Luettelo Havaijin kuvernööreistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Havaijin kuvernööri
Tunnus
Tunnus
Neil Abercrombie, 111th Pictorial photo.jpg
Nykyinen
Virka-asunto Washington Place
Kauden pituus 4 vuotta
Perustettu 21. elokuuta 1959
Ensimmäinen William F. Quinn
Kotisivut hawaii.gov/gov
Sanford B. Dole, Havaijin territorion ensimmäinen kuvernööri.

Tämä on luettelo Havaijin kuvernööreistä. Havaijin kuvernööri on Havaijin hallinnon johtaja ja Havaijin asevoimien ylipäällikkö. Kuvernöörillä on velvollisuus valvoa osavaltion lakeja ja valta vahvistaa uudet lait. Lisäksi kuvernöörillä on veto-oikeus Havaijin uusiin lakiesityksiin. Kuvernööri valitaan neljän vuoden välein kansanvaaleilla.[1]

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Havaijin territorion kuvernöörit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Havaijin ollessa Yhdysvaltojen territorio Yhdysvaltain presidentti nimitti Havaijin kuvernöörin.

# Kuvernööri Astui virkaan Lähti virasta Nimittäjä
1 Sanford B. Dole 14. kesäkuuta 1900 23. marraskuuta 1903 William McKinley
2 George R. Carter 23. marraskuuta 1903 15. elokuuta 1907 Theodore Roosevelt
3 Walter F. Frear 15. elokuuta 1907 30. marraskuuta 1913 Theodore Roosevelt
4 Lucius E. Pinkham 30. marraskuuta 1913 22. kesäkuuta 1918 Woodrow Wilson
5 Charles J. McCarthy 22. kesäkuuta 1918 5. heinäkuuta 1921 Woodrow Wilson
6 Wallace R. Farrington 5. heinäkuuta 1921 6. heinäkuuta 1929 Warren G. Harding
7 Lawrence M. Judd 6. heinäkuuta 1929 2. maaliskuuta 1934 Herbert Hoover
8 Joseph Poindexter 2. maaliskuuta 1934 24. elokuuta 1942 Franklin D. Roosevelt
9 Ingram Stainback 24. elokuuta 1942 8. toukokuuta 1951 Franklin D. Roosevelt
10 Oren E. Long 8. toukokuuta 1951 28. helmikuuta 1953 Harry S. Truman
11 Samuel Wilder King 28. helmikuuta 1953 26. heinäkuuta 1957 Dwight D. Eisenhower
12 William F. Quinn 29. elokuuta 1957 21. elokuuta 1959 Dwight D. Eisenhower

[2]

Havaijin osavaltion kuvernöörit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Havaijin liityttyä Yhdysvaltojen osavaltioksi 1959 sai se itse valita omat kuvernöörinsä kansanvaaleilla.
Havaijin osavaltion kuvernööreistä on demokraatteja ollut 5 ja republikaaneja 2.

# Kuvernööri Astui virkaan Lähti virasta Puolue Varakuvernööri Kausia
1 William F. Quinn 21. elokuuta 1959 3. joulukuuta 1962 Republikaanit James Kealoha 1
2 John A. Burns 3. joulukuuta 1962 2. joulukuuta 1974 Demokraatit William S. Richardson 3
Thomas Gill
George Ariyoshi
3 George Ariyoshi 2. joulukuuta 1974 1. joulukuuta 1986 Demokraatit Nelson Doi 3
Jean King
John D. Waihee III
4 John D. Waihee III 1. joulukuuta 1986 5. joulukuuta 1994 Demokraatit Ben Cayetano 2
5 Ben Cayetano 5. joulukuuta 1994 2. joulukuuta 2002 Demokraatit Mazie Hirono 2
6 Linda Lingle 2. joulukuuta 2002 6. joulukuuta 2010 Republikaanit James "Duke" R. Aiona Jr. 2
7 Neil Abercrombie 6. joulukuuta 2010 Virassa Demokraatit Brian Schatz 1

[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Havaijin perustuslaki, artikla V[1]
  2. a b Past Governors Office of the Governor. Viitattu 11.1.2011. (englanniksi)
  3. Governors of Hawaji National Governors Association. Viitattu 11.1.2011. (englanniksi)