Aarne Laine

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aarne Laine
Henkilötiedot
Syntynyt15. maaliskuuta 1916
Iisalmi
Kuollut5. joulukuuta 1990 (74 vuotta)
Helsinki
Ammatti näyttelijä, ohjaaja
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Aarne Oskari Laine (15. maaliskuuta 1916 Iisalmi5. joulukuuta 1990 Helsinki) oli suomalainen näyttelijä ja ohjaaja.

Laine syntyi Heikki ja Anna Laineen perheen kuopuksena. Hän ohjasi kaikkiaan viisi elokuvaa 1950-luvun tuntumassa. Hän oli elokuvaohjaaja-näyttelijä Edvin Laineen nuorempi veli.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkujaan toimittajana ja kauppiaana työskennellyt Laine alkoi sodasta vuonna 1944 palattuaan elättämään itseään ja perhettään näyttelijänä. Veljensä Edvinin ansiosta Aarne Laine sai Kymin Työväen Yhteisteatterin johtajalta Väinö Kääriäiseltä kiinnityksen. Sittemmin Laine näytteli Kotkan Maakuntateatterissa, Helsingin Kansanteatteri-Työväenteatterissa, Suomen Kansallisteatterissa, Radioteatterissa ja Pyynikin kesäteatterissa. Laine teki ensimmäisen elokuvaroolinsa vuonna 1945 elokuvassa Nokea ja kultaa. Hän esiintyi usein Edvin Laineen ohjaamissa elokuvissa ja toimi joskus niissä apulaisohjaajana. Myös Aarne Tarkaksen ohjaamissa elokuvissa Laine näytteli usein.

Laineen ensimmäinen iso rooli oli elokuvassa Prinsessa Ruusunen (1949), jossa hän näytteli kuninkaan osan. Hän teki kaikkiaan seitsemänkymmentä elokuvaosaa, joista suurin osa oli kuitenkin pieniä. Merkittävimmät elokuvaroolinsa Aarne Laine näytteli elokuvissa Tuntematon sotilas (vääpeli Korsumäki) ja Sven Tuuva (korpraali Örn). Elokuvassa Täällä Pohjantähden alla (1968) Laine näytteli Töyryn isäntää. Myös hänen poikansa Jussi Laine työskenteli elokuvassa yhtenä kuvaajista. Laineen viimeiseksi elokuvaksi jäi Akallinen mies (1986).

Aarne Laine kuoli 74-vuotiaana eturauhassyöpään joulukuussa 1990. Hänet on haudattu Maunulan uurnalehtoon Helsinkiin.[1]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apulaisohjaajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helsingin seurakunnan hautahaku Hautahaku. Viitattu 5.12.2023.