo olevan sosioekonomisesti itseään ylempänä. Vanhaemäntä Loviisa puhuttelee Sallia puolestaan yksikön toisessa tai kolmannessa persoonassa ("Salli tulisi ottamaan kahvikupit pois"[41]). Salli ei pidä Ilona Ahlgrenista, hän ei suostu koskemaan edes tämän vaatteisiin.[42] Elokuvassa Niskavuori Sallia näyttelee Ulla-Sisko Tamminen.[43]

Telefuuni-Santra[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Martta Kinnunen telefuuni-Santran roolissa

Puhelinvaihteen hoitaja, "kylälehti". Oikea nimi Sandra Marjanen. Tarinan eteenpäinviejä näytelmissä Niskavuoren naiset, Niskavuoren leipä ja Entäs nyt, Niskavuori?. Vaalan mustavalkoelokuvassa Niskavuoren naiset Sandrana on Aino Lohikoski, vuoden 1958 väriversiossa puolestaan Pia Hattara.[27][44] Laineen Niskavuori-filmatisoinneissa Sandran roolissa on Martta Kinnunen.[44][45] Kassilan Niskavuori-elokuvassa Sandraa näyttelee Eila Pehkonen. Kalle Pursiaisen televisionäytelmästä Entäs nyt, Niskavuori? Sandran hahmo on jätetty pois.

Serafiina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sandran sisko Serafiina työskentelee kansakoulun vahtimestarina. Serafiinaa ovat näytelleet muun muassa Elli Ylimaa, Elvi Saarnio, Anni Rönkkö ja Elina Hoffrén.

Pehtoori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niskavuoren tilanhoitaja. Vakava ja yksioikoinen. Avioeronsa jälkeen Martta ihastuu pehtooriin, ja alkaa odottaa tämän lasta. Martta ei kuitenkaan halua naimisiin pehtoorin kanssa ja pehtoori joutuu lähtemään Niskavuorelta. Mukana näytelmässä Niskavuoren leipä.[21] Laineen Niskavuoren Aarnessa pehtoorina on Åke Lindman, Kassilan Niskavuoressa puolestaan Aarno Sulkanen. Jälkimmäisessä hahmolle on annettu sukunimeksi Anttila.

Apteekkari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niskavuorelaisten ystävä. Hupsutteleva, ei ota asioita liian vakavasti. "Lähetetään oikein kantaäitejä ja -isiä kuten Niskavuoren emäntä ja Simola", hän ehdottaa, kun puheeksi tulee, keitä erääseen näyttelyyn kannattaisi lähettää.[46] Hahmo on mukana näytelmissä Niskavuoren naiset, Niskavuoren leipä ja Entäs nyt, Niskavuori?. Viimeksi mainitussa hän toimii kotijoukkojen päällikkönä. Elokuvassa Niskavuori apteekkaria näyttelee Esko Roine.[43] Niskavuoren Aarnessa apteekkarina on Sasu Haapanen.[16]

Tohtori Varelius[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Martan toinen mies. Asiallinen ja sovitteleva. Tohtori alkaa seurustella eronneen Martan kanssa tämän odottaessa lasta pehtoorille. Lopulta tohtori avioituu Martan kanssa ja pariskunta muuttaa Helsinkiin. Mukana näytelmissä Niskavuoren leipä ja Entäs nyt, Niskavuori?. Laineen elokuvissa Niskavuoren Aarne ja Niskavuoren taistelee tohtorina on Joel Rinne, Kassilan Niskavuoressa puolestaan Martin Kurtén. Elokuvassa Niskavuori taistelee tohtorin nimi on muutettu Artturi Santalaksi[45]. Kassilan Niskavuoressa hahmon nimi on Henrik Warelius. Vuoden 1987 televisionäytelmässä Entäs nyt, Niskavuori? tohtorin nimi on niin ikään Henrik Varelius ja häntä näyttelee Elis Sella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Wuolijoki, Hella: Niskavuoren tarina. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 1995. ISBN 951-1-13676-3.
  • Elonet, Niskavuori-elokuvat

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Niskavuori, s. 36
  2. Niskavuori, s. 40
  3. Niskavuori, s. 35
  4. Niskavuoren tarina : Niskavuoren Heta, toinen kuvaelma
  5. Luettelo Niskavuori-näytelmien henkilöistä Elonet.
  6. a b Niskavuori, s. 14
  7. a b c d Niskavuori, s. 88
  8. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/113948
  9. a b https://www.elonet.fi/fi/elokuva/900803
  10. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/900784
  11. Niskavuori, s. 338
  12. Niskavuori, s. 337
  13. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/121721
  14. Niskavuoren tarina, s. 160
  15. Niskavuoren tarina, s. 256
  16. a b Niskavuoren Aarne Elonet.
  17. a b Niskavuori, s. 198 ja 199
  18. Niskavuori, s. 168 ja 324
  19. a b c d e f Niskavuori, s. 324
  20. Niskavuori, s. 339
  21. a b c d Niskavuori, s. 244
  22. Niskavuori, s. 39
  23. Niskavuori, s. 15
  24. a b Niskavuori, s. 168, 244 ja 324
  25. Niskavuori, s. 164
  26. Niskavuori, s. 199
  27. a b https://www.elonet.fi/fi/elokuva/118320
  28. Niskavuori, s. 222
  29. Niskavuori, s. 274
  30. Niskavuori, s. 358 ja 373
  31. Niskavuori, s. 163
  32. Niskavuori, s. 105
  33. Niskavuori, s. 156
  34. http://www.ttt-teatteri.fi/n%C3%A4yttelij%C3%A4t/soili-markkanen (Arkistoitu – Internet Archive)
  35. Niskavuoren Heta, Porin Teatteri
  36. Niskavuoren tarina : Niskavuoren Heta
  37. Niskavuoren Heta Elonet.
  38. Niskavuoren Heta (1987) Elonet.
  39. Niskavuori, s. 168 ja 244
  40. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/107875
  41. Niskavuoren tarina, s. 190
  42. Niskavuoren tarina, s. 218
  43. a b Niskavuori Elonet.
  44. a b https://www.elonet.fi/fi/elokuva/115747
  45. a b https://www.elonet.fi/fi/elokuva/105521
  46. Niskavuoren tarina, s. 243